Na vsebino

Do bolnišnice na trajnosten način

Okolica novomeške bolnišnice je prometno močno obremenjena. Foto: Aleš Kocjan/STA
Okolica novomeške bolnišnice je prometno močno obremenjena. Foto: Aleš Kocjan/STA

Splošna bolnišnica Novo mesto je ena ključnih ustanov v jugovzhodni regiji, v kateri se letno zdravi več kot 20.000 bolnikov, opravi 170.000 pregledov v specialističnih ambulantah, na urgenco pa se pripelje preko 65.000 oseb. Večina, tudi 1.200 zaposlenih, za pot v bolnišnico uporablja osebno vozilo. Prav zato je območje bolnišnice prometno izjemno obremenjeno, primanjkuje parkirnih mest, povečan je hrup. Rešitev prometnih težav iščejo v okviru mednarodnega projekta Salomon, ki ga financirajo Islandija, Liechtenstein ter Norveška in s katerim bi radi spremenili potovalne navade ljudi.

Razvojni center Novo mesto je kot vodilni partner skupaj s tamkajšnjo bolnišnico in norveško univerzo Nord, pripravil projekt, s katerim želijo najti rešitve za prometne izzive, od obvladovanja prometnih tokov, izboljšanja dostopnosti do lokacije in varnosti, parkiranja zaposlenih in obiskovalcev do zmanjšanja negativnih vplivov na okolje. Trenutno v okviru projekta izvajajo anketo, ki naj bi pokazala, kako zaposleni in obiskovalci vidijo prometno problematiko okrog novomeške bolnišnice.

Namen projekta, za katerega je iz finančnega mehanizma EPG zagotovljenih 393 tisoč evrov, je povečati ozaveščenost o trajnostni mobilnosti in spremeniti potovalne navade v regiji tako, da bodo ljudje v regijsko bolnišnico pogosteje prihajali z javnim prevozom, souporabo osebnih vozil, s kolesom ali peš. Prvi ukrep bo tako ureditev avtomatiziranega sistema samopostrežne izposoje koles GoNM pri bolnišnici, drugi pa postavitev treh polnilnic za električna vozila za 1200 zaposlenih v bolnišnici. Med drugim bodo pripravili tudi IT-orodje za prikaz in spremljanje potovalnih navad zaposlenih in pacientov.

Dolgoročno si sicer želijo v okviru projekta Salomon, ki se je začel lani in bo potekal še prihodnje leto, zmanjšati dnevno število prispelih vozil in prometno obremenjenost v okolici bolnišnice, razbremeniti cestno omrežje ter zmanjšati hrup in izpuste toplogrednih plinov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj