Na vsebino

Devetič na Jožefov pohod

Foto: Turizem Malerič
Foto: Turizem Malerič

Krajani, živeči v vaseh ob reki Lahinji v občini Črnomelj, so v sodelovanju s Planinskim društvom Črnomelj in športnim društvom KMS včeraj pripravili že 9. Jožefov pohod. Slednjega, kot že njegovo ime pove, tradicionalno pripravljajo v času Jožefovega, namen pohoda pa je predvsem promocija Krajinskega parka Lahinja s širšo okolico.

Na 15 kilometrov dolgi krožni poti so pohodniki spoznavali naravne lepote, kulturne spomenike in zanimivosti območja na obrobju in v samem Krajinskem parku Lahinja. Pot jih je vodila mimo sotočja rek Poturenščice in Lahinje na Zorence, mimo kmečke hiše Bahor, naprej mimo Kuzminega mlina, skozi vas Velika Lahinja, na vinorodni hrib Sadeži. Nato mimo Brdarcev skozi idilični vasici Črešnjevec in Knežina do izvira reke Lahinje. Po ogledu izvira so pot nadaljevali ob reki Lahinji, mimo vasi Mala Lahinja, do Pustega Gradca in naprej mimo Šipka, izvira Topličice nazaj na Podlog.

Številne pohodnike, med katerimi je bilo zaslediti tudi bivšega predsednika republike Milana Kučana, je poleg soorganizatorja pohoda Stanislava Maleriča, nagovoril tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek, ki je vsem Jožetom in Jožicam čestital za god ter pohodnikom zaželel prijetno hojo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj