Na vsebino

Dan odprtih vrat v Šokčevem dvoru

24. maj je Mednarodni dan naravnih parkov

Ta termin obeležuje trenutek ko so bili daljnega leta 1909 v Skandinaviji ustanovljeni prvi narodni parki. Temu so kmalu sledile tudi druge evropske države, tudi na bobmočju slovenije so bili prvi koraki k zašiti narave narejeni v dvajsetih letih prejšnjega stoletja.

V Sloveniji naravni parki predstavljajo najvrednejše dele slovenskega ozemlja. Na območju države imamo registriran 1 narodni park, 3 regijske, 46 krajinskih parkih, 66 naravnih rezervatov in več kot 1.200 naravnih spomenikov in ogromno množico naravnih vrednot. To vse skupaj obsega 13 % slovenskega ozemlja. Poleg tega ima Slovenija še 2 geoparka, nekaj botaničnih vrtov in 144 spomenikov oblikovane narave.

V Krajinskem parku Kolpa smo tokrat praznovali že štirinajstič. V Šokčevem dvoru smo se obeleževanja lotili nekoliko bolj previdno zaradi strogih zahtev po varovanju zdravja naših deležnikov in preprečevanja širjenja covid19. Vseeno pa so se obiskovalcem predstavili ponudniki hrane in izdelkov domače in umetnostne obrti, JZ KP Kolpa pa je s partnerji v različnih projektih predstavil tudi potek teh projektov in njihove rezultate. Posebna pozornost je veljala predstavitvi CLLD projekta v okviru LAS DBK – Zakladi Bele krajine, ki je v večjem delu že realiziran, v celoti pa bo zaključen konec leta.

Celotni dogodek je popestrila umetnica Zvezdana Novaković – ZveN, ki so se ji pridružile tudi domače pevke; prav tako pa tudi kolesarji društva starodobnikov Torpedo.

Kot vedno, pa je dogodek pomemben tudi zaradi druženja uprave parka z deležniki še posebno Žuničani. Prav tega je v zadnjem letu dni zaradi posebnih pogojev dela primanjkovalo.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj