Na vsebino

Črnomelj že drugič obnovil certifikat Mladim prijazna občina

Foto: Inštitut za mladinsko politiko
Foto: Inštitut za mladinsko politiko

V ljubljanskem Cekinovem dvorcu so včeraj podelili certifikate Mladim prijazna občina. Ta prestižni naziv je letos prejelo ali podaljšalo šestnajst občin. Letos je certifikat prvič pridobilo šest občin, in sicer Brežice, Ivančna Gorica, Kranj, Murska Sobota, Pivka in Ribnica. Prvič so ga obnovile Celje, Črna na Koroškem, Idrija, Kamnik, Ljutomer in Trbovlje, že drugič pa občine Črnomelj, Domžale, Postojna in Slovenske Konjice. Skupno je tako v Sloveniji nosilk certifikata že 47.

Občina Črnomelj je sklep o podaljšanju certifikata Mladim prijazna občina za obdobje 2022 - 2026, sicer prejela lansko jesen. Komisija je vlogo ocenila kot eno izmed najboljših prijavljenih, z izvajanjem ukrepov na prednostnih področjih pa je občina uspešno izpolnila vse zahtevane kriterije.

Z Občine Črnomelj so takrat sporočili, da si bodo v naslednjem štiriletnem obdobju prizadevali predvsem za izboljšanje položaja mladih na področjih zaposlovanja in stanovanjske politike. Kot prednostna področja so opredelili načrtno obravnavanje področja mladine, participacijo, organiziranje, informiranje, zaposlovanje, izobraževanje ter mobilnost mladih, pa tudi stanovanjsko politiko ter skupne projekte mladih in občine na ravni politik za mlade.

Predsednik Skupnosti občin Slovenije Vladimir Prebilič je v slavnostnem nagovoru županom dejal, naj bodo še naprej tako pogumni in drzni, da pri soustvarjanju mladim prijaznih občin gledajo izven okvirjev.

Program Mladim prijazna občina Inštitut za mladinsko politiko v sodelovanju s skupnostjo občin izvaja že od leta 2012. Program spodbuja lokalne skupnosti k oblikovanju ukrepov, ki mlade podpirajo na poti do samostojne odraslosti in se nanašajo na zaposlovanje, participacijo, izobraževanje, reševanje stanovanjskega problema mladih, mladinsko organiziranje, načrtno obravnavanje področja mladine ter mobilnost.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj