Na vsebino

Črnomelj fčasih (226)

Vincenc (Vinko) Šeringer je bil učitelj in publicist. Rodil se je 20. marca 1862 v Črnomlju, umrl je 26. novembra 1945 v Zagrebu.

Rodil se je v družini črnomaljskega krojača Janeza Šeringerja in Helene (rojene Wittrich). Po ljudski šoli je nadaljeval šolanje na nižji gimnaziji v Karlovcu, učiteljišče ki ga je obiskoval v Zagrebu je končal leta 1887.

V vseh krajih kjer je služboval je zelo aktiven v družbi in ustanavlja ali sodeluje v različnih društvih: tamburaških, pevskih, gasilskih. Bil je tudi zborovodja in dirigent. Aktiven je v čitalnicah in knjižnicah in piše polemične in strokovne članke. Pisanju se še posebej posveti ko nastopi službo v Zagrebu in tudi po upokojitvi.

V samozaložbi pa je večkrat izdal tudi: Najnoviji BON – TON ili uputa kako da se odijevamo i ponašamo u boljem društvu (naš izvod je iz leta 1934).

Prdstavljamo vam naslovno in drugo stran ter stran 14, v kateri opisuje modo za gospode oz. na tej strani sta na vrsti plašč in kravata.

(Vir: Radio Odeon, Ljudje ob Kolpi, Boris Grabrijan).

Vir: Črnomelj fčasih
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj