Na vsebino

Črnomelj fčasih (200)

Že smo pri 200-tem zapisu v rubriki Črnomelj fčasih. Facebook profil je več kot odlično obiskan, mogoče vas še enkrat povabimo k sodelovanju in pošiljanju starih fotografij in dokumentov na naš elektronski naslov [email protected].

Anton Grahek je eden tistih, ki da veliko na zgodovino in dediščino svoje družine, redno nam tudi pošilja svoje prispevke. Tukaj je še eden z njegove strani:

Bratje mojega starega očeta Antona Grahka v ZDA.

Od leve, prva vrsta:

- Jože Grahek (1883-1964) in njegova žena Ana (Starc) Grahek,
- neznana ženska,
- Ana (Nemanič) Grahek, žena Janeza Grahka (1880-1957) in

Druga vrsta od leve:

- Štefan M. Grahek (1892-1964) in njegova žena Ana (Štrukelj) Grahek
- Janez Grahek (1880-1957)
- Jožef Stefanich in njegova žena Ann (Grahek) Stefanich, hčerka od Štefana Grahka

Fotografirano ob poroki Bernarda Grahka, sina Jožeta Grahka.

Bil je še eden brat, Jakob Grahek vendar ne obstaja nobena fotografija. Menda je tragično končal, pospravila ga naj bi mafija.

Priložil bom njegovo edino pismo, ki ga je poslal bratu Stankotu Grahku na Svibnik, v kateri se potoži bratu o svojem življenju; transkribiral sem tako, kot je on napisal.

Edino pismo Jakoba Grahka (1888- ) iz Amerike, ki ga je poslal bratu Stankotu na Lokve:

Preljubi Bratec Stanko tudi tebe napišem par verstic skaterim Te prav lepo pozdravim.

Ljubi Brat Stanko
Ti si bil še mjeken kosem šel jast od tam.
Pa useglih se te še malo malo zapomnim pa bolj teško ako da Ti mene.
Prebljubi Brat Stanko druzga da ti ne bom pisal ko ti povem skrbi za svoje ljube Starša in Sestro do kler jeh imaš do kler si pri svojeh ljubih Starših si srečen kedar boš izgubil svoje preljube Starše in Sestro kar sem jest bo ti jako slabo pri srci kakor je meni meni se glih tako vidi kakor da jih nebi imel in kakor bi bil zgubljen.

Ljubi Brat Stanko kobi še jast samo še enkrat moje ali naše Preljube in presrčne Starše videl jast jeh več nebi nigdar pustil jast bi dal moje življenje zanje ko jeh bi jast še samo enkrat videl in tako tudi tebe preljubi Stanko.

Preljubi brat samo to iz srca lepo prosim nekar bit tako slab fant kakor sem bil jast jast mislim da jast sem bil narvečji lump na svete.
Ko sem bil pri naših ljubih Starših samo zdaj se use tisto kesam samo je prekasno.

Preljubi Bratec je mogoče boš se je Ti to kontro videl ako bo kedar pot od prta ako bo kedar bomo že mi štirje Bratji videli da boš ja ti sem prišel.

Preljubi Bratec Stanko use te enkrat iz srca pravim ubogaj Preljubega in prešrnega Očeta in Mamco samo premislisi kolko so oni zanas pretrpeli kedar smo bili mi majhni.

Druziga noviga ti nimam kaj pisat ko te pustim iz srca lepo pozdravit in želem kaj si sam želiš ljubi Brat in ti tudi voščim vesele Božične Praznike in veselo Novo leto dabi ga več let dočal (dočakal) zdrav in vesel in tudi pozdravim celo našo žlahto posebno naše tete ako so še žive.

In use sosedje.

Tvoj ljubeči do smrti Brat Jakob

Vir: Črnomelj fčasih

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj