Na vsebino

Črnomelj bo gostil jubilejni slovenski festival kamišibaj gledališča

Kamišibaj gledališče je danes zelo priljubljena zvrst umetnosti, ki jo je leta 2013 z Japonske v Slovenijo prinesel etnomuzikolog Igor Cvetko. Skupaj z ženo Jeleno sta po vseh slovenskih regijskih centrih uspešno zasejala »virus kamišibaja«, ki je v desetih letih osvojil srca mnogih ustvarjalcev. Tudi belokranjskih. Belokranjci smo zelo ponosni, saj nam je društvo Kamišibaj Slovenije zaupalo organizacijo letošnjega 10. nacionalnega festivala kamišibaj gledališča, ki bo potekal v Črnomlju od 2. do 4. septembra na Petrovem trgu in v Cerkvi Svetega Duha. Nanj se že pripravljamo z veliko vnemo in se veselimo festivala, na katerem se bodo predstavili kamišibajkarji iz vse Slovenije. Predstavili se bodo z najboljšimi zgodbami, ki jih je po ogledu v različnih regijskih centrih izbrala državna selektorica Silva Karim.

Tako je v Šokčevem dvoru v Žuničih od 24. do 26. junija potekal 10. strokovni tabor kamišibaj gledališča. Na letošnjem vseslovenskem taboru, ki je potekal pod mentorstvom Silve Karim, pedagoginje, ilustratorke in oblikovalke, smo udeleženci tabora raziskovali in praktično tudi preizkusili različne grafične tehnike v kamišibaju. Zbrali smo se iz različnih koncev Slovenije in v soboto zvečer za javnost pripravili večer kamišibaj zgodb, na katerem smo se med drugim predstavili tudi štirje belokranjski kamišibajkarji.

Da smo lahko izpeljali strokovni tabor in pripravili večer dobrih zgodb smo združili moči Društvo kamišibaj Slovenije, KUD Zlata skledica in javni zavod Krajinski park Kolpa.

Slednji nam je tudi omogočil bivanje in delo v pristnem belokranjskem okolju, ki je očaralo vse udeležence. Iskreno se zahvaljujemo Borisu Grabrijanu za gostoljubje in verjamemo, da bomo skupaj naredili še veliko dobrih zgodb.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj