Na vsebino

Bobnarjeva z župani obmejnih občin o odstranjevanju ograje na meji in zagotavljanju varnosti

Notranja ministrica Tatjana Bobnar se je sestala z župani občin na meji s Hrvaško. Razpravljali so o odstranjevanju ograje na meji in zagotavljanju varnosti lokalnega prebivalstva. Bobnarjeva je ob tem poudarila pomen sodelovanja z lokalnimi skupnostmi in zagotovila, da bo policija po odstranitvi ograje zagotavljala najvišjo stopnjo varnosti.

Ministrica je na sestanku predstavila aktivnosti ministrstva na področju migracij in udeležence seznanila z začetkom dela posvetovalnega telesa, ki se ukvarja s celostno obravnavo migracij, so sporočili z ministrstva. Ob tem je kot ključno izpostavila sodelovanje z lokalnimi skupnostmi in prebivalstvom kot tudi z nevladnimi organizacijami in širšo javnostjo.

Kot je še pojasnila ministrica, odstranjevanje ograje na meji poteka postopno. Slovenska vojska že odstranjuje žično ograjo, za odstranjevanje panelne ograje pa na ministrstvu pripravljajo postopek javnega naročila.

Nekateri župani so sicer izrazili interese, da bi nekatere občine panelno ograjo obdržale za različne namene. Bobnarjeva jim je zagotovila, da bodo prisluhnili njihovim željam v največji možni meri, a da morajo pri tem slediti določbam zakona o ravnanju s stvarnim premoženjem. Kot je še dejala, so pred začetkom odstranjevanja ograje pripravili oceno varnostnega tveganja.

Župani so na petkovem srečanju izpostavili tudi še nekatera druga odprta vprašanja, povezana z varnostjo in finančnimi sredstvi za povzročeno škodo. Dogovorili so se tudi o ustanovitvi ožje delovne skupine, ki bo ta vprašanja ustrezno naslovila. Naslednje srečanje v širši sestavi, na kateri bodo obravnavali predloge ožje skupine, bo sredi septembra, so v sporočilu za javnost še zapisali na ministrstvu.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj