Na vsebino

Bo v starem mestnem jedru odslej več obnov?

Metliški občinski svetniki so na včerajšnji seji med drugim potrdili spremembe in dopolnitve pravilnika o sofinanciranju obnove fasad in streh v zgodovinskem mestnem jedru Metlike. S spremembami pravilnika, ki je bil v veljavi od leta 2015, se maksimalna višina sofinanciranja obnove fasad in streh v starem mestnem jedru z dosedanjih 2.000 evrov zvišuje na 3.000 evrov za stavbo. S tem želijo v Metliki dodatno spodbuditi obnovo stavb ter oživljanje starega mestnega jedra.

Upravičenci do sredstev so fizične in pravne osebe, ki so lastniki ali najemniki objektov na območju metliškega starega mestnega jedra. V primeru etažnih lastnikov lahko prijavo za sofinanciranje na podlagi pravilnika oddajo le vsi etažni lastniki oziroma najemniki oziroma v njihovem imenu upravnik stavbe ali druga fizična oziroma pravna oseba z ustreznim pooblastilom. V primeru, da je prijavitelj najemnik objekta, je treba predložiti soglasje lastnika, da soglaša z obnovo.

Sredstva za ta namen so zagotovljena v občinskem proračunu, dodeljujejo pa se na podlagi javnega razpisa. Višina sofinanciranja je odvisna od ocene investicije, pri čemer občina sofinancira do največ 50 odstotkov vrednosti obnove z vključenim davkom na dodano vrednost in ne več kot 3.000 evrov na stavbo.

V primeru, da je naložba izvedena v nižji vrednosti, kot je znašala predračunska vrednost, se vrednost dodeljenih sredstev temu ustrezno zniža. Prijavitelj lahko večkrat kandidira za isto stavbo, vendar skupaj prejeta sredstva po pravilniku za isto stavbo ne smejo presegati višine sofinanciranja. Pri tem se upoštevajo vsa sredstva prejeta iz občinskega proračuna po omenjenem pravilniku v predhodnih letih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj