Na vsebino

Belokranjski podjetniški inkubator z novimi in večjimi prostori

Podjetniški inkubator Bela krajina, kjer delujejo mlada podjetja z inovativnimi idejami in drznimi poslovnimi načrti, se je vse od ustanovitve leta 2016 soočal z iskanjem primernih prostorov za svoje delovanje. Prostorsko stisko so v enem najmlajših inkubatorjev v Sloveniji, s katerim upravlja RIC Bela krajina, začasno rešili z razpršitvijo na tri dislocirane enote v Črnomlju: Tris Kanižarica, Stara lekarna in Poslovna hiša Stratus, kjer je bilo skupaj na voljo okrog 800 kvadratnih metrov površin. Dolgoročnejša rešitev se je pred kratkim ponudila v novi poslovni stavbi, ki jo je na Belokranjski cesti v Črnomlju zgradilo podjetje Avto Krka. Danes so nove prostore tudi slovesno odprli in predstavili javnosti.

Gre za 12 pisarn z nekaj več kot 850 kvadratnimi metri skupne površine, ki so jih najeli v poslovni stavbi trgovsko-poslovnega območja v Črnomlju. Pri opremi novih prostorov je šlo predvsem za selitev opreme iz prejšnjih pisarn. Naložba ni terjala večjega zneska, poleg lastnih sredstev pa so si pomagali še z donatorskimi prispevki belokranjskih podjetij, je povedala direktorica Razvojno informacijskega centra Bela krajina Barbara Papež Lavrič.

Skupni belokranjski podjetniški inkubator, ki združuje približno 30 podjetij na stopnji inkubacije, deluje na treh mestih na območju Črnomlja, nekaj njegovih podjetij pa je doseglo mednarodni preboj, je dodala. Z novimi prostori bodo lahko nadgradili sodelovanje z belokranjskimi osnovnimi in srednjimi šolami, po drugi strani pa z uveljavljenimi belokranjskimi podjetji, je nadaljevala.

Inkubator omogoča tudi srečevanje mladih podjetnikov ter izmenjavo njihovih zamisli in izkušenj. Postati želi tudi osrednje stičišče belokranjskega podjetništva.Gre sicer za podjetja raznolikih usmeritev, od računalniških in informacijskih do podjetij, ki se ukvarjajo s kreativnimi in ergonomskimi rešitvami. Povezovalna nit belokranjska inkubatorja je sicer inovativnost, je opozorila direktorica.

Inkubator so zasnovali v programskem obdobju in z denarjem državnega razvojnega programa Pokolpje, ledino pa je zaoral na področju podpornega okolja, podjetniških in ustvarjalnih spodbud ter t. i. startup podjetij.

S podjetniškim inkubatorjem, ki je usmerjen regijsko, bi radi zadržali in izkoristili domače znanje, podprli belokranjsko podjetništvo ter območni razvoj, znižali brezposelnost in omejili t. i. beg možganov prek Gorjancev. V inkubatorju tudi skrbijo za mentorstva, svetovanje, tedenska srečanja in povezovanje z gospodarstvom, je še navedla Papež Lavričeva.

Ideja o ustanovitvi Podjetniškega inkubatorja Bela krajina je zrasla v lokalnem okolju, delovanje inkubatorjev pa je podprla tudi država. Najbolj pomembno pa je, da so pomen inkubatorja prepoznale vse tri belokranjske občine.

Ob današnji otvoritvi novih prostorov nam je Andrej Kavšek, župan Občine Črnomelj, povedal sledeče:

V uradnem delu današnjega odprtja so organiztorji pripravili tudi okroglo mizo, na katero so bili povabljeni:
Tomaž Kordiš, Direktor gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine,
Darja Bremec, ravnateljica Srednje šole Črnomelj,
Saša Malerič, direktor področja mehanske obdelave v podjetju Livar, član programskega sveta Podjetniškega inkubatorja,
Mateja Štarkelj, Soustanoviteljica in vodja projektov v Starkmat, članica inkubatorja in podjetniška mentorica in
Matija Goljar, podjetniški mentor, ki vodi podjetniški pospeševalnik Ustvarjalnik - enega največjih mednarodnih mentorskih programov za podjetnike začetnike, in že vrsto let sodeluje s podjetniškim inkubatorjem.

Gostje so v pogovoru s Sabino Gosenca, ki je bila moderatorka celotnega dogodka, povedali kako sami vidijo inkubator, na kakšen način sodelujejo s podjetniki, ki so vključeni vanj in kaj so prednosti takšnega sodelovanja.

Po uvodnem delu in okrogli mizi so slavnostno prerezali trak in se ob dobrotah, ki so del nove kolektivne blagovne znamke Belokranjsko, podružili še malce manj uradno.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj