Na vsebino

Za spremenljivo stanje Kolpe pri Primostku številni razlogi

Kolpa pri Primostku. Foto: Rudi Vlašič
Kolpa pri Primostku. Foto: Rudi Vlašič

V začetku lanskega junija je ljubitelje Kolpe presenetil podatek, da je na priljubljenem kopališču na Primostku kopalna voda onesnažena s fekalijami. Reka Kolpa na Primostku je bila tako edina od 47 naravnih kopalnih voda v Sloveniji, kjer je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) kopanje odsvetovala. Opozorilo je ostalo tudi po kasnejših merjenjih, ki so pokazala, da vsebnost bakterij, ki kažejo na onesnaženost s fekalijami, ni več povišana.

Vlada je konec lanskega maja za kopalno območje Kolpa Primostek pripravila in sprejela program ukrepov upravljanja kakovosti te vode. Ta je vključeval vzpostavitev komunalne infrastrukture v aglomeraciji Primostek ter dokončanje komunalne opremljenosti aglomeracije Podzemelj-Zemelj, nadzor nad odvajanjem in čiščenjem odpadnih komunalnih voda v razpršeni poselitvi ter preveritev morebitnih nelegalnih izpustov odpadnih voda in nelegalnih priključkov na komunalno infrastrukturo na prispevnem in vplivnem območju kopalne vode.

Arso v poročilo o rezultatih in analizah rednega in raziskovalnega monitoringa kakovosti kopalne vode Kolpa Primostek za leto 2022 navaja, da je v zaledju kopalne vode od lanskega februarja dalje potekal raziskovalni monitoring na 22 merilnih mestih na Kolpi in njenih pritokih ter na Lahinji, bolj pogosto so bile analize vode opravljene tudi na samem kopalnem območju. Rezultati analiz vode na samem kopalnem območju lani niso presegali priporočil NIJZ, vendar pa še vedno močno nihajo. Glede na rezultate monitoringa v letih 2019 – 2022 je kopalna voda razvrščena v razred zadostno.

Vsa nihanja težko zaznajo

»Zaradi človeških dejavnosti ter hidroloških in meteoroloških dejavnikov je mikrobiološko stanje površinskih voda zelo spremenljivo in vsa nihanja tudi s pogostejšimi analizami vode težko zaznamo,« pravijo na Arsu, kjer ugotavljajo, da je za spremenljivo stanje KV Kolpa Primostek več razlogov. Med njimi je neurejeno odvajanje komunalne odpadne vode pod večjimi naselji tako na slovenski kot tudi na hrvaški strani ter občasni nekontrolirani izpusti fekalnih voda na slovenski strani, kar je pokazal inšpekcijski pregled. Po navedbah Arsa kamp Big Berry, ki leži v neposredni bližini kopalnega območja Primostek, odpadno vodo iz avtokampa čisti na individualni čistilni napravi, ki pa ni bila v evidencah komunalnega podjetja oz. podatki o prvih meritvah niso bili na voljo. Razlog je po navedbah Arsa tudi izjemno povečanje števila dnevnih turistov in števila nočitev v metliški in črnomaljski občini v letih 2020 in 2021 v primerjavi z letoma prej. Poleg tega so v okviru raziskovalnega monitoringa zaradi tehničnih težav zaznali občasno povišane vrednosti na iztoku komunalne čistilne naprave Podzemelj tudi v času kopalne sezone. V času epidemije koronavirusa, ko je število obiskovalcev močno naraslo, so bili morebitni izpadi v delovanju čistilne naprave in preobremenjenost ključne za zagotavljanja dobrega stanja Kolpe, o čemer pa ni podatka, še ugotavlja v svojem poročilu Arso.

»Slabšanje stanja kopalne vode v zadnjih letih tako lahko pripisujemo splošni obremenjenosti zaledja kopalne vode zaradi neurejenega odvajanja komunalnih odpadnih voda in drugih človeških aktivnosti. Ta je bila predvsem v času epidemije covida-19 še posebej izrazita,« so med drugim še zapisali v obsežnem poročilu o kakovosti kopalne vode Kolpa Primostek za leto 2022, ki si ga lahko v celoti preberete v priponki.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj