Na vsebino

Akrapovič s polovico večjim dobičkom kot lani

Takšen naslov nosi eden od člankov v današnjem časniku Delo. Nadaljuje se tako:

"V prvih devetih mesecih so prodali za 75 milijonov evrov izdelkov. Hkrati so ustvarili 12 milijonov evrov čistega dobička.

Ivančna Gorica/Črnomelj − Ivanški Akrapovič, proizvajalec motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, je v prvih devetih mesecih prodal za 75 milijonov evrov izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegel za 13 odstotkov. Hkrati je ustvaril 12 milijonov evrov čistega dobička, kar je za polovico več kot lani. Podobno rast dobička pričakujejo tudi na letni ravni.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je za STA povedal, da ob koncu leta pričakujejo 90 milijonov evrov prodaje in glede na lani njeno približno 15-odsotno rast, čisti dobiček pa naj bi ostal na devetmesečni ravni. Dodal je, da navedeno rast pripisujejo krepitvi svetovnega motociklističnega trga in ustalitvi ter delovanju v polni zmogljivosti po lanski selitvi proizvodnje v Črnomelj.

Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je bilo ob polletju zaposlenih 650 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 50.

Nove zaposlitve do konca leta

V Črnomlju so lani na novo zaposlili 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, zaposlovati pa nameravajo tam še do konca tega leta.

Družba, ki je na ravni skupine v devetmesečju zaposlovala 910 ljudi, je po selitvi proizvodnje v Črnomelj v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek. Število zaposlenih pa so na ravni skupine v prvih devetih mesecih letos povečali za 20.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti. V Ivančni Gorici, kjer imajo zaposlenih približno tretjino ljudi in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa so za letos načrtovali deset novih zaposlitev. Tam nameravajo tudi, predvidoma prihodnje leto, začeti graditi novo testno središče in kasneje še novo upravno stavbo.

Pričakujejo, da bodo obb zdajšnji rasti v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno tisoč.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki spadajo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 do 30 odstotkov prodaje.

Največ prodajo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja se krepi tudi v ZDA − ki so njihova po prodaji najbolj uspešna država − in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je še povedal Akrapovič."

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj