Na vsebino

7. festival kamišibaj gledališča v Beli krajini

Festival je potekal v Cerkvi Sv. Duha v Črnomlju in je bil odlično obiskan. Nastopilo je 33 kamišibajkarjev, na ogled je bilo 29 predstav za otroke in odrasle. Obeta se svetla prihodnost belokranjskega kamišibaja.

Na deževno in hladno soboto (2. 4. 2022) se je dogajal 7. festival kamišibaj gledališča v Beli krajini v organizaciji Knjižnice Črnomelj, KUD Zlate skledice Črnomelj in JSKD Območna izpostava Črnomelj, v sodelovanju z društvom Kamišibaj Slovenija.

Festival je potekal v treh delih. Zjutraj smo pripravili sobotno matinejo, na kateri se nam je pridružil župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki je pozdravil vse prisotne in pohvalil pestro dogajanje v našem mestu. Festival je odprl Igor Cvetko, pionir kamišibaja na Slovenskem, s svojo predstavo Prijatelji poletnega dežja. V nadaljevanju smo si ogledali predstavo Tatjane Grabrijan, dolenjske kamišibajkarice z belokranjski koreninami, ki nas je ogrela s svojo avtorsko zgodbo z naslovom Sonce. V programu so se predstavili belokranjski otroci, udeleženci delavnice Moj prvi kamišibaj, ki je v marcu 2022 potekala v prostorih JSKD OI Črnomelj, v izvedbi KUD Zlata skledica: Tilia Klobučar, Mark in David Adamov, Nina Nemanič, Lan Kordič, Marko Štefanič Mihelčič, Timon Klobučar, Andreja Janež in Eva Starc. Nastopili sta tudi učenki iz OŠ Mirana Jarca Črnomelj Mila Miketič in Tia Šenica, ki sta svojo zgodbo ustvarili v šolskem krožku pod mentorstvom Line Zupančič. Program je povezovala Breda Kočevar, priznanja nastopajočim je podelila direktorica Knjižnice Črnomelj Anja Panjan.

Popoldanski program za družine je ponovno otvoril Igor Cvetko s predstavo Kraljična na zrnu Graha Hansa Christiana Andersena, največjega pravljičarja vseh časov, ki ravno 2. aprila praznuje rojstni dan in ko povsod po svetu praznujemo mednarodni dan knjig za otroke. V nadaljevanju so se predstavili učenci iz OŠ Loka Črnomelj pod mentorstvom Ane Gorše, Urše Prus in Špele Vraničar. Nastopili so Nika Banovec, Tisa Bat, Maj Vraničar, Evita Pavšič, Nika Jakofčič, Lina Starešinič Müller, Melisa Sulejmanoska in Zarja Hutar. Barbara Hlebec in Ana Štrucelj sta pripravili družinsko predstavo, predstavili pa so se tudi semiški kamišibajkarji Lilija in Lucija Gornik ter Vilma Štraus. Popoldanski program je zaključila Anita Matkovič, izvrstna kamišibajkarica iz Črnomlja. Program je povezoval Darko Kočevar, priznanja je podelila Breda Kočevar.

V večernem programu smo si ogledali predstave za odrasle v izvedbi najboljših odraslih kamišibajkarjev, članov društva Kamišibaj Slovenije, ki so prišli iz Ljubljane, Muljave, Ivančne Gorice, Novega mesta in Črnomlja. Predstavili so se Maruša Pušnik, Rok Glavan, Tatjana in Enja Grabrijan, Breda in Darko Kočevar, Anita Matkovič, Igor Cvetko in Jelena Sitar. Program je povezoval Jaka Birkelbach, priznanja je podelila Anja Panjan, direktorica Knjižnice Črnomelj.

Na festivalu smo imeli tudi mlado in obetavno fotografinjo, učenko OŠ Loka Črnomelj, Lano Mikložič, ki je prispevala fotoutrinke kamišibajskega dogajanja.

Organizatorji festivala lahko rečemo, da je bil festival zelo uspešen. Velika produkcija novih zgodb in izreden obisk dokazujeta, da delamo prav in da smo vsi pogrešali tovrstne dogodke, ki nam jih je odvzela korona. V bližini tokrat divja vojna in prepričani smo, da smo naredili nekaj dobrega tudi za mir na svetu. “Zgodbe so krila, ki te vsak dan ponesejo kvišku”, se glasi letošnja poslanica ob mednarodnem dnevu knjig za otroke. Res je, zgodbe res potrebujemo in tudi Belokranjci jih dobro negujemo in gojimo.

Organizatorji festivala z veseljem sporočamo, da bo naše mesto Črnomelj od 2. do 4. septembra 2022 gostitelj nacionalnega festivala kamišibaja. Ta se je v desetih letih selil iz Pirana v Štanjel, nato v Velenje in zdaj bo dve leti v Črnomlju! V letošnjem letu bomo tako praznovali 10 let kamišibaja na Slovenskem in to ravno v Beli krajini! Organizatorji se veselimo vseh izzivov in si želimo, da bi Črnomelj ostal kamišibaju in dobrim zgodbam naklonjeno mesto.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj