Na vsebino

103. obletnica prihoda prvega vlaka iz Novega mesta v Belo krajino

Prihod prvega vlaka 25. maja 1914 na metliško železniško postajo
Prihod prvega vlaka 25. maja 1914 na metliško železniško postajo

Danes je 103. obletnica prihoda prvega vlaka iz Novega mesta v Belo krajino. Vlak še vedno vozi v Belo krajino tako počasi, kot pred dobrim stoletjem. Torej, 50, 60, po ravnini morda celo 70 km/h.
Zadnja železniška proga, ki jo je na slovenskem ozemlju zgradila avstro-ogrska država, je bila ravno povezava Novega mesta preko Metlike s Karlovcem. Gre za odsek belokranjske proge, ki je bila dograjena le dva meseca pred začetkom prve svetovne vojne, 25. maja 1914. Odločitev o gradnji so na Dunaju sprejeli že leta 1864. Toda izvedbi so na različne načine zaradi različnih interesov (političnih, vojaških, ekonomskih) nasprotovali na Ogrskem in zelo odločno v Trstu, kamor so se takrat stekale vse glavne povezave s slovenskega ozemlja. Kasneje, ko so začeli določati potek trase, so prišli do izraza še mnogi interesi politikov, trgovcev, gostilničarjev, prevoznikov in lastnikov parcel, po katerih naj bi tekla bodoča železnica. Vsi ti zapleti so gradnjo zavlekli za skoraj pol stoletja. Očitno imajo tovrstne zamude pri nas žlahtno tradicijo. Pomislimo samo na »hitro« cestno povezavo oz. t.i. tretjo razvojno os (tunel) med Novim mestom in Belo krajino, ki jo dežela ob Kolpi vsekakor potrebuje.
Več v knjigi: B. F. 100 let belokranjske železniške proge na razglednicah, izdala Mestna skupnost Metlika, 2014.

Video 100. let belokranjske železniške proge si lahko ogledate TUKAJ.

Film je nastal za 100. obletnico Belokranjske proge. Prikazuje začetke gradnje proge v letih od 1912 do 1914, ko je bila proga uradno odprta. Nekaj posnetkov je iz druge svetovne vojne, potem nekaj iz 60-ih let prejšnjega stoletja, v drugi polovici filma slikanje za razglednice, ki so bile izdane ob obletnici na koncu pa še samo praznovanje, ki je bilo zaključeno s slavnostno vožnjo vlaka 31.maja 2014. Film je objavljen v oktobru 2016.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj