Na vsebino

1. junij - praznik KS Stari trg ob Kolpi

V Krajevni skupnosti Stari trg ob Kolpi je mesec junij v znamenju praznovanja krajevnega praznika. Letošnje leto je še posebej slovesno, saj imamo v KS kar nekaj pomembnih obletnic, in sicer: 200 letnica šolstva v Poljanski dolini, 800 letnica od prihoda stalnega kaplana v dolino, 60 letnica šahovskega društva Stari trg ob Kolpi in 20 letnica KD Stari trg ob Kolpi. Obletnice namenjajo posebno pozornost, saj bo pripravljenih več dogodkov, namenjenih tem jubilejem. Proslavimo jih slovesno in pozitivno nadaljujmo z našimi načrti.

Po pregledu predhodnega leta lahko vidimo, da je bil v sodelovanju s Hrvaško urejen partizanski most v Sodevcih, obnovljena cesta od mejnega prehoda Sodevci do vasi Kot (obnovljene cevi, optika) ter na brežinah postavljena zaščitna mreža, s sofinanciranjem krajanov asfaltiran odsek v Starem trgu, v Sodevcih končno rešeno vprašanje »ozkega grla«, optično omrežje pa prihaja v vsak dom, saj sledi še priklop uporabnikov v dolini. V letošnjem letu pa je na vrsti še obnova ceste od Vrhgore do Rokana.

KD Stari trg ob Kolpi, s partnerji v projektu: Občina Črnomelj, RIC Črnomelj in KP Kolpa, je uspešno zaključilo projekt Čredniške poti (CLLD – ESKRP, vrednost projekta 133.127,17 €), s čimer smo v pridobili: tribune in shrambo na igrišču, obnovljena korita in izvir Peč, urejana okolica Deskuvsko-kovačevskega kala ter vse označbe. KD v sodelovanju z RIC in knjižnico Črnomelj sodeluje v projektu »Uršek raziskuje« (vrednost približno 30000 EUR, nadaljevanje projekta Čredniška pot), katerega rezultate še pričakujemo.

Še vedno ostaja odprt večletni problem z odvodnjavanjem v Kovači vasi, zamenjava azbestnih cevi na Deskovi vasi, ureditev zaščitne mreže na odsekih ceste Radenci – Sodevci in omogočiti priklop na čistilno napravo v Radencih večjemu številu uporabnikov. Želja in načrtov imamo še veliko.

Vsi ti dosežki so plod skupnega sooblikovanja naših razvojnih ciljev, dobrega usklajevanja in sodelovanja vseh nas, ki tu živimo, zato potrebujemo zaupanje, pomoč, potrpljenje in razumevanje vseh krajanov.

Letošnje leto je prav tako kot lani zaznamovala epidemija koronavirusa, ki nam je ustavila življenje, zato letos slovesnosti ob prazniku KS nismo pripravljali, a zato ne bomo nič manj praznični. Družili se bomo kolikor nam bo situacija dopuščala. Že naslednji teden bomo praznovali 200 letnico šolstva, konec meseca pa 800 letnico prihoda stalnega kaplana v naše kraje. Tudi člani KD in Šahovskega društva Stari trg ob Kolpi bodo pripravili praznovanja. Naj bo letošnje leto slovesno.

Ob krajevnem prazniku iskreno čestitam in se za dobro sodelovanje zahvaljujem članom in članici sveta KS Stari trg ob Kolpi ter vsem vam, spoštovani krajani in krajanke. Želim vam prijeten praznični mesec.

Vse ostale pa vabim, da si ogledate naše pridobitve in se sprehodite po naši novi Čredniški poti.

Vir: KS Stari trg ob Kolpi
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj