Na vsebino

Vrtnarjenje je sreča

»Vse, kar nas upočasnjuje in sili k potrpežljivosti, vse, kar nas potiska nazaj v počasne cikle narave, nam je v pomoč. Vrtnarjenje je orodje milosti.« Tako je v prejšnjem stoletju zapisala belgijsko-ameriška pesnica May Sarton. Zdi se mi, da njene misli še kako sodijo v naš sedanji, turbulenten, a karantenski čas.

Tudi mi se bomo danes lotili vrtnarjenja, a v 21. stoletju. Sem mnenja, da je pri vrtnarjenju lahko uspešen prav vsak izmed nas. Veliko kultur, še najmanj pa peteršilj in baziliko pa solato berivko, rukolo in vrtno krešo lahko vzgojimo že na okenski polici in postopamo trgamo ali režemo, da se rastline obnavljajo.

Če pa imamo več prostora, npr. na balkonu, lahko bazilike posadimo ob paradižniku…

Bolj ambicioznim vrtičkarjem, ki premorejo lastni vrtiček in vrtnarijo na večji površini ali vsaj visoki gredi pa predlagam zasaditev mešane gredice, ki vas bo razveseljevala vse leto. Najprej s stikom rok z zemljo, kar dokazano osrečuje, potem z opazovanjem vznikanja semen, nato s spremljanjem rasti drobnih rastlinic do sadik pa vse do polne zrelosti. Vaš prostor na vrtičku bo tako bolj izkoriščen, vi pa boste imeli vse leto lastno zelenjavo. Kar je neprecenljivo, kar ljubitelji pridelovanja domače zelenjave že dolgo vemo. Z različnimi vrstami zelenjave, ki vam bodo popestrile marsikateri jedilnik v letošnjem letu, se mi zdi to že kar pomemben prispevek k vaši samooskrbi. Na tej mešani gredi boste imeli kar štiri vrste listnate solate od pomladi do jeseni, celo do naslednje spomladi.

KDAJ?

aprila,

lahko še začetek maja

maja

avgusta, lahko še začetek septembra

1. vrsta:

ČEBULA – sadi čebulice

in REDKVICE - sej

-

MOTOVILEC - sej

2. vrsta:

KORENJE in KOPER- sej

-

SOLATA ENDIVIJA ali SOLATA POSAVKA - sej

3. vrsta:

ZGODNJA GLAVNATA SOLATA – kupi sadike

RDEČA PESA - sej

-

4. vrsta:

ČEBULA – sadi čebulice

in REDKVICE - sej

-

MOTOVILEC - sej

5. vrsta

SOLATA BERIVKA - sej

RDEČA PESA - sej

-

Večina vrtičkarjev pri nas vrtnari na gredah, saj jih je lažje vzdrževati, potke, ki vodijo do njih pa nam omogočajo lažji dostop za obdelavo in pobiranje pridelkov. Zato je moj predlog setev in sajenje osmih vrst zelenjave (in zelišča) na isti gredi - v vrste, kjer se izmenjujejo različne vrste in sorte. Vsi so drug drugemu dobri sosedje in se v rasti med seboj podpirajo.

Želim vam veliko skled zdrave solate v tem letu!

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj