Na vsebino

Oreh, za inteligenco in zdravje

Orehova potica, orehovi štruklji, domači prijatelj, kruh z orehi in druge slane jedi in sladice, so pomemben del slovenske kulinarike. Še danes zaznamujejo različne jedilnike prazničnih in običajnih dni.

Orehova jedrca mnogi z razlogom uvrščajo v prehransko popolno skupino živil. Že mnoga stara ljudstva so verjela v moč orehovih jedrc in z njimi krepila slabotne, starejše in mlade. Zaradi oblike orehovih jedrc, ki spominjajo na možgane, so že v preteklosti uživanje tega sadja povezovali tudi s človekovo inteligenco.

Na orehovem drevesu pa so užitni in zdravilni tudi listi ter zelene lupine in tudi trde lupine.

Kaj vsebujejo orehova jedrca

Sestavljena so iz 50 do 70% maščob, 11 do 25% beljakovin, 13 do 16% ogljikovih hidratov, do 3% vlaknin in do 3,5% vode. V jedrcih so tudi fitosteroli, fitin, lecitin, juglon, izojuglon in melatonin, številne rudninske snovi (kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, železo, cink, baker, fluor, selen, jod, bor) in vitamine (E, C, B3, B6, B16, B1, B2, B9, A) ter eterično olje.

Ko so orehova jedrca posušena, imajo visoko energijsko vrednost; v 100 g jedrc je do 680 kcal oz. 2900kJ.

Vse več raziskav kaže, da imajo orehovi plodovi zaradi vsebnosti lecitina in drugih snovi pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganj za bolezni srca in žilja. Pomagajo preprečevati krvne strdke in s tem posredno varujejo pred kapjo. Uživanje orehov vpliva tudi na znižanje holesterola in zmanjšanje žilnih vnetij.

Kaj vsebuje orehovo olje

Naravno, hladno stisnjeno orehovo olje vsebuje visok delež koristnih nenasičenih maščobnih kislin: omega-6 in omega-3, in sicer v razmerju približno 3:1, kar ga uvršča med olja z najvišjim deležem omega-3 maščobnih kislin. Vsebuje tudi elaginsko kislino, polifenole, lecitin, veliko fitosterolov in drugih snovi. Omega-3 in omega-6 maščobne kisline pa so ključne za dobro zgradbo živčnega sistema.

Orehovo olje deluje varovalno proti boleznim srca in žilja (ateroskleroza, ishemija, visok krvni tlak, holesterol), pri slabokrvnosti, kroničnem hepatitisu, visoki kislosti želodca in čezmernem delovanju ščitnice.

Ker orehova jedrca in orehovo olje razlikujeta v sestavi, prehranski strokovnjaki svetujejo preplet jedi z orehovo oljem, orehovimi jedrci in celo uživanje orehove gošče, ki ostane po hladnem stiskanju orehovega olja.

Tako npr. sirno ploščo idealno dopolnite z orehovimi jedrci, pršutom, paradižnikom in peteršiljem in nato prelijete še z orehovim oljem.

Orehove liste lahko nabirate junija in julija in sicer to naredite na različnih delih krošnje, tako da z osrednjega stebla potrgate posamezne lističe. Nato jih hitro posušite pri temperaturi 40 stopinj Celzija, da ne počrnijo. Hranite jih v dobro zaprtih posodah. Suha droga ima močan, aromatičen vonj in oster, grenek in trpek okus. Iz posušenih listov lahko pripravite čaje in tinkture. V ljudskem zdravilstvu se priporočajo pri sladkorni bolezni in čiščenju ran.

Poparek iz orehovih listov

Poparek pripravite tako, da orehove liste poparite z vrelo vodo in počakate 15 minut. Lahko ga pijete ali samo grgrate. Pomagal vam bo pri prebavnih motnjah, predvsem bolečin v prebavilih zaradi črevesnih okužb, npr. v primeru driske.

Orehovo olje v kozmetiki

Orehovo olje se lahko uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih za nego kože. Blagodejno vpliva na suho kožo, ekceme, mozolje, lišaje, celulit in druge kožne težave. Mnogi ga uporabljajo tudi kot zaščito pred soncem.

Z orehovim oljem si lahko pomagate tudi pri negi las in lasišča.

Naj opozorim, da tisti, ki so alergični na oreščke oziroma lupinasto sadje, orehovih

jedrc in orehovega olja ne smejo uživati in uporabljati.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj