Na vsebino

Navadni plešec, plevel ne, zdravilna rastlina

Ko sem na našem vrtu pobirala še zadnje rozete motovilca, ki rastejo naključno, saj se sami sejejo že vrsto let, sem tudi letos uzrla višje rastline plešca. Ali ga poznate? Naj vam ga predstavim.

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) je dobil ime po svojih plodičih, ki lahko zgledajo kot pastirska torba. Ljudska imena v Sloveniji pa so še bobulca, bobuljica, divja repica, lušček, škofove kapice, stanovnik in uročenca. Spada v družino križnic (Brassicaceae), kar je vidno po belih štirištevnih cvetovih na koncu stebel. Raste kot enoletnica ali dvoletnica.

Plešec je od 20 do 40 cm visoka pokončna rastlina. Listi talne rozete so topo nažagani in zelo raznolikih oblik. Zgornji stebelni listi so majhni in obdajajo steblo. Cveti v obliki grozdastih socvetij, venčni listi cvetov so veliki le 3 mm. Kasneje se na zelenem steblu razvijejo drobni plodiči, botanično luščki, ki so nameščeni na koncih dolgih vodoravnih pecljev, levo in desno. Luščki so posebne oblike, botanični opis je: trikotne do srčaste oblike, dolgi od 4 do 10 mm. Tako da je ta rastlina zelo lepega videza in ima na vrtu lahko za prave ljubitelje narave tudi estetsko vlogo.

Raste na ledinah, zapleveljenih površinah, vrtovih, njivah in na robovih polj. Ker uspeva na bogato založenih tleh, lahko služi kot indikatorska rastlina za dušik. Vsekakor pa je plešec pionirska rastlina, saj se pogosto pojavi na tleh, ki so bila prej obdelovana. Če bi ga želeli gojiti, ni zahteven. Potrebuje sonce, razmnožujete ga lahko s semeni, pogosto pa se zaseje sam.

Plešec v zdravilstvu in farmakopeji

Celotno zelišče se lahko uporablja sveže ali posušeno. Že naši slovenski predniki so ga cenili in uporabljali. Čaj iz plešca so dajali ženskam za lajšanje poroda in pri težavah v meni. Plešec je bil tudi znano domače odvajalo, pili so ga proti protinu, revmi in zlatenici. Za zaustavitev krvavitev so posušeno in v prah zdrobljeno rastlino, podobno kot trpotec in rman, posipavali po ranah. Uporablja se tudi v mešanicah čajev, (kot zavretek, za čiščenje krvi.

V drogi navadnega plešca so številni biogeni amini, kot so holin, acetilholin, prolin, tiramin in histamin. Prisotni so tudi flavonski in flavononi glikozidi, triterpeni, potem še kakor v vseh križnicah glukozinolati. Vsebuje številne fenilkarboksilne in organske kisline. Alkaloid burzin pa je zaradi neobstojnosti samo v svežem zelišču.

Učinkovine droge ožijo krvne žile in utrjujejo njihove stene. Plešec tako ustavlja krvavenja želodca, črevesja, ledvic, pljuč, maternice, nosu in ran. Vpliv plešca pri motnjah krvnega obtoka je potrjen, uravnava tako visok kot nizek krvni tlak.

Izdelujejo se plešcev čaj, tinktura, čajne mešanice ali pa se uporablja sveža ali suha droga kot dodatek hrani. Vse te zeliščne pripravke plešca se lahko uporablja tudi v veterini.

Plešec v kulinariki

Spomladi lahko nabirate liste, cvetove in mlade poganjke, poleti pa kar celotno rastlino in tudi korenine. Lističi, cvetovi in plodiči delujejo kot začimba ostrega okusa; ta je podoben okusu gorčice. Sveže zelišče lahko dodajate solatam in zelenjavnim jedem. Korenine, pa kar je zelo zanimivo, po okusu spominjajo celo na ingver. Izkopljite jih, očistite, operite, poskusite in se sami prepričajte.

Nezaželeni stranskih učinkov pri uporabi navadnega plešca niso ugotovili.

Torej, le pogumno s plešcem - spoznajte ga, nabirajte in uživajte v okusih in blagodatih tega vsem nam dostopnega zdravilnega zelišča!

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj