Na vsebino

5 zeliščnih nasvetov za prijetne spomladanske dni

Pa smo le dočakali, čudovit prvi spomladanski dan in tople sončne dni. A konec tedna tudi premik ure, ki mnogim precej spremeni bioritem in še kar nekaj časa povzroča težave, tako pri dnevnem počutju kakor spanju.

Postopoma bomo odkrivali vse več kože. Kar je za mnoge osebe z raznimi kožnimi težavami tudi lahko problem.

Preberite moje zeliščne predloge in gotovo bo kateri pripravek ali aktivnost vam ali vašim bližnjim spremenil počutje, na bolje seveda.

Energijska medena mešanica

Uporabite domači med, priporočam lokalni, belokranjski. Prav tako orehe. Zmešajte 500 g medu, 500 g mletih orehov in 1 bio limono v enotno mešanico. Shranite v temne kozarce, rajši manjše prostornine in zaprite. Učinkovito deluje redno jemanje, po 1 čajno žličko, vsaj petkrat na dan, vsaj dva tedna.

Ta mešanica vam bo v pomoč, če ste slabokrvni in če vam vaše telo sporoča, da je izčrpano.

Zelenjavna juha s trpotcem

Ne veste, kaj bi skuhali za lahko kosilo? Potem je ta juha kot nalašč, saj so okusni in zdravilni trpotci že lepo pognali. Naberite ozkolistnega ali širokolistnega, očistite ga in narežite, okoli 200 g. Na olju prepražite nasekljano manjšo čebulo. Dodajte na kocke narezana 2 večja krompirja, trpotec in polovico cvetače. Popražite, nato zalijte z vodo, posolite in popoprajte. Dodajte še malo majarona in paradižnikovo mezgo ter kuhajte do mehkega. Juho zmiksajte s paličnim mešalnikom. Lahko ohranite nekaj koščkov za razgibano teksturo jedi. Po želji lahko ponudite še kislo smetano.

Čaj iz kopriv in regrata

Pomagal vam bo pri temeljitem čiščenju in krepitvi organizma. Tudi pri kožnih bakterijskih infekcijah, saj je takrat še posebej potrebno spiti čim več tekočine, da izperete bakterije iz telesa. Tudi, če imate težave s prebavo, bolečinami v želodcu.

Obe zeli (koprivne liste in regratove liste, lahko tudi korenine) zmešajte v razmerju 1: 1. Potem 1 žličko suhe mešanice prelijte z 2 dl vrele vode. Pijte trikrat na dan vsaj teden dni, lahko tri tedne.

Jabolčni kis in akne

Mogoče se vam včasih zdi, da so zelišča lahko v pomoč le srednji in starejši generaciji. A to nikakor ne drži. Akne so kožne spremembe, ki lahko zelo prizadenejo mlade, telesno in duševno. Svetujem vam, da dele kože, kjer se vam pojavljajo akne v večjem obsegu, nežno očistite z vročo vodo in razmastite. Potem jih namažite z jabolčnim kisom. Ne spirajte. Postopek ponavljate vsak dan. Bodite vztrajni in zaupajte naravnim sestavinam.

Spomladanska utrujenost in nespečnost

Pozno popoldanski sprehodi na svežem zraku, lažje večerje, čaji za pomiritev, potem nič več televizije, računalnika, mobilnega telefona, le lahko branje, če ne morete zaspati. Vse to so preverjeni načini, ki vam lahko pomagajo.

Izogibajte se prevelikega duševnega in telesnega napora, a to je dandanes lažje zapisati kot udejanjiti. Vseeno, poskusite se razbremeniti, vzeti čas za počitek. Poslušajte kaj vam vaše telo sporoča, to je najboljši nasvet. Nikakor pa ne vzemite uspavalnih tablet in še: vsaj proti večeru ne pijte kave, alkohola in ne kadite. In vaše telo bo, sicer postopoma, znova poiskalo vaš optimalni dnevno nočni ritem.

Minka Kočevar

Minka Kočevar

Profesorica kemije, biologije in gospodinjstva, organska vrtnarka in zeliščarka, urednica, pesnica. Soustvarja zeliščno - zdravilno, kulinarično, kozmetično in turistično - zgodbo na družinskem Belokranjskem zeliščnem vrtu pod Gorjanci. Ljubiteljica lepega in iskrenega. Rada piše, komentira, čuti belokranjsko in zeleno. Spodbuja in uživa v vsem, kar je povezano s čudovito belokranjsko naravo, trajnostjo, organsko pridelavo, samooskrbo in sodelovanjem.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj