Na vsebino

Trend trajnostne embalaže s ponovno rabo

Danes je v trendu, če ima embalaža ponovno rabo ali pa je narejena iz trajnostnih materialov. Embalaža iz okolju bolj prijaznih materialov s trajnostno zgodbo takoj izstopa iz polic. Še posebej danes, ko trg še ni prenasičen s trajnostno embalažo in koncepti ponovne rabe niso še tako pogosti.

Trajnostna embalaža ali embalaža s ponovno rabo ima poleg vloge zaščite izdelka, tudi vlogo oblikovati poseben odnos s kupcem. Embalaža je lahko z malo domišljije že izdelek sama po sebi, ali pa kupcu prinese neko posebno doživetje, izkušnjo. Na svetovnem trgu so že embalaže iz biorazgradljivih materalov, s katerimi pognojimo svoj vrt, in embalaže, v kateri so semena rož, ki čez nekaj mesecev zasijejo v naših cvetličnih lončkih. In embalaže vseh vrst, ki jih lahko ponovno uporabimo in s tem razbremenimo okolje.

Gre pa za novi trend, ki pa je vse bolj prisoten tudi pri nas. Žal na trgu še ni cenovno dostopnih rešitev trajnostne embalaže. Gre pa v razvoj trajnostnih rešitev na področju embalaže veliko sredstev in predvideva se, da bo v roku do 5 let trajnostni vidik preplavil tudi naše police. Do takrat pa se podjetja odločajo za vpeljavo konceptov ponovne rabe, saj je tudi to način, kako zmanjšati vpliv na okolje. Idejne rešitve ponovne rabe embalaže prinesejo potrošniku dodano vrednost, saj embalaže že sama po sebi pomeni neko novo izkušnjo.

Vir: http://www.typo.si
Sanja Hadjur

Sanja Hadjur

www.typo.si

Od kulturologinje do grafične oblikovalke, z ljubeznijo do dobrih zgodb, Sanja je oblikovalka celostnih grafičnih podob, tiskovin, etiket in embalaže. Po naravi je zelo organizirana in natačna, kar že rahlo spominja na obsesivno-kompulzivno motnjo. Tako je celo življenje kot veverica nabirala razne odpadne škatlice in kozarčke ter jih ponovno uporabila. Embalaža ji predstavlja umetnost prodajne platforme in kreiranje interaktivnih vsebin ji požene veveričino kri direkt v žilo. Verjame v etični kodeks sanjskega podjetništva in vztraja pri samorealizaciji v poklicu. “Quirky” oblikovalka išče navdih v kulturah, drugačnosti in nekonformnosti, najbolj pa uživa v kolaboraciji z drugimi podjetniki, kot je ona sama. Več o njenem delu na www.typo.si.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj