Na vsebino

Solidarna odgovornost

Oseba A je tožila mene in še moje brate. Sodišče je odločilo, da mu moramo plačati nerazdelno. Kaj pomeni nerazdelno plačilo?

Odvetnik odgovarja

Odločitev sodišča, da ste vi in vaši bratje dolžni plačati nek znesek nerazdelno pomeni, da ste solidarni dolžniki in da vsak izmed vas odgovarja za celoten dolg.

Opisano dejansko pomeni, da lahko upnik terja plačilo od kogar hoče vse do trenutka dokler ni v celoti izpolnjena. Dejansko to pomeni, da bo po pravnomočnosti sodbe in v kolikor ne boste plačali terjatev lahko vložil izvršbo zoper vse vas, samo nekatere izmed vas ali pa samo enega izmed vas. Dolžniki pa boste v zavezi vse dokler ne bo dolg do osebe A popolnoma poplačan.

Solidarna odgovornost dolžnikov dejansko daje možnost in pravico upniku, da se sam odloča koga izmed dolžnikov bo terjal, saj vsak odgovarja za celoten dolg.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj