Na vsebino

Odpoved delavca in odpovedni rok

Bralka pri delodajalcu dela dva meseca. V pogodbi o zaposlitvi ima zapisano, da ima odpovedni rok 30 dni. Podala bo odpoved in jo zanima ali velja pogodbeno določen odpovedni rok.

Odvetnik odgovarja

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) določa minimalno trajanje odpovednih rokov. V drugem odstavku 94. člena je urejena minimalna dolžina odpovednih rokov, kadar odpoved daje delavec. Kadar je delavec pri delodajalcu zaposlen do enega leta, je odpovedni rok 15, v vseh drugih primerih pa je rok določen na 30 dni.

Vendar pa zakon določa, da je možna tudi drugačna ureditve trajanja odpovednih rokov, kar pomeni, da lahko delavec in delodajalec, v pogodbi o zaposlitvi, določita tudi daljši odpovedni rok, vendar ne daljši od 60 dni.

Glede na to, da bralka navaja, da ima v pogodbi o zaposlitvi določen daljši odpovedni rok, velja odpovedni rok dogovorjen s pogodbo o zaposlitvi.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj