Na vsebino

Davek od prodaje podedovanega premoženja

Bralka je bila edini otrok pokojne mame. Po njej je podedovala stanovanje. Zanima jo ali bo morala plačati davek od kapitalskega dobička če stanovanje proda?

Odvetnik odgovarja

Odgovor je odvisen od tega kdaj je podedovala stanovanje in kdaj ga bo prodala in ali bo dejansko dosegla dobiček pri prodaji, kajti obdavčen je samo dobiček. Npr. če bo v sklepu o dedovanju zapisana vrednost stanovanja 100.000 EUR, bralka pa ga bo prodala za npr. 150.000 EUR, bo tako osnova za odmero davka 50.000 EUR. Osnova se nato še lahko zniža za določene stroške.

Davčni organ bo, od tako dosežene osnove za odmero davka, odmeril davek od dobička pri odsvojitvi nepremičnine. Če je bralka nepremičnino podedovala pred 1.1.2022 potem davek ne bo odmerjen. Ravno tako davek ne bo odmerjen če je imetnica stanovanja več kot 15 let. Drugače pa se davek odmeri po stopnji 25% in se zniža za 5% za vsakih 5 let imetništva, vendar tako, da se po petih letih plača 20%, po desetih 15% po 15 letih pa se davek ne plača.

Kristjan Žalec

Kristjan Žalec

Odvetnik

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v nasvetu. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Spoštovani obiskovalci spletne strani www.radio-odeon.com.

V sodelovanju z Radiom Odeon, bom v rubriki odvetnik svetuje, odgovarjal na vaša vprašanja in podal pravne nasvete. Vsako sredo bom odgovoril na eno izmed prispelih vprašanj, odgovor pa bo objavljen na www.radio-odeon.com.

Vaša vprašanja lahko posredujete na elektronski naslov [email protected] pri čemer poskušajte čim bolj natančno opisati dejansko stanje. Vprašanja se lahko nanašajo na katerokoli področje prava.

Odgovor na vaše vprašanje ne vzpostavlja pooblastilnega razmerja odvetnik/stranka in bo podan izključno na podlagi opisanega dejanskega stanja, bo zgolj informativne narave in zanj ne odgovarjam.

V primeru dodatnih informacij ali dopolnitve dejanskega stanja, se podani odgovor ali mnenje lahko spremeni. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer.

V pričakovanju vaših vprašanj vas lepo pozdravljam.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj