Na vsebino

So marmelade zdrave ali ne?

V odgovor na to vprašanje lahko zapišemo, da je vse odvisno od načina priprave teh sladkih dobrot ter od količine sadja in sladkorja, ki ju pri pripravi uporabimo. Sodobni načini kuhe namreč temeljijo na visokem sadnem deležu in manjšem deležu dodanega sladkorja ter na hitri pripravi.

Za sladke shranke uporabimo le zdravo sadje. Iz gnilega, obrezanega, plesnicega in potolčenega sadja nam ne bo nikoli uspelo pripraviti marmelade, ki bi bila okusna, zdrava in predvsem obstojna. Ne nazadnje se plesni razraščajo tudi v notranjost sadeža, četudi nagniti del odrežemo ali odstranimo vrhnjo plast marmelade. Visoka temperature sicer večinoma uniči škodljive mikroorganizme, ne pa tudi spor in toksinov plesni, od katerih so številni celo rakotvorni.

Zdravi so tudi tisti sladki sadni shranki, ki jih skuhamo hitro. Včasih so se marmelade kuhale v visokih loncih nekaj ur in v veliki količini naenkrat. Danes marmelade ali džeme kuhamo v nižjih, širših kozicah ali posodah, kratek čas in v manjših količinah naenkrat takoj po boiranju, da tako čim bolj ohranimo bogastvo hranilnih snovi, ki ga sadje potrebuje.

Vir: http://www.marija-merljak.si/knjige.html
Marija Merljak, Mojca Koman

Marija Merljak, Mojca Koman

www.marija-merljak.si/knjige.html

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj