Na vsebino

Več pozornosti bomo namenili svoji hrbtenici, bolj si bomo hvaležni

Nezdrav življenjski slog nemalokrat vodi do okvar hrbtenice, ki nam močno zagrenijo življenje. Ob stresnem vsakdanjiku lahko naše mišice postanejo kronično zakrčene, pogosto ne spimo dovolj in se ob tem še nezdravo prehranjujemo, premalo gibamo in vzdržujemo druge nezdrave razvade, npr. kajenje. Vse to pomembno vpliva na našo hrbtenico, zato si ta del našega telesa zagotovo zasluži več pozornosti. Kakovost našega življenja se lahko izboljša tudi ob upoštevanju šestih nasvetov izr. prof. dr. Blaža Mavčiča, dr. med., specialista ortopedije iz Medicinskega centra Barsos, o tem, kako bolje poskrbeti zanjo.

S primerno vadbo okrepite hrbtne mišice

Največ, kar lahko sami storite za svojo hrbtenico, sta redna krepitev mišic trupa in telesna aktivnost s hrbtnimi mišicami. Za utrjevanje hrbtenice je priporočljivo plavanje, veslanje, kolesarjenje, tek na smučeh in hoja s pohodnimi palicami, saj z njimi razbremenjujemo tudi kolke in kolena.

Med dolgotrajnim sedenjem nujno pomislite na svojo hrbtenico

Le malo je pisarniških delavcev, ki še niso občutili napetosti v vratu zaradi obremenitev vratnega dela hrbtenice. Te privedejo do oslabelosti mišic zgornjega dela hrbta, lahko tudi do poudarjene ukrivljenosti prsne hrbtenice. Pomembno je, da tudi med delom večkrat vstanete, se pretegnete in sprehodite. Naj hrbtenica zadiha. Če smo ves dan za računalnikom, je priporočljivo poskrbeti za ustrezen položaj, na primer s stolom na gibljivi podlagi ali z žogo za sedenje, saj moramo pri tem ves čas loviti ravnotežje in s tem trenirati svoje hrbtne mišice.

Prekomerna telesna teža vodi v okvaro hrbtenice

Vzdržujte primerno telesno težo. Poleg uravnotežene prehrane je pomembna redna telesna dejavnost, ki je ena izmed najpomembnejših komponent zdravega življenja posameznika in zdravega mišično-skeletnega sistema, poleg tega pa preprečuje tudi kronične srčno-žilne in presnovne bolezni ter s tem izboljša kakovost življenja. Prekomerna telesna teža močno obremenjuje hrbtenico, zlasti pri ljudeh, ki se jim odvečna teža kopiči v predelu trebuha. V tem primeru nam namreč medenico nagiba navzpred, spodnji del hrbta je mehansko bolj obremenjen, to pa lahko pripelje do bolečih okvar hrbtenice.

Pomislite pred dvigovanjem težkih predmetov

Naučite se dvigovati bremena s počepom in izravnano hrbtenico. Pred dvigovanjem predmeta postavite noge narazen v širino ramen, eno nogo le malo pred drugo. Počepnite z ravno hrbtenico in glejte naprej, predmet primite in ga nato dvigujte z dvigovanjem celotnega trupa, ne hrbta, ob tem pa mora biti hrbtenica ves čas izravnana. Predmet držite čim bližje sebi, nikoli ga ne dvigujte nad višino ramen in se ob dvigovanju ne obračajte z zgornjim delom trupa.

Vaši hrbtenici škoduje tudi kajenje

Izogibajte se kajenja, saj to škoduje vaši hrbtenici. Kajenje je povezano z boleznimi hrbtenice, prav tako pa se pri kadilcih prej pojavijo težave, ki so posledica staranja. Gre za zožanje hrbteničnega kanala, pri katerem je v najhujših primerih potreben operativni poseg. Kajenje vpliva celo na rezultat operacije, saj se pri kadilcih rane celijo počasneje.

Pomembno je tudi primerno ležišče

Za hrbet poskrbite tudi med spanjem. Ustrezno ležišče je pri tem pomembnejše od vašega položaja med spanjem. Hrbtenici prijazna so tista ležišča, ki niso ne pretrda in ne premehka, oblikujejo pa se po krivinah hrbtenice.

Nasvet je pripravil izr. prof. dr. Blaž Mavčič, dr. med., specialist ortopedije iz Medicinskega centra Barsos.

Vir: https://andreja-jernejcic.si/

Lin&Nil, d. o. o.
Stoženska ulica 12
1000 Ljubljana

PE Diamant
Letališka cesta 5
(2. nadstropje)
1000 Ljubljana

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj