Na vsebino

Predavanje "Črne luknje - od sto let stare napovedi do najnovejših dokazov"

26. apr ob 19:00

Mestna muzejska zbirka Črnomelj in RIC Bela krajina vabita še na zadnje predavanje 6. sklopa cikla NEOBIČAJNA VEDENJA! Brezplačno predavanje poteka v predavalnici Mestne muzejske zbirke Črnomelj.

Tudi tokratno predavanje bo ob 19. uri v MMZ Črnomelj. Predavala bo dr. Andreja Gomboc, s Fakultete za naravoslovje ( Univerza v Novi Gorici), na temo »Črne luknje – od sto let stare napovedi do najnovejših dokazov«.

Stara ljudstva so verjela, da se zvezdnato nebo ne spreminja. Po zaslugi znanosti danes vemo, da se zvezde rojevajo, razvijajo in umirajo. Smrt zvezd povezujemo z eksplozijami supernov, izbruhi sevanja gama in s plimskimi raztrganji zvezd v bližini masivnih črnih lukenj.

Danes nastanek črne luknje fiziki razlagajo na dva načina: po eksploziji supernove ali po trku dveh dovolj velikih nevronskih zvezd. Ta fenomen je leta 1968 John Wheeler poimenoval »črna luknja«.

Ena od usod vesolja je, da se bo njegovo širjenje nadaljevalo v večnost. V tem primeru bi nekoč prišlo do konca nastanka zvezd. Ko bi ugasnile še zadnje, bo dobo zvezd zamenjala doba črnih lukenj, a tudi te bodo izhlapele. »To bo toplotna smrt vesolja, temperatura se bo povsod izenačila, noben proces ne bo več potekal.« opiše najbolj črn scenarij dr. Gomboc.

Dr. Andreja Gomboc je profesorica astronomije, predsednica Slovenskega odbora za astronomijo pri DMFA Slovenije, članica International Astronomical Union in European Astronomical Society ter urednica Portala v vesolje. Njeno raziskovanje obsega področja znanja o astronomiji, astrofiziki, kozmologiji, teoriji relativnosti, črnih luknjah, izbruhih sevanja gama in vrtenja zvezd.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj