Na vsebino

2B na Melodijah morja in sonca

Dvojec 2B se bo predstavil kot tretji po vrsti. Foto: Jadran Rusjan
Dvojec 2B se bo predstavil kot tretji po vrsti. Foto: Jadran Rusjan

Glasbeni festival z bogato zgodovino Melodije morja in sonca bo tudi letos gostoval v portoroškem Avditoriju, kjer bo 7. julija nastopilo 14 izvajalcev, ki so v ponedeljek v Portorožu izžrebali zaporedne številke svojih nastopov. Kot tretji po vrsti se bo s skladbo Ana iz Pirana predstavil belokranjski dvojec 2B.

Pet let je minilo odkar sta brata Gašper in Primož Mihelič prvič stopila na veliki oder portoroškega Avditorija in takrat kot čista "outsiderja" prejela nagrado Danila Kocjančiča za najboljšega avtorja in izvajalca. Tokrat se bosta predstavila z nalezljivo poletno skladbo Ana iz Pirana, za katero verjameta, da bo hitro zlezla v ušesa.

"Nekaj časa nazaj se nama je pri ustvarjanju zgodil en res hud, funky, poletni komad. Ker ima v sebi primorsko zgodbo, sva prišla na idejo, da bi ga mogoče prijavila na razpis za letošnje Melodije morja in sonca. Komad Ana iz Pirana je izbran in komaj čakava, da ga slišite," sta zapisala brata Mihelič, ki komaj čakata, da se iz Bele krajine odpravita v sončni Portorož.

Festival Melodije morja in sonca sicer letos prinaša kar nekaj novosti. K sodelovanju so tako povabili tri glasbenike, ki so hkrati tudi prejemniki novih nagrad, in sicer nagrade za glasbeno legendo, glasbenega avtorja in glasbeno bodočnost. Kot glasbena legenda je bila k sodelovanju povabljena glasbena skupina Prizma, nagrajeni glasbeni avtor je postal Feri Lainšček, ki si je za izvajalko izbral pevko Regino, nagrado za glasbeno bodočnost pa bo prejel Balladero.

Spremenili so tudi pomen dosedanje nagrade Danila Kocjančiča. To so do zdaj lahko dobili zgolj mladi obetavni glasbeniki, zdaj pa so to možnost razširili na vse, ki se v slovenski glasbi šele uveljavljajo.

Več poudarka so dali tudi predstavitvi nastopajočih glasbenikov. Tako bo že pred festivalom na voljo posebna spletna stran, kjer se bodo vsi glasbeniki predstavili, možno pa bo slišati tudi refrene tekmovalnih pesmi, s čimer si bodo lahko poslušalci že predhodno ustvarili mnenje o pesmih. Prav tako bodo glasbeniki več časa preživeli na odru, saj jih po nastopu čaka še kratki intervju z voditeljema festivala, Lorello Flego in Mariem Galuničem.

43. festival Melodije morja in sonca bo sicer potekal 7. julija ob 20.30 v Avditoriju Portorož. Že nekaj dni prej, 2. julija, organizatorji na portoroški ploščadi pripravljajo predstavitveni večer, kjer bo moč kupiti tudi vstopnice.

Škarje in platno bodo sicer imeli v rokah tako festivalska žirija kot tudi občinstvo, ki bodo glasovali za zmagovalca. Poleg tega bodo prek telefonskega glasovanja o zmagovalcu odločali tudi gledalci in poslušalci, četrtino glasov pa bodo zagotovile izbrane radijske postaje.

V festivalskem delu bo nastopilo 14 izvajalcev, in sicer po vrstnem redu: Prizma, Manu, 2B, Toxine in Marko Vuksinović, Žan Videc, Monika Avsenik, Balladero, Martina, Aljaž Ramot, Trio Vivere, Anabel, Folk idoli, Regina in Bepop.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj