Na vsebino

Zanimivosti Južne Koreje (2)

Ko gre seljak u grad, ali ko se Slovenec znajde v Južni Koreji.

Seveda, vsi imamo radi našo majhno zeleno državo, objeto z zasneženimi vrhovi in slanim Jadranskim morjem. Navajeni smo življenja v hiši, vrtnarjenja, vožnje z avtomobilom do vsake trgovine, in goveje juhe za nedeljsko kosilo. Življenje v redko poseljeni gozdnati državi nam je samoumevno. Že krajši obisk v Ljubljano nam je dostikrat stresen, ker je pač preveč ljudi in nestrpnih voznikov na vsakem krožišču.

Ko se tako odpravimo po svetu v milijonske prestolnice, je opazovanje življenja v tako drugačnem mestu velikokrat doživetje zase. Midva se raje kot v muzej, sprehodiva do kavarne in ob dobri kavi opazujeva ljudi, ki drvijo mimo.

V tem članku na kratko povzameva zanimivosti, ki sva jih opazila tekom najinega kratkega potovanja po Seoulu. Seveda jih v petih dneh lahko opaziš le toliko, pa vseeno, bolje kot nič. Tukaj je deset zanimivosti, ki sva jih opazila, kako zanimive se ti zdijo, pa prepuščava tvoji presoji :)

1. LEDENA KAVA

Kot doma, so tudi tukaj ogromni ljubitelji kave. Na dan v povprečju spijejo dva do tri skodelice in ne moreš se sprehoditi dve ulici, ne da bi šel mimo vsaj ene kavarne.

Kava je v Južni Koreji desetletja nazaj predstavljala simbol zahodnega sveta in uživanje kave je bilo namenjeno za premožnejše, ki so se želeli približati zahodu.

Dandanes se kavo pije vsak dan in kava je odlična. Kar naju ni tako presenetilo kot številčnost kavarn, pa je opcija hladne kave. Pri nas poznamo le ledeno kavo ali kavo čez led. Ponekod se najde tudi “cold brew”. V Seoulu pa te ob naročilu vsake kave vprašajo ali ti jo pripravijo toplo ali hladno. Pitje ledene verzije kave je namreč popularnejše od tople.

Južna Koreja je odlična lokacija za ljubitelje hladne kave. Če želiš poskusiti belo kavo z ledom, ali ledeno verzijo cappuccina, potem veš kam na naslednji dopust.

2. STRANIŠČA

Kar gre not, mora tudi ven. Nasplošno Japosnka in Južna Koreja v svetu veljata za zelo čisti državi. Ne pozabimo na Japonske športne navdušence, ki za sabo pospravijo vsak stadion.

Kolikorat te na potrebo pritisne zunaj ali na poti, in (vsaj dekleta) premišljuješ ali lahko zdržiš ali reskiraš obisk javnega stranišča. Tukaj je javnih stranišč ogromno in vsa so do podtankosti čista. Včasih celo v boljši formi kot hotelska. Nikoli se nisva dvakrat vprašala, ali res morava tu na stranišče.

Javna stranišča so povsod. Na tleh ni niti ene smeti, vse diši po čistilih ali cvetju, nič ni uničeno in vse je stalno razkuženo. Njihovo javno stranišče je lepše kot v mnogih hotelih ali restavracijah pri nas.

3. STRANIŠČA #2

Če so sama stranišča zelo prijetna za uporabo, pa je infrastruktura v centru mesta precej stara. Zaradi stare infrastrukture, so mnogokrat stare ali ozke tudi cevi, po katerih se pretaka voda. Posledično ni nič nenavadnega, da moraš wc papir po uporabi odvreči v smeti namesto v wc školjko. To je praksa v večini hotelov, javnih straniščih ali kjerkoli drugje v večjih mestih. Na trenutke je treba kar paziti, da te ne zavede avtomatika, saj se stranišče kar hitro zamaši.

4. ŠTETJE KALORIJ

V Seoulu je težjo osebo težje najti kot javno stranišče. Lepotni ideali in prehojeni kilometri večino prebivalstva ohranjajo precej vitko. K vitkosti pa nedvomno pripomorejo tudi napisane kalorije pri vsaki hrani. Te so včasih napisane še na večje kot ime ali cena artikla. Si sigurna, da si želiš spiti kavo z okusom čokolade? Ne vidiš da ima kar 500 kalorij več kot navadna?

V državi, ki je tako obsedena z lepotnimi ideali, da starši že mladoletnim otrokom plačujejo lepotne operacije, napisane kalorije mnoge zavedno odvračajo od prenajedanja ali uživanja sladic.

Tako lahko iz spomina povem, da ima breskov sok 36 kalorij na 100ml, cocacola 125 kalorij na 250ml, vrečka 500g testenin pa kar 860.

5. KAJENJE

Medtem ko pri nas mnogi sredi zime zmrzujejo zunaj na pijači, je kajenje na javnih površinah v Južni Koreji prepovedano. Če kadiš, je to pomembno opozorilo, saj te kajenje na javni površini lahko precej stane. Kajenje ob kavi? Žal ne bo šlo.

Na vseh glavnih ulicah je kajenje prepovedano, zato se kadilci zatekajo v stranske ulice, stran od oči javnosti, kjer je kajenje tolerirano.

6. KOŠI ZA SMETI

Južna Koreja (še bolj pa Japonska) za turiste predstavlja velik izziv pri iskanju koša za smeti. Ti so na javnih mestih zelo redki ali jih sploh ni. Tako se znajdeš nositi prazno plastenko še kilometre, preden zagledaš prvi koš za smeti.

Gostilne in podjetja smeti ponoči pustijo v plastičnih vrečah kar ob cestah, kjer jih zjutraj poberejo smetiščne službe. Zato velikih smetnjakov ni.

Kljub pomanjkanju smetiščnih kant, pa je Seoul za mesto z deset milijoni prebivalcev neizmerno čisto. Naša Ljubljana se lahko skrije. Zaradi vzgoje otrok v smeri skbri za starejše, okolje in skupnost, se smeti ne mečejo po tleh. Prav tako zaradi prepovedi kajenja po tleh ni niti cigaretnih ogorkov.

7. DRŽANJE PRAVIL

Za razliko od Slovenije, kjer je velikorat naše mnenje ali počutje pomembnejše od drugih, je na vzhodu mišljenje drugačno. Tukaj je v ospredju dobrobit skupnosti. Posledično nihče ne želi izstopati, temveč se vsi držijo družbenih norm.

Vsi so oblečeni v istem stilu, imajo isti stil frizure in nosijo bele ali črne čevlje, druge barve trenutno pač niso v modi. Izstopamo le turisti, ki se nas vidi že na kilometer.

Posledično se vsi držijo pravil. Nihče ne gre čez rdečo luč, na metroju vsi počakajo, da najprej vsi izstopijo. Nihče se ne grebe za stol, mladi ne sedijo na stolu namenjen starostnikom in nihče se glasno ne pogovarja po telefonu.

Pred kratkim je na stadionu v Seoulu skupina Seventeen gostila koncert, kjer se je že šest ur pred odprtjem začela zbirati gruča največjih oboževalk. Vse so stale v vrsti po več ur brez prerivanja. Najzanimivejše je bilo dejstvo, da vrste sploh ni bilo potrebno postaviti, ta se je ustvarila povsem organsko.

8. ZNANJE ANGLEŠČINE

Če se odpravljaš kamorkoli v Azijo pričakuj, da bo znanje angleščine precej slabo. Isto velja za Južno Korejo, kjer je tekočih v angleščini le majhna peščica mladih.

Kljub neznanju angleščine pa se da daleč priti s samo tremi besedami “anyohaseyo” za dober dan in nasvidenje, “hamsamida” za hvala in “kardu” za plačilo s kartico. Če znaš to, se lahko sporazumevaš v vsaki restavraciji ali trgovini.

Sama sva se velikokrat znašla v majhnih gostilnah, kjer je delala starejša gospa, rojena še med korejsko vojno. Ta nama je povedala nekaj v korejščini, midva v angleščini, in preko telesne govorice ter teh treh besed, smo se vedno vse dogovorili.

9. PREČNE ULICE

Glavne ulice so v Seoulu namenjene avtomobilom, ozke, stranske ulice pa ljudem. Zato so prav strankse ulice tiste, kjer se začuti utrip mesta.

Če za veliko mest velja pravilo, da se drži glavnih ulic in ne zahajaj v stranske, je v Seoulu pravilo obrnjeno na glavo. V ozkih ulicah se skrivajo majhne kavarne, tradicionalne gostilnice in bari, ki jih ob hoji po večjih ulicah preprosto spregledaš.

10. AVTOMOBILI

Seoul je mesto za ljubitelje avtomobilov. Na ulicah se vozijo dragi avtomobili, ki jih v evropi ne najdeš. Vsak avto je u nulo očiščen in pogosteje boš na cesti zasledil Porscheja kot Renaulta.

Ker je lastništvo avtomobila tako velik strošek in se večina prebivalstva po mestu premika z uporabo podzemne železnice, si avto v večini privoščijo le tisti z visokimi dohodki, ki si lahko privoščijo tudi drage avtomobile.

To je najinih deset zanimivih opažanj, ki sva jih opazila že v prvem dnevu potikanja po mestu, v katerega bi stlačil prebivalsto kar petih Slovenij. Za več zanimivosti pa sva pripravila tudi dodatne zanimivosti vezane na samo kulturo obnašanja Korejcev.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj