Na vsebino

Posebnosti Japonske (5)

7 eleven
7 eleven

Japonska s svojo oddaljenostjo od naše kulture servira s številnimi kulturnimi šoki, ki so v večini zelo pozitivni. Večina, kot je vožnja po levi, olikanost, držanje vrst in pravil, ter podobno, so večini že znani. Vseeno pa dnevno opažava majhne zanimivosti, ki jih z doma nisva vajena. Da jih ne pozabiva in se bova čez leta z užitkom spominjala teh podrobnosti, sva jih zapisala v prispevku.

 1. Natikači za povsod. Ne glede na to, ali se sprehajajo sredi mesta, ob sončnem dnevu po parku, ali po gozdnih poteh sredi hribovja, natikači so prva izbira obutve. Tako vsake toliko opaziva osebo, ki je u nulo urejena, nato pa je pri dvanajstih stopinjah in deževnem vremenu obuta v nič drugega kot preproste natikače. Velikokrat tudi kar crocse na boso nogo. Naju bi zeblo že v kratkih rokavih, kje bi pomislila, da bi sredi vintgarja hodila v natikačih.
 2. Pomanjkanje tabel. Ko se pri nas voziš po cesti, te stalno spremljanje krajevne table, ki naznanjajo, da si prišel v vas ali mesto. Tega na Japonskem ni. Kar naenkrat se pred tabo pojavi naselje in nikjer ne piše kje si. Še dobro, da jim Google Maps dela odlično. Prav tako je število obcestnih tabel precej malo.
 3. Pomanjkanje kavarn. Za ljubitelje kave, imajo precej malo kavarn, kjer bi se lahko za daljši čas usedel in v miru popil kavo. Tako se kadarkoli morava delati, zatočiva kar v Starbucks, ki me je že v prvem tednu videl večkrat, kot prej kadarkoli skupaj.
 4. Dve linije v eni. Velikokrat se vožnja na metroju na liniji A, po zadnji postaji spremeni v linijo B, od koder se vožnja kar nadaljuje. To je še posebej prvič precej zmedeno, ko ne veš kaj se dogaja. Včasih je za isto vožnjo z linijo A ter nato B, potrebno menjati vlak, spet drugič to ni potrebno. Pa čeprav je prestop na isti postaji.
 5. Pomanjkanje košev za smeti. Pred odpravo na Japonsko te vsi svarijo, kako težko je najti koš za smeti. To je čista resnica. Četudi sva se na to že malo navadila v Južni Koreji, se ob vožnji z avtomobilom, ko se smeti nabere malo več, včasih znajdeva dva dni, ne da bi smeti lahko nekam oddala. Koša nima nobena bencinska črpalka, trgovina, ali obcestna postaja na kateri prespiš.
 6. Ko smo že pri bencinskih postajah. Sama postrežba na teh je fenomenalna. Skozi celoten postopek se ti ni treba niti vstati iz avtomobila. Sama sploh ne veva ali sva vozila bencinarja ali dizla. Ko zapelješ na bencinsko, te pričakajo uslužbenci, ki te napotijo do črpalke, tankajo avtomobil, uredijo plačilo, te pospremijo do izvoza in ti celo pokažejo kdaj je cesta varna za speljati. Naletela sva tudi na vodikovo črpalko, nekar kar pri nas ne vidiš pogosto.
 7. Zaposleni v javnem prometu. Ali gre za uslužbence na bencinskih črpalkah, delavce na delovnih odsekih avtoceste, ki usmerjajo promet, ali le zaposlene na parkirišču, ki te usmerjajo do praznega parkinga. Zaposlenih v prometu, ki so tam le za usmerjanje je ogromno. Kjer bi pri nas ob gradbišču stala dva semaforja, ki urejata promet, so tukaj zaposlene tri osebe. Seveda je lepo videti, kako nekdo namesto tebe poskrbi za iskanje praznega parkirišča, vendar se hitro zamisliš kako nepotrebna so ta delovna mesta za državo, kjer delovne sile precej primanjkuje.
 8. Plima in oseka okolje v nekaj urah spremenita v neprepoznavno. Gladina morja se ob plimi in oseki lahko spremni za več metrov. Tako lahko plaža z razburkanim morjem do večera postane širna peščena pokrajina in vodna gladina se vidi le na obzorju. Zato je ob planiranju obiska vodnih atrakcij pomembno pomisliti na stanje morja.
 9. Avtomati s pijačo še sredi polj. Japonska je dežela avtomatov. Naj bodo to avtomati s sladko pijačo, kavo, cigareti ali mineralno vodo s tamkajšnjega vrelca. Avtomati se nahajajo kamorkoli te popelje pot. V središču Tokia ali na najmanjšem otoku s parimi hišami.
 10. Priročnost trgovinc. Majhne 24urne trgovine kot sta 7eleven in FemilyMart se tako kot avtomati, nahajajo povsod. Njihove police so založene z raznimi priročnimi izdelki in svežo hrano, ki mnogokrat lahko za nizko ceno nadomesti celoten topel obrok. Tako si lahko v 7eleven kupiš skledo rezancev z mesom, ki ti ga še pogrejejo in dodajo potreben pribor. Sama sva vsaj en obrok na dan kupila v trgovinah. Onigiri, zvitek riža, obdan z nori, ter polnjen z lososom, tuno, ali drugo morsko hrano te stane slab evro.
 11. Japonska stranišča. Če se sprva zdi čudno, da bi ti stranišče opralo še vso spodnjo površino, se na funkcije hitro navadiš. Sedaj sva razočarana, če prideva na javno stranišče, ki teh funkcij ne ponuja. Če bova kdajkoli imela svojo hišo, bova sigurno investirala v takšno stranišče.
 12. Zapuščene stavbe kamorkoli greš. Na Japonskem se nahaja več kot osem milijonov zapuščenih domov. Če temu pripišeš še vse zapuščene šole, obrate in druga poslopja, število še dodano naraste. Povsod te spremljajo zapuščene stavbe, tako na podeželju, kot zelo turističnih mestih.
 13. Urejene poti. Naj bo to na vulkanu ali otoku sredi morja, vse uradne poti so brezhibno urejene. Povsod najdeš oznake in urejeno pot, kjer je postriženo še grmičevje naokoli. Res škoda, da toliko Japoncev raje še na kratko razdaljo vzame prevoz, kot pa izkoristi svoje naravne poti.
Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj