Na vsebino

Avstralsko sonce (57)

Kaj te bo najverjetneje ubilo v Astraliji? Če je prva misel strupena kača, pajek ali morski pes, se motiš. Veliko večjo nevarnost predstavlja Sonce.

Sonce, ki nas doma prijetno greje in poleti kožo obarva rjavkasto, je tukaj vsakodnevna nevarnost. Izjemno močni žarki in sončno sevanje, ki je stalno nadnormalno visoko, tako poleti kot pozimi predstavlja nevarnost za opekline in kožnega raka. Če v Sloveniji sončno sevanje tekom poletja, ob 35 stopinjah, doseže moč 8 (stopnja 10 pomeni nevarno), je v Avstraliji na oblačen dan, ko je uzunaj 25 stopinj, sevanje 11, kar pomeni kritično stanje. Kako nevarno je šele na dan, ko brez oblakov sonce prižiga 40 stopinj, si lahko le zamisliš - takrat vsi ostanemo v hišah.

Izjemna moč Sonca je za Avstralce nekaj samoumevnega in to nevarnost jemljejo resno. Vsakič, ko zapustiš dom, pa četudi na oblačen dan, se namažeš s sončno kremo. Ne vem, če sem doma kdajokoli kupila faktor 50. Tukaj drugega kot 50 že stežka kupiš, saj sploh ni na voljo. Tako je mazanje s sončno kremo jutranji ritual, kot umivanje zob. Namažeš celoten obraz, ušesa, roke, kot tudi stopala in vsak predel kože, ki bo na Soncu. Če ne, te popoldne že pozdravijo živo rdeče opekline.

Obvezna oprema vsakdana so tako tudi sončna očala, flaša vode in pokrivalo. To je minimum, ki ga moraš imeti s sabo, če se za dlje kot pol ure odpraviš ven. Mnogi posegajo tudi po dolgih rokavih, ki jih s sabo vzameva tudi midva, če veva, da bova ves dan na soncu.

Nošenja sončnih očal in kape sva se že toliko navadila, da brez njih sploh ne zapustiva hiše. Tako kot doma vsakič preveriš, da imaš s sabo telefon, ključe in denarnico, tukaj preveriš še vsaj očala in pokrivalo.

Maša in Tomaž

Maša in Tomaž

Na pragu zrelosti, v pisarni, za ekranom do mraka, sva se velikokrat spraševala, kaj se skriva tako daleč za obzorjem. Želja po odkrivanju naju je gnala, da onstran domačih meja ozreva širni svet. Tako sva spakirala nahrbtnika, se poslovila od bližnjih, ter se z jutrom podala dogodivščinam naproti.

Sva Maša in Tomaž, popotnika po obalah Tihega oceana.

Dobrodošli v najinem kotičku tega širnega interneta, kjer opisujeva svoja doživetja. Malo to počneva zase, malo za bližnje doma in malo za vsakega radovedneža, ki se slučajno znajde tukaj.

Končna destinacija je neznana. Dobrodošli na poti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj