Na vsebino

Zima in ledvični tip človeka

V prejšnjem blogu smo pojasnili kaj je TKM (tradicionalna kitajska medicina) ter na katerih temeljih in teorijah stoji. Danes na nadaljujemo zgodbo še nekoliko bolj poglobljeno.

Omenjali smo torej, da celoten sistem TKM sloni na konceptu energije YIN in YANGA oz. iz tega izhajajoče TEORIJE PETIH ELEMENTOV, s katero TKM pojasnjuje vse, kar se dogaja v nas in okoli nas.

Vsak od petih elementov je povezan z določenim organom in podorganom, ki skupaj tvorita določen element (LES, OGENJ, ZEMLJA, KOVINA, VODA). Vsak element pa je znotraj tega povezan tudi z določenim telesnim čutilom oz. telesno odprtino, letnim časom, uro v dnevu, prevladujočim čustvom, okusom, barvo ipd.

LEDVICE (organ) skupaj z MEHURJEM (podorgan) spadata v element VODE, katerega po TKM uvrščamo v letni čas ZIME. Prevladujoče čustvo je STRAH, okus je SLAN, barva ČRNA oz. temno MODRA. Ledvice se nadalje vežejo z MRAZOM, povezujemo pa jih tudi s KOSTMI in UŠESI.

Vsak organ v telesu ima seveda svojo funkcijo in pomen, vendar pa so po TKM ledvice tiste najpomembnejše, saj shranjujejo Esenco (Yin), ki je izvor naše kongenitalne oz. dedne energije, ki odreja našo osnovno konstitucijo ter določa rast, razvoj in staranje.

Ledvice nadalje čuvajo in hranijo energijo v organizmu, regulirajo življenjsko energijo, upravljajo gibanje vode v telesu, rast kosti, vplivajo na kostni mozeg, krepijo možgane. Vplivajo na nadledvično žlezo, delujejo kot alarmni mehanizem telesa.

Vsak element se povezuje tudi s prevladujočo MORFOLOGIJO oz. KONSTITUCIJSKIM TIPOM, ki ima znotraj tega tako svoje fizične kot psihične značilnosti.

Čistih tipov je med ljudmi načeloma zelo malo, saj smo po navadi kombinacija (vsaj) dveh (npr. ledvično - srčni), vendar pa je eden tisti, ki zagotovo prevladuje.

LEDVIČNI TIP ČLOVEKA najprej prepoznano po njegovi visoki in suhi postavi.

To so drobne in vitke osebe, kosti so tanke, roke in noge dolge. Lasje so prav tako tanki, suhi in lomljivi. Lahko tudi kodrasti. Ustnice so tanke in blede.
Oseba ima bledoličen, anemičen in podolgovat obraz, visoko čelo in podočnjake. Torej so podočnjaki vidni že po osnovni naravi te morfologije zaradi podedovanega ledvičnega deficita, ne samo zaradi tega, ker je oseba toliko utrujena ali nenaspana. V tem primeru so ledvice na udaru pri vseh konstitucijskih tipih, saj ledvice za svoje regeneracijo potrebujejo ravno počitek in spanje. In seveda čim manj stresa.

Velikokrat se te osebe lahko držijo nekoliko krivo oz. sključeno. Koža je zelo svetla, lahko tudi sivkasta in taki ljudje tudi poleti ne potemnijo. Prav tako pa ledvične osebe nimajo celulita oz. je tega le za vzorec. Blagor njim!:)

Že na pogled delujejo zelo nežni in krhki in takšen je tudi njihov stisk roke.

Ledvični tip moških zelo hitro izgubi lase, ženske pa nimajo pravih oblin in prsi so zelo majhne.

Nagnjeni so k telesni demineralizaciji, zato morajo velikokrat jemati vitamine in minerale, da podprejo svoj imunski sistem.

Če pogledamo držo ledvičnega tipa, lahko ugotovimo da, ušesa in kolki niso v isti ravnini. Glava je pokonci, a v zasuku, roki proč od telesa. Trebuh je po navadi rahlo izbočen, vidna je zravnana lumbalna lordoza. Nakazuje se zakrivljenost hrbtenice v nasprotno smer, medenice pa na isto stran oslabele mišice psoas. Stopalo je lahko postavljeno navznoter ali navzven. Težavna hoja, zlasti po neravnih tleh.

Ledvični tipi so ljudje, ki se že v osnovi rodijo s premalo energije. To pomeni, da so posledično pogosto zelo utrujeni, potrebujejo veliko spanca, slabo prenašajo mraz in ne marajo zime. Vedno jih zebe, zato imajo radi toploto in nekako oživijo šele sredi poletja, čeprav zaradi svetle kože in visoke vročine ne marajo neposrednega izpostavljanja soncu. Radi imajo optimalne pogoje.

Karakterno oz. osebnostno gledano se take osebe bolj sramežljive sorte, saj jim primanjkuje samozavesti. So samotarji in introvertirani tipi osebnosti, saj ne marajo prevelikega hrupa in množic. Pogosto tudi intelektualci, vendar radi ohranjajo distanco do drugih. So negotovi, neodločni, včasih brez pravih ambicij in želja ali s premalo samozavesti, da bi jih uresničili.

Ledvični tip se povezuje z doživljanjem (notranjega) strahu, zato so predstavniki tega tioa posledično hitro podvrženi napadom panike in depresije. Zaradi tega pogosto tudi slabo spijo in rabijo veliko spanca, da se regenerirajo.

Ledvični tip se povezuje predvsem s problemi v spodnjem delu trebuha, kjer sta lokalizirani prva in druga oz. spolna čakra, ki je tudi sedež ženske energije in moči. Ledvični tip je tako prvenstveno najbolj nagnjen k problemom urogenitalnega predela, torej področju sečil in rodil.

Če je element vode v neravnovesju se to lahko kaže na eni strani kot njegov PRESEŽEK (eksces) ali kot MANJKO (deficit) na drugi strani. Oba pola torej predstavljala nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

PRESEŽEK VODE

MANJKO VODE

FIZIČNI simptomi:

Ledvični kamni, otrdeli sklepi, akutni artritis, visok krvni pritisk, težave s spolnostjo (prevelika vzburjenost, prezgodnji izliv), vaginalna vnetja, vnetja prostate, bolečine v križu in ledvenem delu, glavoboli v zatilju, vnetje ušes, vrtoglavica, težave z ravnotežjem, urinalne infekcije, pekoče uriniranje.

FIZIČNI simptomi:

Pomanjkanje libida, impotenca, neplodnost, vaginalna suhost, šibka hrbtenica z okvarjenimi diski, osteoporoza, temni kolobarji pod očmi, šibka kolena, naglušnost, izguba sluha, piskanje v ušesih, težave z uriniranjem, inkontinenca, hladna stopala, težave z lasmi (plešavost)

PSIHIČNI simptomi:

Panika, paranoja, trma, obsedenost s seksom, hipohondrija, potreba po adrenalinskih aktivnostih, netolerantnost, sumničavost, deloholičnost

PSIHIČNI simptomi:

Prestrašenost, pomanjkanje motivacije, volje in upanja, lenoba, pomanjkanje spolne želje, strahovi pred neznanim

HITRA IN UČINKOVITA POMOČ PRI LEDVIČNEM TIPU:

PRIPOROČENO: topla in kuhana hrana in pijača, juhe, stročnice: fižol (ponazarja obliko ledvičk), temno listnata zelenjava.

ODSVETOVANO: mrzla in presna hrana (hladita telo), sladkor, izdelki iz pšenice, mlečni izdelki.

Nasvet: GREJ! GREJ! GREJ!

*MOXA (moksa): gretje predela popka. V popek lahko položite tudi sol, da še dodatno povleče vlago iz telesa. V primeru, da vas moksa nekdo drug pa se moksibustija lahko izvaja tudi zadaj na ledvenem predelu.

*GRELNA VREČKA: položimo jo zadaj na ledveni predel ali spredaj pod popkom ter levo in desno na stran jajčnikov. Premikamo po občutku.

*PRESLICA: pijte topel čaj iz preslice ali pa si naredite presličino kopel. Izkoristite čas in moč polne lune ter dnevov okoli nje. Lahko si naredite tudi kopel za noge v primeru, da nimate kopalne banje, vendar ni enako učinkovito, saj morajo biti organi trebušne votline potopljeni v vodo, da se pravilno ogrejejo in tonificirajo.

*(SAMO)MASAŽA in GRETJE ledvenega predela: segrejemo dlani in jih položimo na ledveni predel ali še dodatno rahlo masiramo celoten predel, da ustvarimo še nekoliko več toplote. Lahko pa na ta predel položimo tudi termofor.

*REFLEKSOTERAPIJA: glavne točke, ki ustrezajo področju urogenitalnega trakta, se nahajajo na notranji strani gležnja spodaj. Pomembnih pa je tudi nekaj točk okoli, zato jih najlažje dosežemo tako, da se masiramo na obeh straneh gležnja oz. maleolusov.

BACHOVE KAPLJICE: priporočljive cvetne esence, ki se vežejo na ledvični tip in njegovo povečano doživljanje strahu, depresivnih stanj in izčrpanosti so recimo: Aspen, Mimulus, Larch, Gentian, Gorse, Cerato, Olive, Rock Rose, Star of Bethlehem, Schleranthus, Wild Rose ipd.

Vedi, naše ledvičke (ne glede na tip) potrebujejo ogromno spanja in počitka, ker se nahajamo v času zime, ko tudi narava miruje in počiva.

Vzemite si ta čas in se odpočijte! Regenerirajte se!

Regeneracija je ključna za močan imunski sistem in boj proti virusom vseh vrst.

»Teta Koronca« vam dela uslugo. Še prehitro bo treba nazaj v tempo.

Še zmeraj greste lahko v naravo. Še zmeraj greste lahko na svez zrak.

Še zmeraj ste lahko pozitivno naravnani.

Vse bo v redu!

Lep in miren december želim!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj