Na vsebino

Tla brez poda - ekstremni minimalizem ali cesarjeva nova oblačila

Manj je več pravijo in jaz se strinjam z vsaki, ki je takšnega mnenja. Več stvari, kot si navlečemo v naša življenja, manj časa nam bo ostalo za življenje. Ampak danes ne bom govoril o oblikovanju življenj, temveč o oblikovanju notranjih prostorov. Natančneje o talnih oblogah.

Poznamo veliko različnih talnih oblog in vsak bo našel takšno, ki mu ustreza. Ko izbiramo talne obloge ni pomemben samo njen izgled, ampak tudi njene tehnične lastnosti, vzdrževanje in tudi cena. Danes ni potrebno odšteti veliko denarja za masiven parket, saj lahko relativno poceni dobimo zelo dobro imitacijo. Res pa je, da je imitacija samo imitacija in ne more nikoli popolnoma nadomestiti prave stvari. Imitiramo lahko veliko stvari, vendar občutkov žal ne moremo.

Kakšne talne obloge imate doma in zakaj ste se tako odločili? Imate parket, laminat, vinil, keramiko, kamen, topli pod ali morda celo tepison? Moja najljubša talna obloga je parket, ampak ne katerikoli. Najbolj mi je všeč oljen hrastov parket, zlagan v ribjo kost. Zelo pomembna pa je tudi velikost posameznih ploščic parketa, ki morajo biti ravno prav velike glede na prostor v katerem se nahajajo.

Moj najljubši parket pa ima eno veliko slabost. Ta slabost je, da parket že sam zapolni prostor to te mere, da najraje ničesar več ne bi vnašal v prostor v katerem se nahaja. Nobenega kosa pohištva, še sploh pa ne postelje, ki bi zakrila preveliko površino tega prelepega parketa. Druga slabost parketa je, da nekako zasenči ostale lesene elemente v prostoru, oziroma si med seboj jkradejo pozornost. Hočem povedati, da bo parket najbolj prišel do izraza takrat, ko v prostoru ne bo pohištva v naravni barvi lesa in da bodo leseni elementi najbolje prišli do izraza v prostorih, kjer tla niso lesena ali imitacija lesa.

Masivni parket danes večinoma ni več takšen, kot je bil včasih, saj se je moral prilagoditi novejšim načinom ogrevanja. Vse bolj pogosto se v prostore vgrajuje talno gretje in v takšnih prostorih klasični parket ni najboljša izbira.

Zdaj pa se vrnimo nazaj k minimalizmu s katerim sem začel ta prispevek. V gradbeništvu in oblikovanju notranjih prostorov se nenehno srečujemo z novimi materiali, ki počasi premikajo meje naše domišljije. Ena izmed takšnih novosti, ki pravzaprav sploh ni več novost je “microtopping”, ki ga lahko uporabljamo za površinsko obdelavo tal, stopnic in tudi sten. Tisti, ki zdaj prvič slišite za ta material, vam njegov izgled najbolje opišem kot tla brez talnih oblog, ali surova tla. Tla imajo po nanosu ”microtoppinga” izgled in barvo izravnalne mase in tisti, ki ne bo vedel o čem se gre, bo mislil, da nam je zmanjkalo denarja za talno oblogo.

Mislim, da bolj minimalistično od tega ne gre in na nek način me to celo spominja na zgodbo o “Cesarjevih novih oblačilih”. Jo poznate? Ampak v tem primeru ne gre za nateg, saj vidimo material potreben za izvedno in vidimo tudi izvajalca, ki ima kar veliko dela z nanašanjem “microtoppinga”, da doseže željeni učinek.

“Microtopping” se uporablja tako v bivalnih, kot tudi v poslovnih prostorih in velja za modernega. Danes je moderno, da prostor izgleda čim bolj surov in “microtoppingu” z njegovo barvo betona, to zelo dobro uspeva. V takšnem prostoru vsak leseni kos pohištva in kakeršnikoli detajli pridejo lepo do izraza. Takšni prostori nam dajejo veliko svobode pri opremljanju, saj na barvo in izgled “microtoppinga” paše prav vse.

Bliža se čas, ko bova s partnerko začela urejati najino novo stanovanje in odločila sva se, da želiva imeti “tla brez poda”. Obstajajo tudi druge metode s katerimi lahko dosežemo podoben učinek, vendar po temeljiti raziskavi sva se na koncu odločila za “microtopping”. Prepričal naju je njegov izgled, vzdrževanje in splošen občutek, ki ga daje. V stanovanju bova imela talno gretje in tudi zaradi tega je “microtopping” zelo dobra izbira.

Glede na to, da na koncu prostor izgleda, kot da je brez talnih oblog, bi človek pričakoval, da je takšna obdelava tal med cenejšimi. Tisti, ki misli tako, se zelo moti. “Microtopping” je med dražjimi načini obdelave tal, saj se cene vrtijo okrog 70 € po kvadratnem metru. Razumljivo, saj cesarjeva nova oblačila ne morejo biti zastonj. Visoka cena naju ni odvrnila od najine odločitve, saj verjameva, da morajo biti vgradni materiali, kot so keramične ploščice v kopalnici, talne obloge ter vrata, kvalitetni. Varčevala bova raje pri stvareh, ki jih je lažje zamenjati, ko so dotrajane.

Predvidevamo, da bomo z deli začeli v začetku naslednjega leta. Takrat vam bom lahko povedal več o “microtoppingu” in o tem kako se obnesejo “tla brez poda”. Kdo bi vedel, morda pa “microtopping” postane moja nova najljubša talna obloga. Še ena dobra lastnost “microtoppinga” je, da je njegov nanos debel samo 3 mm. To pomeni, da če se z leti izkaže, da nama “microtopping” ne ustreza, bova lahko parket, oziroma katerokoli drugo talno oblogo položila brez odstranjevanja microtoppinga. Kar po vrhu.

Fotografije sem si izposodil pri Velana Living, ki je eden izmed ponudnikov “microtoppinga” pri nas. Med mojo raziskavo so mi bile njihove izvedbe najbolj všeč in po vsej verjetnosti bodo “microtopping” nanašali tudi pri nas. Za več informacij vam pa predlagam, da se obrnete kar na njih.

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj