Na vsebino

Študentsko (ne)delo

Ob brskanju brez pravega iskanega cilja po Facebook-u, mi je minulo soboto pred oči padla novica, ki se je navezovala na ZPIZ in študentsko delo. Če samo eden prijatelj deli novico me še ne gane, toda tokrat so jo trije ali štirje in moral sem odpreti.

V članku je pisalo, da študenti kljub vplačevanju prispevkov za pokojnino v evidencah ZPIZ nimajo vpisane delovne dobe. Takšna novica hitro razburi študenta, ki ob študiju mora delati nekakšno študentsko delo, da lahko pokrije stroške in si privošči kakšen priboljšek. Vsi prijatelji na Facebook-u, ki so delili ta članek, so ob njem napisali besede zgražanja nad državo. Toda tisto, kar me pri večini vrstnikov moti, je to, da takšne novice ne preverijo. Ker sem pred kratkim gledal nekaj na spletni strani študentskega servisa, sem vedel, da meni študentski servis vse redno šteje in beleži. Vendar pa na spletni strani ZPIZ-a te evidence ni mogoče videti na enak način.

Dve prijateljici sta mi povedali, da sta ob redni zaposlitvi po končanem študiju zaprosili za podatke iz ZPIZ-a. Le-te sta dobili brez problema in s popolno in točno evidenco. Torej kje je potem problem in čemu panika? Problema ni in panika ni potrebna, kajti vse je tako, kot mora biti.

Članek je napisal eden izmed slovenskih poslancev in objavil na spletni strani stranke, kateri pripada. Stranki, katere ne želim imenovati, to ni prvi primer tovrstnega zavajanja in podajanja neresnic.

Poslanec je za svojo visoko izobraženost naredil napako že v korenu zgodbe. Namreč napisal je, da študenti kljub vplačevanju prispevkov za pokojnino v evidencah ZPIZ nimajo vpisane delovne dobe. Razberete nepravilnost? Študenski prispevek za pokojnino gre v evidenco pokojninske dobe in ne delovne dobe. Torej študentom se šteje pokojninska doba in ne delovna.

Seveda pa je potem razburjenega študenta, ki mu v žilah rahlo zavre uporniška kri, težko pomiriti, da je vse kar je prebral laž. Ker študentsko delo po večini ni spet tako lahko. In glede na to, da je minimalna študentska postavka 3,80 € neto ...

O tem, ali bomo sploh kdaj občutili našo pokojninsko dobo, pa kdaj drugič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj