Na vsebino

Slavni dr. Hans

Ta teden nisem imel veliko časa za spremljanje medijev. Mogoče tu in tam kakšna novica dneva mi je prišla pred oko, večina pa definitivno ne. Prišli so lepši dnevi, ki že dišijo po pomladi. Meni sploh, ker sem alergičen na cvetni prah. Apčiha! Z Gregorjevim pa so ti dnevi bogatejši za petje ptičkov na vejah. Toplo vreme nas je zvabilo ven in zimske jakne so počasi odveč. No ja. Razen zjutraj ali zvečer, ko še lahko začutimo zimo, ki se še upira. Saj do Jurjeva je še dober mesec.

Med novicami ta teden sem recimo zasledil, da je hrvaški Agrokor (sicer lastnik slovenskega Mercatorja) v velikih finančnih težavah kamor ga je zapeljal njegov monopolni milijarder Ivica Todorić. Da so delavci, ki po naročilu slovenske Vlade na meji s Hrvaško postavljajo panelno ograjo, zavrtali temelje za le-to v 2000 let staro obzidje. Da je na nizozemskih parlamentarnih volitvah zmagal dosedanji premier in premagal desničarskega populista, turški predsednik pa napovedal versko vojno ... In ob vseh teh temačnih, pesimističnih novicah, končno ena svetla (no ja, kakor za koga). V Slovenijo je prišel težko pričakovani Hans Sigl. Ali širši množici bolj znani Gorski zdravnik. Oziroma še širši množici (mogoče) znani glavni junak ene avstrijske televizijske serije.

Podobne evforije se spomnim iz časov svoje osnovne šole. Takrat smo kot mularija tik pred puberteto noreli za glasbeno senzacijo slovenske komercialne televizije, Bepop. Še danes znam vse pesmi na pamet. Ironično se Bepop ravno te dneve ponovno zbirajo za veliki povratek na oder enega od ljubljanskih "fensi diskačev".

Nekaj let za tem je na televizijo prišla španska serija najstniških upornikov, ki so celo imeli svoj bend. In svoje pesmi. In pri Slovencih zelo popularni. Čeprav jih "šmrkarija", ki je namesto reševanja domačih nalog, presedela pred televizijo, ni razumela 1%. Vročica je dosegla vrhunec, ko je bend španskih najstniških upornikov prišel v Slovenijo in tukaj pripravil koncert. Zanimivo, da sta se tega koncerta udeležila tudi dva člana skupine Bepop, ki pa ju v tisti množici s španščino zaslepljenih oboževalcev sploh nihče ni prepoznal.

Razumem, da gre za neko obdobje pred, med in po puberteti, ko mladino najbolj razganja in nima čist jasne predstave glede svoje lastne identitete. Been there, done that. Kar je razvidno iz zgornjega zapisa. Toda to, da se pa takšna evforija drži ljudi tudi po tem "problematičnem" obdobju je pa rahlo zaskrbljujoče. Prilepljeni pred TV zaslone in zaslepljeni z "milnicami" eksotično govorečih igralcev. Bruh.

Spomnim se babice, ki ob vsakodnevnem kosilu ni izpustila epizode serije, ki se je začela:"Televisa presenta ..." Ob hudo napetem dogajanju je dobesedno (ne lažem) pozabila jesti. Zajela je juho, dvignila roko a žlica je ostala nekje 7 cm pred ustmi. Hipnoza!

Prav tako pa so ljubljanske stare matere sončen in topel četrtkov dan namesto brezplačni vožnji s trolami ali nujnega vsakodnevnega nakupovanja v nakupovalnih centrih, namenile lepemu dr. Hansu.

Problem je še en. Oboževalci so zaslepljeni s popolnim likom zdravnika iz serije. Kaj pa resnično življenje? Bežno sem pogledal to serijo dvakrat ali trikrat. Dovolj, da se počutim dovolj kompetentnega za komentar.

Škoda, da nimam kaj gledat na televiziji ...

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj