Na vsebino

Poletje in srčni tip človeka

Končno smo ga le dočakali. POLETJE! Sonce, toplota, jasno nebo, dolgi dnevi, energija in veselje. Čas, ko je YANG energija na svojem vrhuncu in čas, ko vse okoli nas žari, raste in bohti v vsej svoji lepoti in potencialu.

In vse to se po TKM začne dogajati že z začetkom maja, ki beleži začetek poletja že od 6. maja naprej. Naše koledarsko poletje pa se uradno začne šele 21. junija s poletnim solsticijem, ko je sonce in s tem YANG energija na vrhuncu svoje moči.

POLETJE je letni čas, ki ga po TKM oz. TEORIJI PETIH ELEMENTOV povezujemo z elementom OGNJA. Slednjega pa nadalje povezujemo s SRCEM (organ) in TANKIM ČREVESJEM (podorgan). V ta element pa prav tako spadata še PERIKARD ali OSRČNIK (organ) in TROJNI GRELEC (podorgan). Prevladujoče čustvo je VESELJE (pretirano), okus je GRENAK, barva RDEČA. Element ognja oz. srca se povezuje z zunanjim patogenim dejavnikom TOPLOTE oz. SUŠE, povezujemo pa ga tudi s KRVJO, ŽILAMI in JEZIKOM (govor).

Glavna funkcija srca je poganjanje krvi po celem telesu, saj vlada krvi. Deluje kot glavna telesna »pumpa« in uravnava cirkulacijo skozi žilni sistem. Odpira se na jeziku v smislu govora, manifestira se na polti (bledica, rdečica). Srce je odgovorno za našo zavest oz. Duh (Shen), intuicijo, govor, mišljenje, spomin in spanje. Lepoto našega Duha odseva na obrazu, s srcem pa je povezan tudi dar govora. Posamezna čustva po TKM sicer res izvirajo iz posameznih organov, ampak samo Duh (Shen), ki domuje v srcu, je tisti, ki jih dejansko prepozna, da jih mi lahko potem občutimo kot taka.

Kot tudi vsi do sedaj opisani elementi, se tudi element srca povezuje s svojo prevladujočo »SRČNO« MORFOLOGIJO oz. KONSTITUCIJSKIM TIPOM, ki ima znotraj tega tako svoje fizične kot psihične značilnosti. Večina nas je po navadi kombinacija (vsaj) dveh tipov, vendar pa je eden vedno prevladujoč.

SRČNI TIP ČLOVEKA najprej prepoznamo po njegovi močni postavi in močnih kosteh.

Tako moški kot ženske imajo poudarjene obline, in sicer predvsem v trebušne predelu, okrogel in pogosto rdeč obraz v obliki lune ter polne ustnice. Ženske imajo praviloma še poudarjene in bujne prsi, tanke noge ter ožje boke v primerjavi s trebušnim predelom. Prav tako pa ženska čistega srčnega tipa, v primerjavi z ostalimi tipi, nikoli ne bo imela celulita.

Oboji, tako moški kot ženske, ko se zredijo, se na žalost vedno zredijo ravno v ta trebušni predel, kar še dodatno otežuje funkcijo srca, saj se v takih primerih okoli organov rada nabira visceralna maščoba. Slednja šibi in oslabi komunikacijo med celicami in organi, saj kri in s tem potrebne hranilne snovi slabše prehajajo skozi.

Srčni posamezniki so ljudje, ki neizmerno hrepenijo po telesnem stiku, radi se objemajo in poljubljajo, radi glasno govorijo in so radi nenehno v bližini drugih, saj rabijo veliko socialnega stika in druženja. Radi se poveselijo v dobri družbi ter so pravi gurmani in hedonisti. Radi imajo intimo. Neizmerno uživajo v dobri hrani, zato jih velikokrat rado zanese, saj so tipični socialni jedci (»social eaters«) in prav tako emocionalni jedci (»emotional eaters«).

Veliko pozornosti morajo ravno zato nameniti prehranjevanju. Čeprav imajo po drugi strani znova to srečo, da lahko v primerjavi z ostalimi konstitucijskimi tipi, največ grešijo, ker imajo veliko vitalne energije in se jim še dolgo časa ne bo poznalo oz. zaradi tega še dolgo ne bodo imeli zdravstvenih težav. Ko pa se slednje le pojavijo pa je to po navadi že malo prepozno, saj si taki ljudje potem zelo težko postavljajo omejitve ter se držijo reda, da bi se vrnili v prvotno stanje, ker tega do sedaj enostavno niso rabili početi.

Kot omenjeno, so to ljudje, ki imajo ogromno energije, zato tudi brez problema zgodaj vstajajo z nasmeškom na obrazu. Vendar pa se tekom dneva utrudijo, ker so zelo aktivni in nenehno v pogonu, zato zgodaj hodijo spat.

Ker te osebe nosijo veliko YANG energije jim je pogosto vroče in na splošno slabo prenašajo vročino, še posebej poleti, ker je srce takrat najbolj na udaru. Res redko jih zebe, saj imajo tudi pozimi vedno tople roke in noge.

Zaradi svoje »srčne« energije si vedno oblikujejo širok krog prijateljev in poznanstev ter so vedno pripravljeni pomagati. Nenazadnje se velikokrat tudi preveč razdajajo za druge.

Srčne mame bodo seveda želele imeti veliko otrok, do njih bodo zelo ljubeče in materinske. Z največjim veseljem bodo skrbele za vso družino, kuhale in čuvale svoje otroke in kasneje enako storile tudi za svoje vnuke, tako da bodo vsi drugi vedno prišli na vrsto prej kot one same.

To preveliko razdajanje in skrb za druge ima vzrok v srčnem deficitu. Take osebe so namreč v otroštvu imele velikokrat pomanjkanje ljubezni in jo sedaj vztrajno iščejo skozi svoje odnose in družino. Take osebe lahko v svoji skrajni verzijo postanejo pravi »energetski vampirji« in delujejo zelo posesivno.

Ker take osebe ne znajo biti same bodo storile vse, kar je v njihovi moči, da se jim kaj takega ne bi zgodilo. Ogromno se sicer razdajajo, vendar pričakujejo, da bodo vse to dobile tudi v enaki meri nazaj. In če tega ne dobijo, druge izsiljujejo z izmišljeni boleznimi, pretiranim nagovarjanjem in celo grožnjami, saj kronično iščejo pozornost in ljubezen.

Ta morfološki tip je nagnjen k vsem težavam povezanim s srcem in žilnim sistemom, tako v fizičnem kot psihološkem smislu.

V fizičnem smislu gre tukaj predvsem za težave s srcem, najrazličnejše palpitacije in srčne aritmije, težave z ožiljem, visokim pritiskom in holesterolom. Zaradi povečane telesne teže pa tudi težave s težkimi in zateklimi nogami, oteženim dihanjem, bolečimi žilami in povečano utrujenostjo, predvsem v poletnih mesecih.

V psihološkem oz. emocionalnem smislu pa so ti ljudje nagnjeni k pretiranim in burnim reakcijam bodisi pretiranim navdušenjem na eni bodisi pretirano žalostjo na drugi strani. Vsak odklon v eno ali drugo smer pa pomeni neravnovesje oz. stres za telo in dušo, ki ti počasi jemlje vitalno energijo, še posebej če so reakcije pretirane.

Zaradi vseh teh emocionalnih šokov se lahko celo pojavijo luknje v spominu, zmedenost in konfuznost. Otroci pa bodo imeli lahko tudi težave z jecljanjem, spet drugi bodo lahko pretirano govorili. Take osebe so lahko pogosto tudi anksiozne, veliko je tudi paničnih napadov, ki so povezani ravno z deficitom srca.

Če je element ognja v neravnovesju se to lahko kaže na eni strani kot njegov PRESEŽEK (eksces) ali kot MANJKO (deficit) na drugi strani. Oba pola tako torej predstavljata nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

PRESEŽEK OGNJA

MANJKO OGNJA

FIZIČNI simptomi:

Aritmija in razbijanje srca, prekomerno potenje, navali vročine, nespečnost in nemiren spanec, težave z govorom in izgovorjavo, rdeč (zaripel) obraz, visok krvni pritisk, črevesna zapora, zaprtje, vetrovi, zasuk črevesa, rdeč in zatekel jezik

FIZIČNI simptomi:

Bolezni srca in ožilja (angina pectoris, krčne žile), tromboza, bleda polt, omotičnost, nizek krvni pritisk, driske, razjede na dvanajsterniku, impotenca, frigidnost, stalna zaspanost, napenjanje v trebuhu

PSIHIČNI simptomi:

Histeričnost, razdražljivost, eksplozivnost, nervoza, izbruhi govora, sebičnost, poigravanje s čustvi drugih, razuzdanost, trema

PSIHIČNI simptomi:

Monoton in lenoben glas, psihosomatske bolezni, osamljenost, občutek zavrženosti ali nezaželenosti, slaba presoja, pozabljivost, strah pred zavrnitvijo, strahovi glede intimnosti, težave z bližino in komunikacijo

HITRA IN UČINKOVITA POMOČ PRI SRČNEM TIPU:

PRIPOROČENO: hrana rdeče barve: rdeč fižol, rabarbara, korenček, paradižnik rdeča pesa,

rdeča redkvica, češnje, lubenica ipd. Svetuje pa se še kurja juha, breskev,

metin čaj ipd. In seveda vse zdrave žitarice (ajda, proso, kvinoja, riž).

ODSVETOVANO: PŠENICA in z njo povezane vse vrste kruha in testenin, sladkor,

oreščki, krompir, svinjsko meso in nasploh preveč slane in/ali mastne jedi.

*PREHRANJEVALNI JEDILNIK: v naprej pripravljena hrana in urnik prehranjevanja, ker lahko srčne osebe hitro zapadejo v slabe vzorce ali celo pozabijo jesti. Zvečer pa potem udari »volčja lakota«. In seveda vedno flaška vode nekje v bližini. Le malo redu in discipline pa bo rezultat hitro viden.

*KNAJPANJE: hladno (topli) oblivi rok in nog. Super v poletnih mesecih, da ohladimo ogreto telo, še posebej če imamo veliko YANG energije. S tem pospešimo cirkulacijo, tako da tudi noge ne zatekajo toliko oz. niso težke.

*REDNA VADBA, ki spodbuja srčno mišico in pretočnost krvi po celem telesu.

*POST: znova izkoristite čas energetsko ugodnih dni okoli polne lune, imejte postni dan ali dneve. Telesa ne obremenjujete s prehrano in prebavo, da se ima slednje moč ukvarjati z razstrupljanjem in odplavljanjem od večnih toksinov iz telesa. Ves ta proces prenosa se seveda dogaja s pomočjo cirkulacije krvi.

*Koencim Q10: naša iskrica življenja, zelo pomemben telesni antioksidant, vezan na srčno energijo in funkcijo srca, ki nam ga z leti vse bolj primanjkuje. Kri mora biti dinamizirana in pravilno pretočna

*BACHOVE KAPLJICE: priporočljive cvetne esence, ki se vežejo na SRČNI tip in njegovo povečano doživljanje ekstremnih čustev: Chicory, Heather, Red Chestnut. Honeysuckle, Rock Rose, Oak ipd.

Uživajte v poletju in njegovi močni YANG energiji!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj