Na vsebino

Objavljate informacije o svojih otrocih na socialnih omrežjih?

Nekateri starši fotografije in videoposnetke svojih otrok objavljajo na socialnih omrežjih že od njihovega rojstnega dneva naprej. Najprej naj povem, da ta prispevek ni kritika teh staršev, ampak zgolj pojasnilo, zakaj sva se jaz in moja partnerka odločila, da tega ne bova počela.

Pravzaprav sta razloga dva. Prvi razlog je, da življenje najinega otroka ni najino življenje.

Kaj želim s tem povedati? Povedati želim, da na nek način čutiva, da nimava pravice objavljati informacij o najinem otroku na socialnih omrežjih, dokler sam popolnoma ne razume, kaj to sploh pomeni. Najinemu otroku želiva pustiti svobodo, da sam kreira svojo internetno podobo iz nule in ne, da mora spreminjati podobo, ki sta jo že ustvarila njegova starša. Ne želiva, da bi bilo na internetu ogromno informacij o najinem otroku, še preden sam spozna svoje želje, cilje in pričakovanja. Danes namreč ne moreva vedeti s čim se bo ukvarjal najin otrok ko odraste in zato mu želiva zapustiti čisto prazen in svež internetni profil.

Kar je enkrat objavljeno na internetu, je za vedno na internetu. S partnerko si želiva, da se najin otrok sam odloča o tem kaj bo objavil in kaj ne, saj je to edini način, da nama ničesar ne bo očital, ko odraste. Najina naloga v tej zgodbi pa je, da otroka učiva o nevarnostih interneta in ga usmerjava na način, da s svojimi objavami ne bo delal škode sebi, svojim bližnjim, ali komurkoli drugemu.

Zelo podoben primer je tudi krščenje otrok. Najinega otroka ne bova krstila in ga vpisala v neko versko skupnost, še preden je dobro odprl oči in se zazrl v svet. Sva mnenja, da mora takšne odločitve sprejemati sam in šele takrat, ko bo dobro razumel, kaj vera sploh je.

Drugi razlog zakaj ne želiva objavljati fotografij najinega otroka, pa je vzbujanje nelagodja pri ostalih. Tukaj imam v mislih predvsem pare, ki se trudijo ustvariti družine, vendar jim to nikoli ne uspe. Zelo dobro razumeva situacije takšnih parov, saj sva bila do nedavnega tudi midva med njimi. Brez pomoči medicine, z mojo partnerko, nikoli ne bi postala starša.

Vedno bova hvaležna, da nama je bilo omogočeno uživati v nastajanju novega življenja in izkusiti nepopisno srečo ob rojstvu najinega otroka. Samo malo je manjkalo, da te sreče ne bi nikoli izkusila in zato bova vedno sočustvovala s tistimi pari, ki te priložnosti žal nikoli ne dobijo. Takšni pari niso nevoščljivi svojim znancem, ki veselo objavljajo fotografije novorojenčkov. Ravno nasprotno, veseli so za njih in jim privoščijo. Kljub temu pa si ne morejo pomagati, da ob vsaki takšni objavi ne bi začutili tudi en delček žalosti.

Kateri so pa vaši razlogi, da fotografij in informacij o svojem otroku ne objavljate na internetu?

Ali jih enostavno nimate?

Vir: JV

Oblikovalec notranjih prostor in produktov, v iskanju dobrih občutkov. Estet, ki ga navdihujejo brezčasne in trajnostne rešitve izboljševanja kakovosti bivanja in potovanja skozi življenje. V avtomobilih in motociklih vidi več, kot zgolj prevozno sredstvo. Uživa v preprostosti in ne razume prehitrega razvoja tehnologije. Svoje izkušnje deli z vami, ker ni potrebe, da bi ponavljali njegove napake.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj