Na vsebino

Metlika je opij za ljudstvo (8)

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Volololololitve

Opet bojo kmalim volitve, juhuhuhuhu. Po predsedniških bojo skorej odmah lokalne, navmes bomo pa morda mogli še na par referendumov. Posla ko u priči, fsak vikend fešta. Kdu bo to fse pratu, i še pomemneje, kdu se bo uspel na to fse pripravit, da bo oddal glas za uno pravo opcijo, ki nagovarja njegove interese? Nihče. Še kandidatom se ne da kaj preveč. Itak pa na okrancljanih slikah na internetu piše, da ˝če bi volitve kaj spremenile, bi jih več prepovedali˝.

Dejstvo, da jih še niso prepovedali - kdu so uni, ki prepovedujejo kdej drugič - govori predvsem o tem, da so volitve zanjih še skus dost pomembna kulisa za ohranjanje ˝videza demokracije˝. Videza zato, ki to, da je na fsakih par let en dan proglašen za praznik demokracije, še ne pomeni, da je sistem demokratičen. Letos, ko je inflacija volitev, se bo to še lepše pokazalo. Ljudim bo namreč pun kurac volitev, sploh, če boo SDS-u uspelo nabrat podpise i izpeljat referendume. Tri do petkrat na volitve v enem mescu na podlago parlamentarnih volitev spomladi je krepko čez vrh glave za homo apoliticusa, ki prebiva na južni strani Alp.

A zakej? Zato, ki na volitvah ne dobijo občutka, da njihov glas kaj šteje? Najbrš. Ali takega občutka ni niti mogoče dobit v volilnem sistemu, ki proba preko demokratičnih mehanizmof - volitev - doseč meritokratske rezulte - da bi meli največjo politično moč nejsposobnejši. Praznik demokracije je pač praznik, ko skupnost izmed sebe izbere kogarkoli, ne pa najboljšega. Al pa obratno - najboljšega ne moreš izbrat na podlagi glasovanja o najpriljubljenejšem politiku. Da smo se znašli f tem položaju, ko z lajkih izbiramo najsposobnejšega, je blo treba seveda zadnja desetletja trdo delat na depolitizacciji volilcev. Fsa politični diskurz se je skrču na identitetno politiko, politično ekonomijo smo prepustili trgu, politične misli so zamenjale politične osebnosti.

Na lokalnem nivoju, tu si lahko predstavljate občino iz kere to berete, se to kaže v širokem pojavu županov ˝bez ograničenja trajanja mandata˝. To po eni strani pomeni, da je tak župan najprimernejši za funkcijo - to je najpriljubljenejši med vsemi bilo kerimi predstavniki skupnosti, ki kandidirajo. Pomeni pa tudi, da so taki župani uspeli vzpostavit bolj al pa manj močno obrežje znotrej občinske uprave in njenih pritiklin, pa tudi v ostalih delih družbe. Tu ne gre za kaka namigovanja o nepotizmu al pa o korupciji, nego je govora o fseh teh zaposlitvah i delovnih mestih, ki so odvisna od županove izvolitve. ˝Žena, kredit, djeca˝ - ni kaj za zamerit. Tak ko ni kaj za zamerit ljudim, ki bi bli morda sposobnejši, pa ne kandidirajo - razlog je pa isti. Kdu pr zdravi pameti bi htel prevzet funkcijo, ki ma tak močno zasidrano mrežo, da si bo ob morebitni izvolitvi nakopal gospodarskih i političnih pizdarij, da bo sebe a i občino težko vn iz njih potegnu. Kdu bi htel nasledit Jankovića recimo?

E ko se to fse poklopi je najlažje zaklenit se nort v občino i prepovedat občanom parkirat pred njo (to je v Metliki, neznam kak je drugdi). I bog te veseli, od zdej naprej samo še ˝kako bi, da ne bi˝.

Tak, en pesimističen uvod v predvolilno kampanjo vam želim. Nč ne bo novega, zmagali bojo skus isti. Če pa ne isti, pa drugi isti. Al na volitve je pa treba it. Če ne nam bojo še demokracijo vzeli, ajojojoj.

Jaka Virant

Jaka Virant

Religija je opij za ljudstvo, zato se delomrznež, falirani študent, poklicni pravokator, skratka levičar po izobrazbi z diplomo iz sociologije in zgodovine na instituciji okuženi s kulturnim marksizmom, zadeva z Metliko. V prostem času se ukvarja z revizijo zgodovine, mitologijo sedanjosti in provokacijo na socialnih omrežjih.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj