Na vsebino

Kar seješ, kasneje tudi žanješ!

Zadnja dva dni sem preživela čisto tipično »porodniško«. To pomeni: dva dni je bila tamala v varstvu dopoldan pri babici, dva dni sem v miru spila jutranjo kavo, dva dni sem lahko v miru rekla kakšno s prijateljico. In v teh dveh dnevih sem slišala par tistih opomnikov, ki jih sproti pozabim. Od fake instant mam do preveč površnih žensk. Najljubši opomnik pa sem slišala danes: »Kar seješ, kasneje tudi žanješ!»

Vlagaj vase!

Kakorkoli obrneš, prva si ti sama. Ali sam. Pozabi, moški tega itak ne berejo, zato ostaneve midve. Ne vlagaj denarja, vlagaj čas.

Danes, ko se je plošča družbe in sveta obrnila, je čas veliko dragocenejša valuta od denarja. Zato vlagaj vase. Prvo se sploh vprašaj kdo si. Kaj imaš rada in kaj te spravi ob živce. Ko boš našla odgovore, vloži energijo v tisto, kar te osrečuje. Ne bodi fake instant ženska, fake mama. Ne živi IG življenja, ker je pomalo zlagan. Ne pomagajo visoke pete, rdeča šminka in oprijet kombinezon, če imaš doma v koritu dva dni staro nepomito posodo.

Pusti to, kar si mislijo drugi. Pusti to, kar ti drugi govorijo, da je dobro zate. Odrasti. Ker odrasel človek najbolje ve, kaj je dobro zanj. In kaj si želi. Ne kriči naglas, ko te bo nekdo napadel. Saj veš, da profesionalci tega ne delajo. Vzemi si čas in se uči. O vsem. O tistem, kar ti manjka. Ker pametne punce ne kokodakajo. One samo dirigirajo. Niso samooklicane strokovnjakinje. To jim povedo drugi.

Vlagaj v vaju!

Če »vidva« sploh sta. Ne vlagaj denarja, vlagaj čas.

Ko bosta že tretji dan pri tihi maši, ti novi čevlji ne bodo pomagali. Vzemi si čas, da ga poslušaš. Pusti vse te moški/ženska stereotipe. V resnici so veliko nežnejše duše in vsaka nova generacija je bolj poženščena od nas samih. Še malo, pa bomo zamenjali vloge. Moški bodo doma na porodniški, ženske bomo opravljale managerske prevzeme. Jaz sem prva, ki je za to, da je moški moški. Ženska ženska. Moški naj zamenja žarnico, ženska ga bo med lakiranjem nohtov gledala iz sedežne. Saj gre nekako tako, ne?

Kakorkoli, ti svojega najbolj poznaš. In veš, kje je potrebno pritisniti, da ga zmehčaš. Pri kosilu ga pusti v miru pojesti. Pusti mu tisti dve uri za TV. Ko te raz…. do nebes, si vzemi čas in razmisli, zakaj sta sploh skupaj. Ne išči napak. Ker jih bo tudi on na tebi. Ne drezaj tam, kjer boli tudi tebe. Vsi smo mi krvavi pod kožo. Vzemi si čas, za majhne stvari. Ko boš najbolj razkurjena, takrat se spomni, s čim te je očaral. Kaj ti je pri njemu všeč. Ne bodi zajedljiva razočarana gospodinja, ker bo isti moment spizdil na pivo. In tebi bo še bolj žal. Da o tem, kako si vzemi zvečer čas v postelji, sploh ne razlagam. Skratka. Ženska, vzemi stvari v svoje roke!

Vlagaj v otroke!

Če otroke imaš. Ne vlagaj denarja, vlagaj čas.

Nov telefon mu ne bo prinesel boljše ocene pri matematiki. Tvoja tablica prav tako ne boljšega spisa pri slovenščini. Vzemi si čas za njih. To je veliko lažje reči (še lažje napisati), kot storiti. Jaz sem prva, ki ima s tem probleme. Vendar te majhna bitja snemajo in skenirajo čisto vsako našo kretnjo, vsak naš korak in besedo. Zapomnijo si stvari, ki jih mi mimogrede spustimo iz ust. Vsak dan znova presenečajo s svojim spominom, iznajdljivostjo in modrostjo. Kaj je tisto, kar si želiš, da si zapomni? Tebe, ki si vpila na telefon, tipkala po računalniku in sproti nametala cunje v pralni stroj? Ali mamo, ki je popoldan po čisti mizi valjala plastelin. Brez zaščite s papirjem!

Kaka mama hočeš biti v njegovih očeh, ko bo prvič odšel v šolo. Ko bo prvič odšel na fax? Ko bo prvič odšel na zmenek s punco? Ko bo prvič odklenil svojo novo hišo? In ko bo o svojem otroštvu razlagal tvojim vnukom? To je dovolj veliko vprašanje, da si vzameš tistih par ur dneva za njih. Bodi otročja. Bodi kokoš. Taka, afnasta. Take najbolj obožujejo. Smej se neumnostim, govori neumnosti. Oni bodo to poslušali kot najbolj pomembne astrofizične enačbe. Sploh pa, bodi ti. Ker to je najpomembnejša enačba njihovega obstoja.

Vir: Busy Blonde Blog

Polno zasedena blondinka, čistokrvna Belokranjka. S familijo, službo in podočnjaki na hrbtu. Prikrita hedonistka, ki klišejsko ljubi hrano, vino, modo in potovanja. Čisto zares in nezlagano pa obožuje svojo Belo krajino. Vsak petek si preberite njeno s sarkazmom in humorjem začinjeno razmišljanje o življenju povprečne družine v Beli krajini.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj