Na vsebino

Kaj pravi moja 7. čakra - kronska čakra?

Tako. Prišel je december. Zadnji mesec leta. Mesec za zaključke na vseh področjih. In tako smo tudi mi prišli do zadnje in najvišje čakre v sistemu sedmih glavnih čaker, ki se nizajo na telesnem nivoju po liniji hrbtenice od trtice pa vse do temena glave.

Vse čakre skupaj od spodaj navzgor oblikujejo osnovno pot »kundalini« prebujenja. To je mirujoča ognjena energija, ki tli na dnu naše hrbtenice.

V današnjem blogu si bomo torej pogledali zadnjo (tretjo) v nizu t.i. višjih čaker. Govorili bomo o sedmi čakri ali tako imenovani TEMENSKI ČAKRI, poznani najbolj po imenu KRONSKA ČAKRA.

Sanskrtsko ime te čakre je SAHASRARA, kar pomeni »tisoč cvetnih listov« in predstavlja center naše duhovnosti, razsvetljenja in dinamične energije. To je čakra skozi katero vstopi duša v telo ob rojstvu in izstopi iz telesa ob naši smrti.

Kronska čakra leži točno na temenu oz. na vrhu naše lobanje. Prevladujoča barva je vijolična, označujemo pa jo tudi kot čakro »čiste zavesti«. Dovaja prano celotnemu živčnemu sistemu, možganom, hrbtenjači, epifizi in hipofizi. Vpliva na fizično rast, na razvoj intelekta in duhovnost. S svoje energijo oskrbuje velike možgane, ki so zadolženi za koordinacijo nešteto povezav med možganskimi celicami. Epifiza (češarika, pinealna žleza), ki uravnava spanje in bioritem, črpa energijo iz te čakre. Krepi tudi imunski sistem, prek živčnega in hormonskega sistema pa uravnava ravnovesje v celotnem organizmu- tako telesno kot duševno.

Sedma čakra je edina od čaker, ki se odpira navzgor in nam dopušča neposredno povezavo z Bogom, božanskostjo oz. višjo silo.

Povezuje torej človeško z božanskim. Odpre pa se šele takrat, ko so vse ostale čakre popolnoma razvite. Razvija se od poznih najstniških let do odrasle dobe, nato pa se skozi vse življenje spreminja.

Eden od najpomembnejših vidikov zdrave kronske čakre je zmožnost, da lahko odprete svoj um vsem priložnostim, ki se vam odpirajo v različnih situacijah. Mnogi od nas smo tudi kot odrasli zelo ozkogledni, saj smo se prevečkrat učili prek izobraževanja, od staršev ali celo iz naše vere, zato imamo zelo omejen pogled na svet in naše mesto v njem.

Če je sedma čakra v RAVNOVESJU je taka oseba umirjena in ima občutek povezanosti z vesoljem. Sedmi energijski center hrani duhovnost in vero. Ljudje z močno izraženo sedmo čakro so deležni globokih duhovnih izkušenj.

Ko pa je ta čakra NEURAVNOVEŠENA, imamo občutek frustracije, izgubimo svojo življenjsko iskrico, pojavijo se nam raznorazna destruktivna čustva.

PREMOČNA sedma čakra – taka oseba ima pomanjkljivo zanimanja za okolje in sočloveka. Je depresivna, izogiba se stika z drugimi, je nedostopna, duhovno zmedena in velikokrat izgubi stik z realnostjo. To so osebe, ki se popolnoma umaknejo iz »življenja«.

Pri osebah s prekomernim pretokom energije skozi sedmo čakro je pogosto opazno osredotočanje na manjše naloge ali mikromenedžiranje, saj se lotijo številnih projektov, vendar pogosto težko zaključijo naloge, ker se nabere vsega preveč in postanejo preobremenjeni.

PREŠIBKA sedma čakra – taka oseba je usmerjena izključno v pridobivanje materialnih dobrin. Sama težko sprejema odločitve, počuti se notranje prazna, ta praznina pa se samo še širi. Ko je pretok energije skozi sedmo čakro počasen so posamezniki pogosto zelo nezadovoljni s svojim življenjem in obtičijo na vseh področjih svojega življenja ter ponavljajo enake napake na področju osebnih odnosov, odločitev in navad. Sicer si želijo sprememb, ampak enostavno niso dovolj motivirani za to in hitro razvijejo negativen pogled na svet.

Na telesni ravni se lahko pojavijo kronične ali sistemske bolezni v vseh predelih telesa. Šibko delovanje sedme čakre se kaže tudi v težavah kot so motnje spanja, pozabljivost in motnje koncentracije.

Vsi, ki imajo neuravnovešeno kronsko čakro, živijo življenje, ki ne temelji na resničnosti, temveč na njihovi lastni omejeni resničnosti, kar lahko pripelje do tega, da postanejo ujetniki lastnega zaznavanja.

ČAKRA

KRONSKA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

SAHASRARA

Barva:

VIJOLIČNA/BELA/ZLATA

Element:

/

Mantra:

»OM«

Zvok:

/

Telesna pozicija:

Teme, vrh glave

Žleze:

Epifiza

Glavna tematika:

Spiritualnost, izkušnja duhovnega sveta, kozmična združitev (enost), samoudejanjanje, razsvetljenje

Čut:

Kozmična zavest – zmožnost doživljanja enosti, empatija

Vpliva na:

Srednji možgani, oči, celoten organizem

Pozitivni duševni vidiki:

Povezanost z univerzumov, duhovna moč, obračanje k spiritualnemu, religioznost, vera, vseobsegajoče vedenje, notranji pogled

Negativni duševni vidiki:

Praznoverje, nezanimanje za tuzemsko (fizični svet) bivanje, odmaknjenost, pospešeno razblinjanje jaza

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Glavoboli, kronične bolezni, oslabljena odpornost, živčna obolenja, motnje pri dihanju, rak, multipla skleroza, duševne bolezni, vse smrtne bolezni, ohromelost, omedlevice

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Pomanjkanje življenjske radosti, beg iz resničnosti, duševna izčrpanost, depresije, težave pri sprejemanju odločitev, kronično malodušje, duševna zmedenost, norost

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 7. ČAKRE:

*Prisluhnite svojemu notranjemu vodstvu in spodbudite svoj duhovni razvoj.

*Najbolj primerne vaje za aktivacijo tega energijskega centra so VAJE V TIŠINI (npr. globoka meditacija ali či gong za odpiranje čaker).

*Pojdite v HRIBE in si pri tem vzemite čas za razgled z vrha v dolino.

*UMAKNITE SE V TIŠINO. Za razvoj sedme čakre ni odločilno ali se ukvarjate z jogo, krščansko meditacijo ali drugimi načini, ki potekajo v tišini.

*Oblecite se v BELA/VIJOLIČNA oblačila, v stanovanje vnesite čim več bele ali svetlo vijolične barve (posteljnina, perilo, brisače, zavese, posode, preproga, stene, ploščice ipd.).

Na mizo postavite vazo z belimi in/ali vijoličnimi cvetovi.

*PLES duše, povezave z duhovnim in univerzalno energijo. Stara ljudstva so ta ples uporabljala za stik z duhovi in povezavo z višjo zavestjo.

*Mrmranje glasu »M«. Vajo ponavljajte pet minut.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Zavedam se.«

»Ljubezen je večna.«

»Odprt sem za blagostanje in obilje vesolja.«

»Povezujem se s svetlobo in božjim mirom.«

Zaprite oči. Osredotočite se na krono oz. vrh vaše glave.

Vizualizirajte, kako na tej točki nastane vrtinec vijoličaste svetlobe.

Občutite toploto in energijo na tem področju.

Ob vdihu se ta vijoličasta svetloba razširi, ob izdihu se skrči vase. Dihajte toliko časa, da se vaša čakra enakomerno napolni z vijoličasto svetlobo in prežema celo vaše telo.

Odprite se njeni energiji in uživajte v tem stanju. Prepustite se.

Nato se počasi z umirjeni vdihi in izdihi vrnite v ta prostor in odprite oči.

Naj vam bo december čim bolj prazničen in čaroben kljub trenutni situaciji.

Brez skrbi. Prihajajo boljši časi. Veliko boljši!

OOOOOOOOOOMMMMMMMM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj