Na vsebino

Kaj pravi moja 5. čakra - grlena čakra?

Počasi potujemo po lestvici čaker navzgor in nazadnje smo prešli ravno preko sredinske bariere oz. meje – t.j. srčne čakre, ki ločuje prve tri t.i. temeljne, nižje ali materialne čakre od treh naslednjih višjih duhovnih čaker.

V današnjem blogu si bomo torej pogledali prvo v nizu t.i. višjih čaker. Govorili bomo o šesti čakri ali tako imenovani GRLENI ČAKRI, poznani tudi po imenu VRATNA ČAKRA.

Sanskrtsko ime te čakre je VIŠUDHI, kar pomeni čisto ali čiščenje. Predstavlja vir našega izražanja misli in čustev, zato vlada komunikaciji, organizaciji, povezana pa je še s pristnostjo in prečiščevanjem.

Glavna vidika pete čakre sta torej komunikacija in govor. Biti sposoben govoriti, komunicirati in izraziti sebe je ključnega pomena za duševno in telesno blaginjo vsakega od nas. Preko nje lahko izrazimo svoj resnični notranji »jaz« na podlagi prostega pretoka med zunanjim in notranjim svetom.

Peta čakra nam pomaga očistiti tisto, kar smo »pogoltnili« (čustvo, misel, besedo, dogodek ipd.). Velikokrat raje »pojemo« besedo, namesto da bi jo povedali ali jo izrazili navzven naglas. Peta čakra nas torej vabi, da izrazimo sebe, svoja čustva, svojo notranjo resnico.

Peta čakra leži v predelu vratne hrbtenice v višini grla in vibrira v prevladujoči (svetlo) modri barvi, ki simbolizira odprtost, čistost, modrost, vero, zvestobo in zaupanje.

Uravnava vse telesne procese v predelu grla, vratu in ust. S svojo energijo skrbi za nemoteno delovanje požiralnika in sapnika, za vratno hrbtenico, zatilje in ramena. Z njo so povezana tudi ušesa in sluh. Peta čakra je zelo pomembna za kroženje hormonov, metabolizem in presnovo – vpliv ščitnice in obščitnice.

Ljudje, ki imajo grleno čakro v RAVNOVESJU, so odprti in ustvarjalni, znajo prisluhniti in se radi prepustijo navdihu. To so ljudje, ki radi izmenjujejo svoje mnenje in znanje z drugimi. Znajo pokazati svoje prednosti ter sprejeti svoje slabosti in šibkosti.

PREMOČNA peta čakra se zaradi presežka energije kaže v smislu preveč in prehitrega govorjenja. Take ljudi poznamo kot osebe, ki veliko govorijo, vendar zelo malo povedo. Med razlago se pogosto osredotočijo na številne male podrobnosti, vendar na koncu pogovora težko izluščimo bistvo slednjega. Ostali jih pogosto vidijo kot arogantne in rigidne v svojih mnenjih in vedenju. Vendar gre tukaj pogosto zgolj za njihov obrambni mehanizem, saj telo poskuša najti način, kako obvladati presežek energije skozi govorni aparat.

PREŠIBKA peta čakra osebi preprečuje, da bi oblikovala in izrazila svoje lastno mnenje. Take osebe imajo po navadi zelo šibak glas, so sramežljive in nesamozavestne, ne želijo biti izpostavljene javnosti in kritiki.

Pomanjkanje energije v tej čakri se kaže v motnjah komuniciranja, pomanjkanju izraznosti in vidne sramežljivosti. Taki ljudje se zaprejo vase in so nagnjeni k temu, da bežijo pred resničnostjo.

Znaki šibke pete čakre so prehladi ali težave v zatilju, ustni votlini in zobeh, pogosta hripavost ter napetosti ali bolečine v vratnem predelu. Prav tako se oviran pretok energije v tej čakri kaže v motnjah delovanja ščitnice in obščitnice.

ČAKRA

GRLENA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

VIŠUDHI (VISHUDDHA)

Barva:

SVETLO MODRA

Element:

ETER

Mantra:

»HAM«

Zvok:

»E«

Telesna pozicija:

Vrat – na višini med ščitnico in Adamovim jabolkom

Žleze:

Ščitnica in obščitnica

Glavna tematika:

Komunikacija, zavedanje besed, inspiracija, mentalna energija, neodvisnost, resnica

Čut:

Sluh

Vpliva na:

Grlo, vrat, čeljust, prehranjevalna cev, dihalna cev, dihanje, glas, vratna vretenca, tilnik, ramena, ušesa

Pozitivni duševni vidiki:

Izrazita sposobnost komunikacije, harmonično zavedanje samega sebe, raznovrstni interesi, sposobnost koncentracije za učenje, racionalno razmišljanje, sposobnost razlikovanja, zanesljivost govora in tona, muzikaličnost, dobro razvita individualnost

Negativni duševni vidiki:

Nestrpnost, beg od resničnosti, čezmerno poudarjanje intelekta, hlepenje po premoči, častihlepje

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Bolečine v vratu, vnetje mandljev, bolezni zob in obzobnih tkiv, poškodbe v območju vratnih vretenc, bolečine v zatilju in ramenih, težave s ščitnico, motnje govora in sluha

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Sramežljivost, zadrega, zmedenost, strah pred izolacijo, slabo ali neustrezno besedno izražanje, bojazen pred izražanjem svojega mnenja, motnje govora, jecljanje

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 1. ČAKRE:

*Pogoste se ozrite v MODRO NEBO, (s tem se odpirate za prostranost vesolja), dopust preživljajte ob morju, reki ali čistem jezeru. Zavestno dihajte.

*V svoje življenje vnesite več MODRE BARVE, pa naj so bodo to modra oblačila in/ali moder nakit, izberite modre dodatke za stanovanje.

*Šolajte svoj GLAS. S tem boste poskrbeli za svoj govor in izpilili boste svojo sposobnost izražanja. Vpišite se v jezikovni tečaj ali se odločite za tečaj retorike.

*Tudi učenje PETJA in GLASOVNE VAJE pomagajo razvijati peto čakro.

*Začnite pisati DNEVNIK. Zaupajte mu, kaj vse ste doživeli, kaj vas je razvedrilo, kaj obremenilo. Tako boste razvijali sposobnost pisnega izražanja, to pa vam bo pomagalo tudi pri oblikovanju misli v govor.

*Poslušajte instrumentalno-vokalno GLASBO: kantate, korale, zborovsko glasbo, zelo pomaga tudi poslušanje in izgovarjanje manter (»HAM«).

*Izgovarjanje samoglasnika »E«, spodbuja delovanje pete čakre. Sedite vzravnamo, vdihnite globoko skozi nos in pri izdihu izgovorite glas »E«. Vajo ponavljajte pet minut.

*Naučite se oblikovati svoje mnenje v besede in ga sporočiti svojim bližnjim. To storite prijazno in skušajte ostati zvesti resnici.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Znam izražati svoja čustva in potrebe.«

»Odpiram se moči besede.«

»Veselim se svoje ustvarjalnosti in sposobnosti izražanja svojih misli.«

»Zlahka, preprosto in z veseljem sprejemam odločitve.«

»Govorim resnico, saj moje besede izhajajo iz srca.«

Odprite svojo grleno čakro. Odprite se komunikaciji.

Z besedami izrazite kaj čutite v sebi! Naj vas ostali slišijo.

Ne bojte se! Osvobodite se okov, ki vas potiho razžirajo od znotraj.

Vsa negativna čustva morajo ven. Morajo biti slišana!

To nas osvobaja.

To nam prinaša notranje zadovoljstvo in srečo.

Lep oktober še naprej!

HAAAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj