Na vsebino

Kaj pravi moja 2. čakra - sakralna čakra?

V tokratnem blogu nadaljujemo zgodbo s spoznavanjem sedmih glavnih čaker, ki so nanizane vzdolž naše hrbtenice in se vzpenjajo navzgor kot vibracija prebujene kundalini energije, ki nas povezuje s celotnim makrokozmosom in univerzumom.

Danes je na vrsti druga ali tako imenovala SAKRALNA oz. SPOLNA ČAKRA.

Sanskrtsko ime te čakre je SVADHISTHANA in je povezana z osnovno potrebo po spolnosti, kreativnosti, intuiciji in samozadovoljstvu. Medtem, ko je prva čakra povezana z ozemljitvijo in vprašanji občutka varnosti, sakralna obravnava vprašanja povezana z užitkom.

Sakralna čakra je tudi sedež naših primarnih čustev in odnosov z drugimi. V njej so tako zapisane naše najzgodnejše izkušnje, vzorci razmišljanja in ravnanja, zato posledično v veliki meri določa tudi naše nezavedne reakcije.

Zelo pomembno je tudi dobro sodelovanje s korensko čakro, ki prestavlja naše temelje. Družina kot temelj razvoja in celotna klima znotraj nje, predvsem v smislu odnosov ter predvsem, kako smo se v družinskem okolju naučili izražati čustva.

Spolna čakra je povezana z našimi osnovnimi fizičnimi potrebami, kot sta hrana in spolni odnos ter našim telesom in z njim povezanimi fizičnimi aktivnostmi, težo, zdravjem ipd.

Ta čakra je utelešenje ženske energije JIN. Pri moških pa podpira njihovo žensko plat. Energija te čakre prežema celotno medenično votlino in vse organe v spodnjem delu trebuha. Pomembna je za ledvice, sečni mehur, sečevod, sečnico in spolne organe. Ta energija pri ženskah hrani in ščiti maternico in jajčnike, pri moških pa semenovod, sečnico in prostato.

Barva sakralne čakre je ORANŽNA, ki predstavlja kombinacijo rdeče in rumene barve. Rdeča predstavlja strast in vitalnost, rumena pa veselje in srečo. Kombinacija teh dveh barv nosi sporočilo o tem, kako pomembno je za naše splošno zdravje in dobro počutje, da v življenju doživljamo radost in veselje.

Kadar je čakra v RAVNOVESJU, spodbuja domiselnost, pomaga osebi, da izrazi svoja čustva in da druge »okuži« s svojim navdušenjem. Pozitivno deluje na ljubezenska razmerja, spodbuja strast in erotiko. Doživljanje lastne seksualnost je naravno in sproščeno.

NERAVNOVESJE v drugi čakri privede do napetosti in negotovosti v odnosih z drugimi. Pogosto je v ospredju samo želja po zadovoljitvi lastnih interesov ali pa želja po izpolnjujočem spolnem življenju ostane neizrečena in je ni mogoče potešiti. Lahko vodi tudi v čezmerno spolnost.

Oseba s PREVEČ energije v sakralni čakri je običajno zelo čustvena in pogosto pretirava: ko npr. gleda žalosten film, nenadzorovano joka, ob gledanju smešnega filma pa se smeji do solz. Ljudje s presežkom te energije so pogosto tudi zelo tekmovalni in vedno v akciji. Njihovo vedenje pa je običajno povezano tudi z zelo občutljivim egom in zelo težko sprejmejo kritiko, tudi če je ta konstruktivne narave.

PREMALO energije v drugi čakri je pogosto posledica vzgoje (če so bili starši odklonilni do užitka ali niso ljubeči). Posledica so težave z občutkom lastne vrednosti, pomanjkanje spolne želje, čustvena hladnost in otopelost. Pogosto take osebe živijo tudi življenje v strahu. Ta pa je povezan s podzavestnim prepričanjem, da niso vredni sreče na različnih ravneh.

Na telesnem nivoju ovira funkcijo izločanja, ki jo imajo ledvice in sečni mehur. Posledica tega pa je, da se telo slabo samo razstruplja. Nakopičene škodljive snovi se zato izločajo skozi kožo, kar se kaže predvsem v razdraženosti kože. Neravnovesje na tem predelu se kaže tudi pri pojavu krvnih strdkov in zastajanju limfe. Pri ženskah lahko pride do bolezni maternice ali jajčnikov ter težav z menstrualnim ciklom. Pri moških pa lahko pride do težav z impotenco.

Težave z duševnim zdravjem so povezane s tem, da obtičimo v določenih okoliščinah ali čustvenem stanju. To je posledica strahu pred napredovanjem, saj oseba ne čuti, da ima nadzor nad svojim življenjem in pogosto posledično obstaja prekomerna odvisnost od drugih.

ČAKRA

KORENSKA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

SVADHISTHANA

Barva:

ORANŽNA

Element:

VODA

Mantra:

»VAM«

Zvok:

Zaprt »O«

Telesna pozicija:

Približno 2 prsta pod popkom

Žleze:

Spolne žleze

Glavna tematika:

Spolnost, oplojevanje, občutenje telesa kot takega, kreativnost, ustvarjalnost, samozavedanje

Čut:

Okus

Vpliva na:

Spolne žleze, spolni in trebušni organi (v spodnjem delu trebuha), križ, medenica, maternica, ledvice, mehur, krvni obtok, telesne tekočine

Pozitivni duševni vidiki:

Zavedanje lastnega telesa, vitalnost, ustvarjalnost, zdravilna energija, izumiteljstvo, strast, življenjska radost, življenjska energija

Negativni duševni vidiki:

Spolna sla (pretirana/pomanjkanje libida), vdajanje nagonom, agresivnost, nezaupanje, bes, občutek krivde, strah pred izgubo, ljubosumje

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Menstrualne težave, obolenja prostate, impotenca, frigidnost, težave z mehurjem in ledvicami, vnetje sečnih organov, obolenja krvi in limfnih tekočin, zastajanje limfe

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Nemoč, ustvarjalne krize, spolna brezbrižnost, depresivna razpoloženja, različne odvisnost

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 1. ČAKRE:

*Sakralna čakra je povezana z elementom VODE: čim več plavajte, naredite si kopel, sprehajajte se ob morski obali, sedite na breg in zavestno opazujte vodo.

*Pijte čisto izvirsko vodo oz. popijte najmanj 2 litra tekočine na dan. Lahko samo vodo, lahko v obliki zeliščnih čajev.

*Jejte hrano ORANŽNE BARVE kot npr. korenje, buče, breskve, melone, marelice, pomaranče, mango, klementine, papaja.

*Oblecite se v oranžna oblačila, kot dodatek nosite oranžen šal ali nakit, kupite kak kos oranžnega pohištva, eno od sten prepleskajte z oranžno barvo, stanovanje popestrite z oranžnimi zavesami na mizo postavite oranžno cvetje ipd.

*V življenje vnesite čim več HOBIJEV oz. dejavnosti, ki v vas zbujajo kreativnost, navdih in strast.

*Poslušajte ORIENTALSKO GLASBO oz. prelivajočo se glasbo Vivaldija in Bacha.

*Sedite zravnano, vdihnite skozi nos in ob izdihu izgovorite nekoliko zaprt »O«. Vajo izvajajte vsak dan vsaj pet minut.

*PLEŠITE V PARU. Poudarek je na bokih, ki se gibljejo v počasnem in čutnem ritmu. Zelo primeren je tudi TREBUŠNI PLES, ki je lahko spogledljiv, s čimer v sebi prebujamo svojo ženskost.

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Povezujem se s svojo ustvarjalno energijo.«

»Čustveno ravnovesje spodbuja mojo ustvarjalnost.«

»Vedno najdem novo pot in pri tem me spremljata veselje in mir.«
»Ljubeče sprejemam svoje telo in svojo seksualnost.«
»Življenje je dar, ki ga želim uživati.«

Naj prebujajoča se narava, sončna svetloba in toplota pomladnih dni čimbolj spodbujajo vaš kreativni duh, veselje in radost do življenja.

VAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj