Na vsebino

Kaj pravi moja 1. čakra - korenska čakra?

V januarskem blogu smo se lotili tematike čaker in na splošno povedali, kaj so in kakšen je njihov osnovni pomen oz. naloga.

Tokrat pa se bomo lotili in pogledali vsako čakro posebej, začenši z našimi temelji, torej s prvo ali tako imenovano KORENSKO ČAKRO.

Sanskrtsko ime te čakre je MULADHARA, kar pomeni temeljno podporo. Povezana je z ozemljitvijo in vprašanji občutka varnosti, strukture, reda ter urejenega življenja.

Prva čakra se odpira navzdol (v zemljo) in je izvor naše življenjske moči, hrani naše prazaupanje in naš samoohranitveni nagon. Močno je torej povezana z energijo zemlje in nam omogoča prvobitno povezavo z »Materjo naravo« ter nas ozemljuje.

Prva čakra se nahaja na dnu naše hrbtenice ob sramni kosti, vibrira v rdeči barvi in predstavlja temelj celotnega sistema čaker. Dovaja zemeljsko energijo in jo transformira v preostale čakre, zato je prav od njene energije odvisno, kako dobro bodo napajane in pretočne ostale čakre. Zato moramo nujno poskrbeti za njeno pretočnost in prvenstveno delati na njej. Tako kot moramo pri gradnji hiše najprej postaviti dobre in stabilne temelje, da bomo lahko varno gradili naprej. Drugače se lahko lepega dne vse zruši.

Korenska čakra naj bi bila tudi sedež karmičnih dolgov iz naših prejšnjih življenj in tudi sedež tega, kar smo si sami skreirali skozi življenjepreko misli, besed in dejanj.

Zelo pomembno je tudi, da ima korenska čakra dobro povezavo z našo šesto čakro (AJNA) – t.i. »tretje oko«, ki predstavlja naš nadzorni center. Tako jasneje in bolj realno vidimo trenutne situacije ter se nanje tudi bolj pravilno, mirno in razumno odzovemo.

Prva čakra je v osnovi povezana z delovanjem nadledvične žleze, ki je vezana na element vode – LEDVICE. Te pa so povezane z doživljanjem čustva strahu, panike, negotovosti, torej občutka, da smo na nek način nemočni in izgubljamo tla pod nogami. Prvo čakro povezujemo tudi s koreninami. Če smo kot otroci zaščiteni in negovani, je bolj verjetno, da bomo razvili močne korenine in čvrste temelje, na podlagi katerih bomo imeli boljše obrambne mehanizme. Močne korenine nam omogočajo, da postanemo bolj odporni proti kritikam in neuspehom v življenju. Ob pomoči korenin lahko stojimo vzravnano in podpiramo samega sebe ter smo lažje kos vsem izzivom, ki nam pridejo nasproti.

Če čakre delujejo pravilno, se nahajajo v stanju ravnovesja in vsi procesi vezani na to čakro delujejo pravilno, usklajeno in harmonično. Če pa čakre (zaradi različnih dejavnikov) ne delujejo več pravilno, se pojavi neravnovesje, ki se na eni strani kaže kot premočno delovanje čakre (eksces) ali na drugi strani kot prešibko delovanje čakre (deficit). Oba pola tako torej predstavljata nek odklon od ravnovesja bodisi navzgor bodisi navzdol.

Kadar je čakra v RAVNOVESJU nam pomaga obvladovati naloge in izzive, ki nam jih prinaša življenje. Misli in dejanja so čista, življenje je strukturirano, zdravo in vitalno. Oseba je odgovorna in ima urejeno družinsko življenje in finančno stanje. Ljudje z uravnoteženo korensko čakro tako stojijo z obema nogama trdno na tleh ter se počutijo varno, stabilno in se ne bojijo prihodnosti.

PREMOČNA ČAKRA:

Tak človek lahko hitro izgubi tla pod nogami. Osebnostno lahko postane človek pohlepen, sebičen in agresiven. Lahko tudi nevrotičen in napadalen. Njegovi interesi se kažejo v tem, da skrbi predvsem za posedovanje materialnih dobrin in nenehnem zadovoljevanju lastnih potreb. Na telesnem nivoju se pokaže kot zaprtost in druge črevesne težave, hemeroidi, krčne žile, prenizek ali previsok tlak. Prekomerno delovanje prve čakre se lahko izrazi tudi v obliki prekomernega uživanja alkohola in drog (odvisnosti), motenj hranjenja in nebrzdanih nagonov.

PREŠIBKA ČAKRA:

Izraža se v obliki najrazličnejših strahov in depresij. Ljudje zgubijo zaupanje vase in v druge. Kaže se tudi v pomanjkanju veselja do življenja in pomanjkanju energije. Oseba se počuti izčrpano in lenobno. Telesno pa se vse to kaže na preobremenjenem imunskem sistemu. Lahko tudi kot išias, bolečine v križu, težave s sečili in prostato ter slabokrvnost. Nezadovoljstvo s telesnim vidikom naše »biti« prav tako izvira iz neuravnovešene in/ali blokirane korenske čakre, kar lahko vodi tudi do hujših oblik depresije.

ČAKRA

KORENSKA ČAKRA

Sanskrtsko ime:

MULADHARA

Barva:

RDEČA

Element:

ZEMLJA

Mantra:

»LAM«

Zvok:

»U«

Telesna pozicija:

Med presredkom in anusom na medeničnem dnu pri trtici

Žleze:

Nadledvični žlezi

Glavna tematika:

Preživetje, zemeljskost, stabilnost, prazaupanje, materialna varnost

Čut:

Otip, vonj

Vpliva na:

Debelo črevo, danka, medenica, skelet, kosti, zobje, kri in ožilje, nohti, noge, stopala, boki, hrbtenica na križničnem in trtičnem delu, spolni organi

Pozitivni duševni vidiki:

Razvoj življenjske energije, življenjske moči, volje do življenja, samoohranitev, vztrajnost, vzdržljivost, ritem, povezanost z zemljo in naravo, prazaupanje, prodornost (v smislu preživetja), ohranjanje življenja

Negativni duševni vidiki:

Nagon, eksistencialni strah, zaverovanost vase, samoljubje, počasnost, lenoba, pomanjkanje volje

Telesni znaki, ki kažejo na motnjo:

Obolenja debelega črevesja, pogosta zaprtja, hemeroidi, išias, bolečine v križu, krči, mrzle noge, težave z ledvicami in mehurjem, težave s prostato, obolenja kosti, slabokrvnost, nihanje krvnega tlaka

Duševni znaki, ki kažejo na motnjo:

Strah, nemoč, depresija, pomanjkanje zaupanja, iskanje zavetišča pri ljudeh, ki zbujajo občutek varnosti, počasnost, lenoba

NAMIGI ZA URAVNOVEŠENJE IN KREPITEV 1. ČAKRE:

*BOSONOGA HOJA IN KNEIPPANJE – hodimo čim več bosi, zavedajmo se svojih nog in stopal, oblivanje meč in stegen.

*RDEČA BARVA- oblecite se v rdeča oblačila ali nosite kak rdeč dodatek. Jejte hrano rdeče barve (npr. rdeča pesa, rabarbara, paradižnik, rdeč fižol ipd.). Na mizo postavite rdeče rože in si prižgite rdečo svečo.

*FIZIČNO DELO – delo z rokami, z zemljo, vrtnarimo ipd.

*VAJE ZA PRIZEMLJEVANJE – zadihajte, osredotočite se nase, umirite um in misli ter začutite svoja stopala. Meditirajte na zemlji.

*ŠPORTNA AKTIVNOST- čim več gibanja v naravi, vsesplošna telesna dejavnost, redno ukvarjanje s športom. S tem poženemo kri po žilah.

*POSLUŠANJE AFRIŠKE ORIENTALSKE GLASBE, PLES IN IGRANJE NA BOBEN – zemeljski ritmi

*DIHALNE VAJE PRANAJAMA

*JOGIJSKI POZDRAV SONCU

*(SAMO)MASAŽA NOG IN STOPAL

Ko vstanete ali ko greste spat, na glas ali v mislih, ponovite naslednje AFIRMACIJE:

»Sem varen, zaščiten in stabilen.«

»Zaupam silam narave in se prepuščam zemeljskim močem.«

»Zavestno občutim svoje telo in prisluhnem njegovim zahtevam.«

»Sem v ravnovesju.«

»Zame je v celoti poskrbljeno.«

Korenska čakra, kot smo že omenili, resonira v rdeči barvi – barvi energije in vitalnosti, moči, odločnosti in ljubezni.

Vam pa v prihajajočih mesecih želim, da resonirate v vseh barvah, ki nam jih prinaša jutrišnji začetek koledarske pomladi.

LAAAAAAM!

Vir: Hollisana
Ines Matkovič

Ines Matkovič

hollisana.si

Velika ljubiteljica narave in naravnega zdravljenja. Po svoji osnovni izobrazbi univ. dipl. psihologinja, v svojem srcu in duši pa zagotovo naturopatinja oz. terapevtka holistične medicine. In to je tudi osnova iz katere izhaja pri svojem delu s ciljem vračanja nazaj k svojemu izvoru, k svojemu bistvu. Sodoben način življenja nas je oddaljil od narave in njenih (bio)ritmov, ki se prav tako nahajajo v vsakem izmed nas. Telo nam ves čas govori, le prisluhniti mu moramo znati.

Ravnovesje je ključ do optimalnega zdravja in srečnega življenja. V svojih blogih nam razkriva male in velike skrivnosti, kako lahko vse to dosegamo in kako si lahko pri tem na naraven način pomagamo predvsem sami. Kajti ključ do rešitve se skriva samo in edino v nas"

Z vami in za vas!

Z ljubeznijo!

LOGOTIP-PIKICE-300x216.png

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj