Na vsebino

Direkt v čelo! (4)

Fčasih je blo fseglih malo drugač!

Pred dnevi sva se pogovarjala z znancem, ki se tu in tam ukvarja tudi z glasbo. Priložnostno zaigra na kakšnih zabavah, neformalnih srečanjih, spontanih žurih in podobno.

Postavil mi je eno vprašanje, ki mi je dalo misliti.

»Ali lahko pridem v gostinski lokal, in s svojim igranjem zabavam zbrane?«

Vprašanje se nanaša na normalen čas, brez korone in omejitev v vezi z le-to.

Ja, težko odgovorim z da ali ne. Seveda bi za nasvet lahko vprašal odvetnika Kristjana Žalca, mogoče FURS ali pa združenje, ki ščiti in ureja pravice intelektualne lastnine, pa družbo, ki opravlja storitve varovanja …?

Res smo si zadeve zakomplicirali do konca, a ne? Ne morem odgovoriti na takšno enostavno in čisto življenjsko vprašanje, pa imam nekaj izkušenj.

Recimo, da lastnik lokala dovoli takšno obliko zabave gostov. To je seveda predpogoj. Gre pri spontani zabavi za dogodek, ki ga je treba prijaviti? Na policijo, Upravno enoto, SAZAS, je potrebno urediti varovanje?

Seveda je to v takšnih in drugačnih pravilnikih, odlokih in zakonih do potankosti obdelano in verjetno obstajajo natančna navodila, ampak, čemu?

Gostinski lokal ima uporabno dovoljenje, prijavljen ima delovni čas, plačuje davke, plačuje nadomestilo za predvajanje glasbe v lokalu. Da je v lokalu prijeten ambient, da se gostje dobro počutijo, da ne prihaja do prepirov, izgredov in podobno je v prvi vrsti v interesu lastnika oz. najemnika lokala. Sam ne vidim razloga, da v lokalu nekdo ne bi smel zaigrati na kitaro, harmoniko, zapeti… Seveda, če gostje takšno zabavo želijo in če s tem ne moti soseske …

Kar samo pa se odpira naslednje vprašanje. Zakaj lokali sami ne organizirajo zabav z glasbeniki, bendi?

Tukaj vem odgovor: ker ni računice. Tisti, ki zadevo opazujete s strani boste rekli, ja, saj potem se nič ne splača, zakaj bi kdo delal karkoli…

Morate vedeti, da v lokalu obstajajo fiksni stroški, ki se jih več ne da znižati. Recimo, da je prva najemnina, potem poraba energije (elektrika, ogrevanje…), strošek zaposlenih ali študentov, telekomunikacijske storitve (internet, televizija, telefon…), komunala (voda, kanalizacija, odvoz smetja…), čiščenje lokala in čistila, nabava pijače, vzdrževanje in verjetno sem še kaj pozabil. To je osnovno. Če lokal organizira dogodek, se ti stroški hitro zvišajo za 500€ (po dogodku), v kar ni všteto plačilo glasbenika oz. benda. Če bi »gazda« na vhodu od obiskovalcev zahteval vstopnino (četudi je npr. samo 2€) je to nekaj nezaslišanega. Če zviša ceno pijače – je to, seveda z vidika gostov, neprimerno.

Če cene pijače iz gostinskih obratov v lokalnem okolju primerjamo s cenami v večjih središčih, so te praviloma veliko nižje. Verjetno večji lokali tudi pri nabavi pijače dobijo večje popuste. So že na boljšem. V večjih središčih je frekvenca obiskovalcev verjetno večja (seveda ne v vseh, malce posplošujem), torej, prodajo več. Še ena malenkost prednosti. Ali je v večjem mestu lažje dobiti delovno silo ne vem, predvidevam, da ja. In tako dalje… Tukaj sem namenoma izpustil strošek neuradnega »varovanja lokala«, ki naj bi obstajalo v večjih mestih.

Vemo, da se mora večina podjetnikov pošteno potruditi, da pokriva vse stroške in pripadajoče davke, če so v plusu, je to že velik uspeh.

In zakaj bi potem organiziral zabavo z živo glasbo, si »nakopal« dodatne stroške, skrbi, da o času, ki ga potrebuje za organizacijo sploh ne govorimo.

Torej, če kdo pride v lokal, vpraša če lahko eno zabrenka ali odigra na svoj inštrument, ja, izvoli, bi bil moj odgovor.

Navsezadnje se je tudi na tak način širilo ljudsko izročilo.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj