Na vsebino

Direkt v čelo (14)

Nas vlečejo za nos ali se kar sami?

Ne glede na to koliko izkušenj je za tabo, kaj vse si doživel/preživel, koga vse spoznal in s kom delil zgodbe, svet oz. okolje, v katerem živiš, te lahko kljub temu vedno znova preseneti.

Tokrat razmišljam o potrati energije in onesnaževanju okolja.

Že kar nekaj časa poslušamo nasvete, kako lahko prihranimo energijo, kako je potrebno razvrščati smeti, če nas zebe in imamo v prostoru namenoma samo 19°C, potem se moramo bolje obleči in podobno.

Vse to počnemo, ker se v preteklosti v tej smeri ni razmišljalo (vsaj večina ne) in so nas na neravnovesja in nepravilnosti z naše strani opozorile podnebne spremembe, ki naj jih v času svojega življenja sploh ne bi smeli opaziti.

Vse lepo in prav. Razumem in se strinjam z večino ukrepov. Konec koncev gre za naš planet, ki bi ga morali zanamcem pustiti najmanj v takšnem stanju, kot smo ga prejeli.

Ampak.

Kako to, da ti nasveti oz. nekaj so tudi že pravila, veljajo le za določene ljudi?

Medtem, ko nekdo skuša prihraniti pri ogrevanju, pa ne samo zaradi tega, da bi rešil planet, ampak predvsem zato, ker nima s čim plačati energentov, so se na olimpijskih zimskih igrah v Pekingu »kur*ili« na umetnem snegu. Sam si niti ne predstavljam koliko denarja je bilo potrebnega za kaj takega, kaj šele energije.

V Franciji, kjer imajo snega dovolj, pa so smučine osvetljene tudi ponoči, da lahko tisti, ki so finančno dovolj »težki«, po pobočjih rišejo svoje zavoje kljub temu, da s tem rušijo naravno ravnovesje.

Ali pa nekaj popolnoma drugačnega. V Katarju, kjer je potekalo svetovno prvenstvo v nogometu, so v puščavskih razmerah nogometne stadione za potrebe prvenstva klimatizirali. Koliko energije, koliko toplogrednih plinov, koliko denarja?

In če smo že pri nogometu. Koliko energije se porabi za osvetljevanje prestižnih tekem, ki se večinoma igrajo v poznih večernih urah?

Na olimpijske igre, na svetovno prvenstvo, na smučanje in na dopuste v tople kraje se radi zapeljemo kar se da hitro. Z letalom. In samo Lufthansa opravi približno 8 tisoč »praznih« letov samo zato, da obdržijo takoimenovane »slote« (“slot” je dovoljenje za uporabo letaliških stez in terminalov za izvajanje leta na prezasedeno letališče ali z njega na določen datum in ob določeni uri). Zaradi tega letalske družbe "kurijo" gorivo na prazne lete in si tako ustvarjajo še večjo izgubo, hkrati pa po nepotrebnem onesnažujejo zrak.

Sadje in zelenjavo nam vozijo iz Španije. Na stotine tovornjakov, ki onesnažujejo zrak. Regionalni izdelki gredo medtem v smeti.

Ravno tako po svetovnih morjih poteka promet okoli 3500 zabojnikov/kontejnerjev. Dobrine je namreč potrebno prepeljati z enega konca naše oble do drugega, na 1.000 kilometrov plovbe pa ti ladijski giganti porabijo približno 28 tisoč litrov goriva.

In ko smo že na morju; največja ladja na svetu z imenom Wonder of the Seas sprejme 7000 potnikov in 2300 članov posadke. Plavajoči hotel prevaža manjše mesto po celem svetu. Goriva, izpusti, smeti …?

Tudi v vesolje lahko poletite. Tako, turistično. Za velike denarje, seveda, ampak, nihče se ne vpraša koliko nevarnih izpustov gre v zrak pri enem lansiranju rakete. Ali pa goriva?

Vojn tukaj sploh ne bom omenjal. Gre samo za interese in zaslužke nekoga, ki ga ne zanima ne uničevanje življenj, ne zanima ga okolje, toplogredni plini, poraba fosilnih goriv, samo zaslužek.

In naj se na koncu samo malce dotaknem lokalnega okolja. Recimo razvrščanja smeti in pitne vode. Težko je razumeti, da človeško bitje, ki, kot sem maloprej omenil, turistično leti v vesolje, ne zna pravilno ločiti plastike, papirja, komposta in steklovine. Direktor črnomaljske komunale je pred kratkim povedal, da je voda pri nas pred postopkom kemične obdelave pitna le še v zelo redkih primerih. Voda iz vodnega vira Dobličica tako po trenutno veljavnih normativnih brez predhodne kemične obdelave, zaradi vsebnosti fekalnih bakterij, ni več primerna za pitje. To smo sprejeli kot podatek. Bomo ukrepali ali bomo uporabo fitofarmacevtskih sredstev nad vodnim zajetjem še povečali?

Svoje sem povedal, grem zdaj prehodit en krog za podnebje, pa da se malce navadim, na hojo, ker bodo kmalu prepovedali motorje z notranjim izgorevanjem. Zaradi ekologije in zato, da se bodo bogati lahko vozili v Lamborghiniju.

Nas vlečejo za nos ali se kar sami?

* Podatki so pridobljeni s svetovnega spleta.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj