Na vsebino

Direkt v čelo (13)

Danes je Valentinovo!

Verjamem, da ste to vedeli, da ste vsaj enkrat nekje slišali, videli, prebrali. Kajti brez tega v današnjem času ne gre več. Brez česa?

Po moje gre predvsem in samo za komercialo, za prodajo takšnih in drugačnih nebodigatreba daril.

Gremo na drugo temo. Evrovizija!

Kaj bi lahko napisal o tem megaprojektu, ki ga spremlja skoraj vsak kotiček stare celine, da ne govorim o Avstralcih, ki spadajo med goreče oboževalce tega glasbenega spektakla.

Le čemu, zakaj?

V zadnjih dneh je seveda v ospredju debata o zasedbi Let 3, ki je po prepričljivi zmagi na hrvaškem tekmovanju za pesem Evrovizije, Dora, s pesmijo "Mama ŠČ" postali najbolj iskana roba daleč naokrog. Naj kar takoj povem, da nisem nek ljubitelj izbora evrovizijske popevke, včasih sem zadevo spremljal bolj pozorno, vendar so ti časi izzveneli … So me pa ravno člani reške zasedbe Let 3 potegnili v razmišljanje, za kaj pravzaprav pri Evroviziji gre.

Če se najprej dotaknem komada ŠČ (kar naj bi bil v ruščini Щ). Če analiziramo, defragmentiramo besedilo te skladbe lahko kaj hitro ugotovimo, da gre za estetsko-glasbeni odgovor Hrvaške na rusko agresijo v Ukrajini, ki je zadnja zmagovalka evrovizijske popevke, ki je potekala v nam bližnjem Torinu. Preden nadaljujem, je tu lanska zmagovalka z Evrovizije, Kalush Orchestra in skladba Stefania.

Let 3 je na glasbeni sceni že več kot 35 let in vseskozi so bili nekaj drugačnega. Z mojega vidika, seveda. Spomnim se njihovega nastopa na odru kulturnega doma v Gradacu. Dva kitarista v mornarskih majicah, obrnjena s hrbtoma drug proti drugemu. Prvi dvigne drugega na hrbet, ta zaigra tri tone, potem se zamenjata in spet … Ene par minut sem to še lahko opazoval, v naslednjem trenutku smo bili s frendi že v starem hrošču in gas proti Črnomlju. Torej, to ni bilo zame. Kot tudi ne še mnogo naslednjih let njihovega ustvarjanja. Vsake toliko časa mi je iz njihovega ustvarjalnega opusa »zapasal« kakšen komad, še najbolj pa so me prepričali v živo na Rock Otočcu pred davnimi leti.

Malce me ja zaneslo v tem razmišljanju, predvsem o letih, ki jih kar nekako preveč izza mojega hrbta … Če nadaljujem pri razčlenjevanju besedila nove uspešnice zasedbe Let 3, ki nosi naslov ŠČ. V skladbi se ves čas ponavlja »Mama«. Mama je kupila traktor, mama je ljubila morona … tukaj Mama predstavlja Mamo Rusijo, Belarus pa je drugače model traktorja in če zadeve povežemo; Mama Rusija je (pod)kupila Traktor (torej Belorusijo) iz katere je ravno tako sprožena agresija … Verjetno se še spomnite iz novic, ko je Putin od Lukašenka za rojstnodnevno darilo prejel traktor. Če povzamemo; Mati Rusija ima rada morona – Putina, malega krokodilskega psihopata, ki žuga s koncem sveta, v vojno pa gre zaradi zaradi njega majhen človek. Tako torej zasedba Let 3 na simbolično-sarkastičen način opeva rusko agresijo, ki oblikuje usodo Evrope.

Posnetek zadnjega komada skupine Let 3 je na voljo tukaj:

Ali gre pri Evroviziji za nove, spevne skladbe, ali gre za povezovanje podobno mislečih kultur, za scenske nastope in zanimive performanse ali pa je tudi tukaj v ozadju politika, spletke, kuhinje in podobno pa prepuščam vam v presojo.

Aja, še naši predstavniki, Joker Out in seveda kanček belokranjske dediščine ...

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj