Na vsebino

Direkt v čelo (12)

Obnašanje na javnih dogodkih

Ja, kar nekaj javnih dogodkov je bilo organiziranih v minulem letu, da ne govorim o zadnjem mesecu dni, ko smo si nekako skušali povrniti tista druženja, ki so bila v letu ali dveh prej zaradi vsem znanega virusa onemogočena.

Nisem ravno prepričan, da smo se vrnili na nivo v času pred epidemijo, se pa trudijo tako organizatorji, kot obiskovalci. Debato o tem ali se prireditve in obiskovalci približujejo nekdanjemu nivoju zabav bom pustil za drugič, danes bi rad načel drugo temo in sicer obnašanje na javnih dogodkih.

Tukaj nimam v mislih samo koncertov, razstav, takšnih in drugačnih praznovanj, kjer je obnašanje posameznikov odvisno od več dejavnikov npr. glasbene zvrsti izvajalcev, ciljne publike, ki je spet tesno povezana z glasbo in seveda takšnih in drugačnih opojnih substanc.

Danes sem se mislil osredotočiti na javne predstavitve, tribune, potopise in strokovne posvete. Dasiravno na voljo nimam prav veliko časa, da bi se udeležil vseh takšnih zadev ki me zanimajo, pa mi na nekatere le uspe priti. In praviloma se je na skoraj vseh nekdo v občinstvu, po moji presoji seveda, obnašal neprimerno. Če že ni skakal v besedo predavatelju, je večkrat prosil zanjo in podajal komentarje, ki niso bili ravno povezani s temo predavanja, posveta …

To se ni zgodilo samo na enem letošnjem dogodku, ampak na več dogodkih, kjer sem bil prisoten tudi sam, verjetno tudi na mnogih drugih, katerim nisem bil priča.

Kaj hočem povedati?

Čeprav nisem imel z organizacijo nobenega od dogodkov nič, nisem bil ne govorec ne komentator, samo v vlogi slušatelja sem sedel v dvorani, pa me je bilo vseeno sram pred predavatelji oz. strokovnjaki, ki so bili povabljeni, da nam podajo svoje poglede na določene teme. Gre za dogodke, ki so odprti za javnost, vabljeni so vsi, ki bi želeli poslušati, debatirati in podajati svoje predloge, kar je seveda na mestu.

A kako postaviti mejo dobrega okusa s strani publike? Kako nekomu onemogočiti podajanje pripomb, ki po mnenju večine niso na mestu, če sam ni enakega mnenja? Pripombe so poleg tega podane agresivno, s povišanim tonom in raznimi očitanji predavateljem, četudi z določenimi zadevami, ki se jim jih očita, nimajo nič.

Svojega razmišljanja niti ne morem zaključiti, ker ne vem rešitve, nimam pojma kako bi takšne zadeve lahko rešili. Imate mogoče vi?

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj