Na vsebino

Direkt v čelo (10)

Foto: Pexels
Foto: Pexels

"Majstri" in čakanje na njih

Po moji nestrokovni oceni v našem prostoru primanjkuje takšnih in drugačnih mojstrov. Naj bodo to zidarji, keramičarji, fasaderji, vodovodarji in še bi lahko našteval.

Dokler ne potrebuješ krovca ali električarja niti ne razmišljaš o tem, da ga bo težko dobiti, ko ga boš potreboval. Ko pa prideš v situacijo, da za izvedbo določenega dela potrebuješ izvajalca, ki se s tem ukvarja, skoraj praviloma nastane težava.

Ponavadi se zatakne že na samem začetku. Koga izbrati? Znanec predlaga enega, tega istega drugi odsvetuje, ker ni kvaliteten. Pozanimaš se o drugem, ki je baje natančen in se drži rokov, a je (verjetno zaradi tega) naslednjih 6 mesecev zaseden, tretji ima dobre reference, a se baje ne drži rokov, ker ima "v paci" več delovišč ...

Ko najdeš "pravega", ga je potrebno najprej dobiti, da si pogleda načrt, skico ali idejno zasnovo, potem ga moraš dobiti na lokacijo, kjer bo dela izvajal in na koncu, še največji podvig, da začne z delom. Namenoma sem napisal da začne, ker "da naredi" nima istega pomena.

"Najboljša" varianta je tista, pri kateri si se za izvedbo dela dogovoril pred 4 meseci, medtem vztrajno in potrpežljivo čakal, ker je bilo dogovorjeno, da se z deli prične čez 2 meseca, po stalnem prigovarjanju in priganjanju pa ti odgovori, da ali še malo počakaj ali si najdi koga drugega. Najdi koga drugega? Po 4 mesecih čakanja? Koga? Pa spet čakat 4 mesece?

Verjamem in razumem, da so trenutno prav povsod težave z delovno silo. Pa ne samo nekvalificiranih ali nizko kvalificiranih delavcev, tudi visoko izobraženega kadra manjka. In to ne samo pri nas. Skoraj povsod po Evropi.

Vendar, dogovor glede izvedbe bi moral držati. Zato se tej zadevi tudi reče dogovor. Tudi z manjšimi zamiki bi šlo skozi. Ampak, večmesečne zamude, izgovarjanja, prelaganja, neodgovarjanja na klice, SMS-e in podobno ni niti najmanj poslovno. Pa sploh ni pomembno za kakšno storitev gre. Gre predvsem za posel, ki ga naročnik tudi plača.

Zapis je napisan na splošno, nikogar posebnega nisem imel v mislih. Če pa se je kdo mogoče prepoznal ...? Ja, verjetno ni bilo težko.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj