Na vsebino

Direkt v čelo! (1)

»Kej ja to živim? (Kje to jaz živim?)«

Dobesedno mislim. Lahko bi dodal še »v katerem času?«

Odgovor je na dlani; v neki tvorbi, ki več nima moralnih vrednot, ki nima samokritike in ki je predvsem pogoltno in brezmejno požrešna. V tej »skupnosti« je pomembno na katerem vodilnem mestu si pozicioniran, koliko lahko »zaslužiš« postrani in na kakšen način dobiš/vrneš uslugo (beri finančno injekcijo) – po vsej verjetnosti iz davkoplačevalske blagajne. Ne, tu ni prostora za entuziazem, prostovoljstvo ali celo solidarnost.

Nekateri bodo takoj »skočili v zrak« rekoč, prej ni bilo nič boljše, še slabše je bilo, pa zdaj se vsaj nekaj premika na bolje itd. Bla, bla, bla …

Mene ne zanima katere barve vlada ali politiki vodijo državo ali lokalno skupnost, če to znajo. Če to znajo v dobrobit državljanov/občanov, ne pa samo v lastno korist. In slednje se čisto neprikrito in brez kakršnegakoli sramu (celo s ponosom!) dogaja v teh časih.

Jaz, državljan/občan bi se moral v prostem času s prijatelji, znanci, kolegi … pogovarjati o tem, kam bomo šli konec tedna, katerih športnih aktivnosti se bomo udeležili, katero knjigo berem v tem trenutku, kaj si bom ogledal v kinu, na kak način pečem ribo na žaru in podobno.

O politiki, o investicijah, o težavah s kanalizacijo, o socialni pomoči osebam, ki se vozijo v luksuznih avtomobilih, o direktorjih/ravnateljih javnih inštitucij, ki se stolčka oklepajo »ko pejan plota« pa če so to delo sposobni opravljati ali pa ne, o cepljenju/necepljenju, čakalnih vrstah v zdravstvu, ko na napotnico prideš na vrsto čez leto ali dve, pri istem specialistu (v popoldanskem času) pa jutri, pojutrišnjem naj ne bi razpravljali za domačo mizo ali ob jutranji kavi v lokalu. Ajde, mogoče naj bi se kakšnih zadev le dotaknili, tako, informativno, ne pa, da se »vse vrti« samo okoli tega.

Za vse to jaz, državljan, občan – plačujem ljudi, ki naj bi to počeli v mojem imenu, v mojo oz. dobrobit širše skupnosti. Tako, kot sem jaz plačan, da opravljam svoje delo, so določeni plačani, da opravljajo servis zame in ostale občane/državljane. Nekateri so se celo javili, da bodo to opravljali v našem imenu in seveda v duhu dobrega gospodarja, kar pa, glej ga zlomka, skoraj kot po pravilu kmalu po volitvah izzveni …

Z izjemo zadnjega leta pred reelekcijo, seveda.

In kdo je tu kriv? Nihče drug kot jaz sam. Mi vsi.

Mi smo tisti, ki se klanjamo našim »vodilnim«, čeprav so oni na naši plačilni listi in bi moralo biti obratno. Namesto razkazovanja in včasih celo bahanja v javnosti bi jim moralo biti neprijetno, da se sploh gibljejo med ljudmi. Med nami. Davkoplačevalci. Financerji.

Zakaj? Ker ne opravljajo svojega dela. Ali pa ga opravljajo površno. Ali pa celo z osebnimi »bonusi« v takšni ali drugačni obliki.

Ne vem ali se zavedajo, da mi vse to vidimo. Vemo kaj se dogaja, s kom in kdaj.

Zakaj dovolimo nekaterim specialistom v zdravstvu, da svoje delo opravljajo tudi izven javnih inštitucij? Če so se šolali na račun države, bi morali »šolnino« vračati z delom v javnem sektorju določeno število let.

Sam sem zaposlen v glasbeni šoli nekaj manj kot 30 let in po pogodbeni klavzuli ne smem svojega znanja in izkušenj deliti s potencialnimi učenci v času ali okolju, ki je izven mojega delovnega prostora. Pazi to, ne smem širiti kulture ali poučevati igranja inštrumenta (beri dobre volje) v prostem času (proti plačilu, seveda). Kajti po klavzuli v delovni pogodbi bi bilo to delo na črno, za kar sledi odpoved delovnega razmerja. Študij v Celovcu in na Dunaju je bil na privatnih šolah. Država ni bila sofinancer, starši so bili. Pa imam konkurenčno klavzulo.

Pa še nekaj, kar se mi zdi dokaj pomembno. Ob podpisu sklenitve pogodbe o delovnem razmerju moram s sodišča prinesti potrdilo o nekaznovanosti. Niti približno nisem mnenja, da je to kaj spornega. Delam namreč z otroci.

Vem. Tudi vam se je v tem trenutku utrnilo vprašanje kako je s temi potrdili za funkcionarje ali celo poslance. Nimam odgovora.

Zakaj izplačujemo socialno podporo osebam, ki podpore očitno ne potrebujejo? Koga naj tukaj prijavim inšpekciji, da ne opravlja svojega dela? Vem, Center za socialno delo bo rekel, da je kriva zakonodaja, enako mi bodo odgovorili policisti glede česa drugega in prav tako tudi predstavniki občine …

In če vse te inštitucije vejo, da je z zakonodajo nekaj narobe oz. da le-ta ne sledi spremembam zakaj ne predlagajo popravkov, dodatkov, izboljšav?

Torej prijavim lahko vse zgoraj naštete. Pa se bo kaj spremenilo, premaknilo? Ne, če bodo ostali samo opazovali (ker se to njih ne tiče!) in čakali razplet.

To, da se udeležiš takšnih ali drugačnih volitev, glasovanj, referendumov še ne pomeni, da si aktiven državljan/občan. To je le delček mozaika. Kljub temu, da naj sami ne bi prevzemali teže odločitev pa moramo od svojih predstavnikov, ki so ob takšnih in drugačnih kandidaturah med drugim obljubljali med in mleko, zahtevati predvsem transparentnost. Da o odgovornosti (moralni in stvarni) sploh ne govorimo.

Če se je mogoče kdo prepoznal ali ste bralci ob branju dobili tudi vizualizacijo določenih oseb, ja, prav je tako …

Aleksander Riznič, foto in zaenkrat samo montaža: Jani Pavlin.

Aleksander Riznič

Aleksander Riznič

Ljubitelj glasbe, fotografije in potovanj. Z glasbo se profesionalno ukvarja že več kot 30 let, ravno toliko časa tudi s podjetništvom. Z namenom širjenja glasbenega sporočila širši javnosti ustanovi 1. belokranjski radio, Radio Odeon, obenem tudi novičarski spletni portal »Radio Odeon«, pred letom dni portal s starimi fotografijami in dokumenti »Črnomelj fčasih«, nedavno še stično točko za Belokranjce živeče po celotni zemeljski obli »Belokranjci po svetu«.

V domačem kraju živi več kot 50 let, zato je mogoče čas, da s svojega zornega kota opozori na nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki se dogajajo v lokalnem okolju in širše.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj