Na vsebino

Zdravstveno osebje preobremenjeno, pacienti vse pogosteje agresivni

Kronično pomanjkanje zdravnikov že nekaj časa zaznamuje delo v Zdravstvenem domu (ZD) Črnomelj, kjer primanjkuje tudi zobozdravnikov, psihologov, fizioterapevtov, kineziologov, težave pa imajo tudi s pridobivanjem kadrov v administrativno tehničnem sektorju. Pereče je zlasti pomanjkanje zdravnikov družinske medicine in pediatrije, zaradi česar so pred dobrim letom dni uvedli ambulanto za neopredeljene, kjer so zdravniki v lanskem letu opravili 700 ur dela. Poleg zdravnikov so v ambulanti sodelovali še zaposleni v zdravstveni negi, ki so prek podjemnih pogodb opravili 560 ur dela.

Ker po odhodu specialistke družinske medicine lani v ZD Črnomelj niso uspeli zaposliti nadomestnega zdravnika, so delo v ambulanti prevzeli ostali redno zaposleni zdravniki. Uspeli pa so zaposliti zdravnika iz BiH s specializacijo iz urgentne medicine, ki mu je ministrstvo za zdravje določilo enoletno prilagoditveno obdobje, ki ga v večini opravlja na klinikah v Ljubljani. Po končanem prilagoditvenem obdobju bo lahko začel s samostojnim delom v črnomaljski urgentni ambulanti.

Nadomestnega zdravnika so neuspešno iskali tudi po upokojitvi pediatrinje, kjer so prav tako morale na pomoč priskočiti ostale redno zaposlene zdravnice, pa tudi pediatrinje iz novomeškega in metliškega zdravstvenega doma ter sosednje Hrvaške. Občasno delo v ambulanti opravlja tudi upokojena zdravnica.

Že vrsto let se v Črnomlju soočajo tudi z mankom specialista čeljustne in zobne protetike, kjer težavo rešujejo z zunanjimi pogodbenimi izvajalci. Lanskega septembra je s triletno specializacijo pričel zobozdravnik Žan Skukan, zato pričakujejo, da bo v letu 2026 kadrovski problem na področju ortodontije v Beli krajini končno rešen.

Letos nobenega vpisanega na študij medicine iz Bele krajine

"Kljub razpisom in iskanju tako v Sloveniji kot v tujini, nismo uspeli dobiti zdravnika družinske medicine. Skozi leto smo imeli tudi manko zobozdravnikov, vendar nam je uspelo zaposliti tri zobozdravnice iz Hrvaške, tako da smo nekako pokrili potrebe. Imeli smo tudi razpisano prosto delovno mesto psihologa, a nam ni uspelo zaposliti ustreznega kandidata. Zaposlili smo pripravnico, za katero upamo, da se bo po pripravništvu pri nas tudi zaposlila," je v poročilu o poslovanju ZD Črnomelj v lanskem letu zapisal direktor Andrej Matkovič.

Letos so zaposlili zdravnico iz Srbije, ki bo specializacijo družinske medicine pričela opravljati v jeseni. Specializacijo trenutno opravlja še ena zdravnica družinske medicine.

Skrbi tudi majhno število vpisanih belokranjskih študentov na medicinsko fakulteto. Letos se je tako prvič po dolgem času zgodilo, da ni bilo nobenega vpisanega študenta medicine iz Bele krajine. Tudi zanimanja za delo v primarnem sektorju ni veliko. "Imamo štipendistko – študentko medicine, ki želi ostati v domačem kraju in študenta medicine s katerim smo podpisali pogodbo o štipendiranju v letu 2022. V letu 2023 smo imeli razpis za štipendije, vendar nismo imeli prijave," pravi Matkovič, ki opozarja tudi na veliko število bolniških odsotnosti, kar povzroča dodatne težave pri organizaciji dela. Po njegovem trenutne razmere v slovenskem zdravstvu kličejo po sistemskih spremembah, ki pa se odvijajo bistveno prepočasi.

Nezadovoljni in izgoreli

"Zdravstveni delavci na primarni ravni so preobremenjeni, prav tako primanjkuje kadra. Stalno se uvajajo nove obveznosti, ki že tako obremenjen kader dodatno obremenjujejo in vodijo v nezadovoljstvo in izgorelost. Težko je zagotoviti ustrezne pogoje dela ob vsem naštetem. Pogosto smo ujeti v birokratska in zavarovalniška pravila in predpise, ki niso vedno v prid uporabnikom. Plačilo storitev ne sledi dejanskim cenam in potrebam," navaja direktor ZD Črnomelj.

Po njegovih besedah zaznavajo tudi naraščanje agresivnega vedenja pacientov in njihovih spremljevalcev. V letu 2023 so pomoč policije potrebovali v šestih primerih. V enem primeru je šlo za lažni klic na hišni obisk, v drugem pri nudenju nujne medicinske pomoči na terenu, štirikrat pa so bili nasilnemu vedenju priča v ambulanti nujne medicinske pomoči.

V ZD Črnomelj vodijo tudi evidenco prijav zaposlenih v primeru verbalnega in/ali fizičnega nasilja s strani uporabnikov. V lanskem letu so zabeležili tri tovrstne primere.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj