Na vsebino

Za vpis v glasbeno šolo samo še nekaj dni

Do vključno 20. maja 2024 je še odprt razpis za vpis učencev v Glasbeno šolo Črnomelj (velja tudi za podružnici Metlika in Semič).

Do tega dne je potrebno oddati pravilno izpolnjeno elektronsko prijavnico ali si natisnjeno klasično prijavnico, ki jo izpolnjeno pošljete na naslov Glasbena šola Črnomelj, ulica Mirana Jarca 2, 8340 Črnomelj. Obe prijavnici se nahajata na spletni strani Glasbene šole Črnomelj. K preizkusu glasbenih sposobnosti bodo kandidati povabljeni pismeno.

Glasbena šola razpisuje naslednje programe:

  • Predšolska glasbena vzgoja:
    Kandidati, ki v letu 2024 dopolnijo 5. leto starosti
  • Glasbena pripravnica:
    Kandidati, ki v letu 2024 dopolnijo 6. leto starosti in začnejo meseca septembra 2024 obiskovati 1. razred »devetletke«.

Za vpis v predšolsko glasbeno vzgojo in glasbeno pripravnico ni potrebno opravljati preizkusa glasbenih sposobnosti.

  • Program glasba - posamezni inštrumenti (violina, viola, violončelo, kontrabas, trobenta, pozavna, tuba, bariton, tenor, rog, klarinet, saksofon, flavta, kljunasta flavta, oboa, tolkala, kitara, tamburica, petje, klavir, harmonika, diatonična harmonika in električne klaviature (nadstandard)).
    Kandidati, ki v letu 2024 dopolnijo 7. leto starosti in več. Omenjeni kandidati delajo preizkus glasbenih sposobnosti. Učenci, ki v šolskem letu 2023/2024 obiskujejo pouk glasbene pripravnice in se želijo vpisati na posamezne inštrumente tudi opravljajo preizkus glasbenih sposobnosti.

Na sprejemnem preizkusu preizkusimo glasbeno nadarjenost in upoštevamo priporočljivo starost, ki je predpisana v predmetniku za posamezne inštrumente. Po opravljenem preizkusu bodo učenci razporejeni na inštrumente, ki jih priporoča sprejemna komisija glede na število prostih mest, ki jih potrdi ministrstvo za šolstvo.

Pogosto zastavljena vprašanja

Koliko stane glasbena šola?

Programe državnih glasbenih šol, med katere spada tudi Glasbena šola Črnomelj, financira država. Stari plačajo prispevek za šolanje za kritje materialnih stroškov šolanja, za katere lokalna skupnost ne zagotavlja sredstev. Višino prispevka ob soglasju Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport določi Svet šole, starši pa ga poravnajo v desetih mesečnih obrokih, ne glede na odsotnosti učencev.

Prispevek za programa glasbena pripravnica in predšolska glasbena vzgoja znaša 18,99 €. Prispevek za program glasba, ki vključuje igranje instrumenta oz. petje ter nauk o glasbi, znaša 27,12 €.

Za nadstandardni program električne klaviature, ki ni financiran s strani države, se plača polna cena, in sicer 62,59 € na mesec.

Zakaj je potreben preizkus glasbenih sposobnosti?

Šola na žalost nima na voljo neomejenega števila mest. Glasbena šola Črnomelj spada v javno mrežo šol, ki se financira s strani Ministrstva za šolstvo, znanost in šport, ki tudi določa, koliko prostih mest imamo.

Ali se moram za opravljanje sprejemnega preizkusa predhodno prijaviti?

Da. Potrebno je izpolniti prijavnico, ki je vsako leto maja objavljena na spletni strani šole.

Ali se moram za sprejemni preizkus posebej pripravljati?

Načeloma ne, saj je preizkus zastavljen tako, da preizkušamo posameznikov melodični in ritmični posluh. Mora pa vsak kandidat zapeti tudi pesmico, ki pa jo seveda lahko doma povadi pred prihodom.

Ali sta predšolska glasbena vzgoja in glasbena pripravnica pogoja za vpis?

Ne. Tudi učenci, ki so obiskovali pouk PGV in GP, morajo enako opravljati sprejemni preizkus in nimajo prednosti pred tistimi, ki tega pouka niso obiskovali.

Ali si lahko izberem inštrument, ki ga želim igrati?

Da, v okviru prostih mest. Načeloma lahko na posamezen inštrument ali petje sprejmemo le toliko učencev, kot jih v tem letu zaključi. Učence izberemo izključno na podlagi sprejemnih preizkusov.

Vsekakor je priporočljivo, da na prijavnici navedete še “rezervno” možnost. Prav vsi inštrumetni so krasni in se nam morda ne zdijo zanimivi le zato, ker jih ne poznamo. Vabimo vas, da si ogledate naše predstavitve inštrumetnov ali spletne nastope in si izberete več možnosti …

Kolikokrat na teden je pouk?

Predšolska glasbena vzgoja poteka enkrat tedensko po 45 min, glasbena pripravnica enkrat tedensko po 60 min. Program glasba sestoji iz pouka instrumenta dvakrat tedensko po 30 min in nauka o glasbi enkrat tedensko po 60 min (v primeru manjše skupine 45 min).

Vir: Glasbena šola Črnomelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
22
37
45
55
67
77
83
91
10
21
23
24
26
27
30
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj